5 remedii din plante pentru hipertensiune - Doza de Sănătate
 

5 remedii din plante pentru hipertensiune

Poți ține sub control tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea cu ajutorul câtorva plante medicinale cu proprietăți incredibile. Pentru ca aceste remedii naturale să funcționeze, trebuie să adopți și o dietă echilibrată și să efectuezi exerciții fizice în mod regulat.
5 remedii din plante pentru hipertensiune
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 septembrie, 2022

Ești în căutare de remedii din plante pentru hipertensiune? Aceasta apare atunci când valorile tensiunii arteriale sunt mai ridicate decât cele considerate normale. Deși știința a descoperit câțiva factori declanșatori, literatura de specialitate consideră că nu se cunosc încă pe deplin cauzele apariției acesteia. Pentru a trata hipertensiunea, este foarte important să-ți schimbi stilul de viață.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), hipertensiunea afectează 1 miliard de oameni de pe întreaga planetă. Este o boală mortală necontagioasă, ce ucide anual 9 milioane de persoane și afectează grav multe altele.

Dacă hipertensiunea nu este ținută sub control, aceasta poate determina apariția atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale și a bolilor renale. Ameliorarea acesteia cu ajutorul medicamentelor nu este suficientă. Este necesar să adopți și alte măsuri legate de alimentație și mișcare.

Când este cazul să apelezi la remedii din plante pentru hipertensiune

Nivelurile ridicate de insulină, leptină și acid uric sunt asociate cu manifestările hipertensiunii. Aceste niveluri cresc atunci când dieta persoanei afectate este bogată în zahăr și alimente procesate. De asemenea, dacă persoana este și supraponderală, suferă de arterioscleroză (rigidizarea arterelor) și este afectată de stres, hipertensiunea devine o afecțiune ce pune în pericol viața.

Orice tratament contra hipertensiunii impune și adoptarea unei diete bogate în alimente naturale proaspete. Este necesar să existe un echilibru între aportul de sodiu și cel de potasiu. Se recomandă creșterea consumului de magneziu și grăsimi sănătoase și efectuarea de exerciții fizice și de relaxare.

O persoană este considerată prehipertensivă atunci când tensiunea sa sistolică este între 120 și 139, iar cea diastolică între 80 și 89. Prehipertensiunea nu trebuie tratată cu medicamente. Pacientul trebuie să-și schimbe dieta și să adopte obiceiuri mai sănătoase.

Hipertensiunea apare atunci când tensiunea arterială are valori între 140/90 și 159/99. Între 90 și 95% dintre bolnavi înregistrează aceste valori. Aceasta este asociată cu anumiți factori de risc. Deși medicii recomandă tratament medicamentos, noi punem accentul și pe o dietă echilibrată și o viață calmă, relaxată.

Remedii din plante pentru hipertensiune

Îți poți ajuta corpul să lupte contra hipertensiunii cu ajutorul următoarelor plante medicinale. Dacă ești prehipertensiv sau deja hipertensiv, aceste tratamente naturale îți vor fi de mare ajutor.

1. Frunze de măslin

Remedii din plante pentru hipertensiune sub formă de ceai

Măslinul nu este doar o sursă de ulei de măsline, una dintre cele mai sănătoase grăsimi pe care o persoană hipertensivă le poate consuma pentru a preveni apariția arteriosclerozei. Frunzele acestui arbore sunt și ele de mare ajutor în tratarea hipertensiunii.

Cum să prepari un ceai din frunze de măslin:

Ingrediente

  • 1 linguriță de frunze de măslin (5 g)
  • 2 căni de apă (500 ml)

Mod de preparare

  • Pune apa la fiert și adaugă frunzele de măslin.
  • Îndepărtează vasul de pe foc și lasă ceaiul să stea timp de aproximativ 10 minute. Atunci când este gata, apa va deveni maro auriu.
  • Strecoară și bea ceaiul dimineața, pe stomacul gol și seara, înainte de culcare.
  • În magazine poți găsi, de asemenea, extract proaspăt de frunze de măslin.

2. Mușețel și coada calului

Acest ceai de mușețel și coada calului este unul dintre cele mai bune remedii din plante pentru hipertensiune. Mușețelul este celebru pentru proprietățile sale calmante. Coada calului este o plantă cu efect diuretic pronunțat, apreciată pentru abilitatea sa de a reduce valoarea tensiunii arteriale.

Ingrediente

  • 1 lingură de flori uscate de mușețel (15 g)
  • 1 lingură de frunze de coada calului (15 g)

2 căni de apă (500 ml)

Mod de preparare

  • Încălzește apa și, atunci când ajunge la punctul de fierbere, adaugă ierburile.
  • Lasă la infuzat în jur de 3 minute, apoi strecoară ceaiul și bea-l.
  • Este o opțiune minunată pentru a-ți începe sau încheia ziua.

3. Rozmarin și usturoi

Rozmarinul are proprietăți diuretice și poate reduce valoarea tensiunii arteriale. Este bogat în flavonoizi ce îmbunătățesc circulația sângelui în artere și previn rigidizarea acestora. Poți să-i întărești proprietățile dacă îl combini cu usturoi, un remediu natural excelent contra hipertensiunii.

Ingrediente

  • 4 căni de apă (1 l)
  • 1 lingură de frunze uscate de rozmarin (15 g)
  • 5 căței de usturoi

Mod de preparare

  • Încălzește apa până ajunge la punctul de fierbere. Adaugă frunzele de rozmarin și cățeii de usturoi și fierbe totul timp de 5 minute.
  • Ia vasul de pe foc și lasă ceaiul să stea timp de 15 minute înainte de a-l strecura.
  • Consumă-l pe parcursul zilei.
  • Poți adăuga usturoi și rozmarin și la prepararea alimentelor.

4. Rodie

Remedii din plante pentru hipertensiune cu rodie

Rodia este practic un fruct de pădure. Sucul acesteia este bogat în antioxidanți și potasiu, ce ajută în lupta contra hipertensiunii arteriale, arteriosclerozei și colesterolului rău (LDL). Pentru a profita de toate beneficiile fructului, pregătește un smoothie delicios.

Ingrediente

  • 1 lingură de semințe de rodie (15 g)
  • 1 pahar de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Pune în blender semințele de rodie și apa și amestecă bine. Nu este nevoie să strecori băutura înainte de a o consuma.
  • O altă modalitate de a pregăti acest remediu este să folosești un storcător de fructe.

5. Foi de dafin

Foile de dafin nu sunt doar un condiment mediteraneean aromat. Acestea sunt bogate în potasiu și magneziu, două minerale esențiale în tratarea hipertensiunii și a rigidizării arterelor. Pentru a profita de beneficiile lor, poți prepara un ceai.

Ingrediente

  • 2 foi de dafin
  • 1 cană de apă (250 ml)

Mod de preparare

  • Pune foile de dafin într-o cană de apă clocotită și lasă-le la infuzat timp de 10 minute. Apoi, strecoară și bea ceaiul obținut.
  • Consumă o cană de ceai de foi de dafin de patru ori pe zi.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gómez Alarcón E, Olivo Madera L, Guevara Soláez A. Sobrepeso y obesidad, diabetes e hipertensión como factor de riesgo de alteraciones cardiovasculares. Bogotá: Universidad Cooperativa de Colombia, 2020.
  • Mateo-Rivera I, Jiménez-Corona A. Plantas medicinales usadas en la terapéutica de pacientes con hipertensión y diabetes mellitus tipo II, de la región indígena Tepehuana. Boletín Científico de la Escuela Superior de Huejutla. 2019; 13(7): 30-36.
  • Muñiz Guille Magalis, Romero Muñiz Yilian. Control de hipertensos con fitoterapia y auriculoterapia. Rev Cubana Enfermer. 2004;  20(1): 1-1.
  • Pacheco-Romero J. Hipertensión arterial en diferentes edades de la mujer. An. Fac. med.  2010;  71(4): 257-264.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.