5 remedii naturale pentru hipertensiunea arterială - Doza de Sănătate
 

5 remedii naturale pentru hipertensiunea arterială

Pentru a afla dacă suferi de hipertensiune arterială, trebuie să îți faci un consult medical. În cazul în care este confirmat diagnosticul, o alimentație adecvată poate fi de mare ajutor. 
5 remedii naturale pentru hipertensiunea arterială
Carlos Fabián Avila

Verificat și aprobat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Hipertensiunea arterială afectează, în principal, persoanele în vârstă. Principalele sale cauze sunt stresul, obezitatea și consumul excesiv de alcool și sare. Chiar dacă putem preveni această problemă, riscul de a o dezvolta încă există. Din fericire, există remedii naturale pentru hipertensiunea arterială la care putem apela oricând.

Ce este hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială reprezintă creșterea presiunii sângelui. Viteza cu care circulă sângele este mai mare decât ar trebui, fapt care poate cauza numeroase probleme circulatorii.

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială la femei

Hipertensiunea este legată de nivelul crescut de colesterol rău (LDL) și afectează, în general, persoanele trecute de 55 de ani. Pentru a preveni această problemă, trebuie să ții cont de istoricul medical al familiei, întrucât hipertensiunea are și o componentă genetică.

Care sunt simptomele hipertensiunii arteriale?

Cele mai frecvente simptome ale hipertensiunii sunt:

  • Greață și vărsături
  • Amețeală
  • Înroșirea feței
  • Vedere încețoșată
  • Dureri în piept
  • Dureri de cap

Dacă bănuiești prezența unei nereguli, este indicat să îți verifici tensiunea arterială. Tensiometrul îți indică valoarea tensiunii sistolice (presiunea sângelui la nivelul arterelor) și diastolice (care măsoară presiunea în momentele de pauză dintre bătăile inimii).

Este recomandat să îți verifici tensiunea arterială la medic pentru ca acesta să îți poată prescrie un tratament bazat pe nevoile tale personale.

Cum să previi hipertensiunea arterială?

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială diagnosticată de un medic

Nu există niciun leac pentru hipertensiunea arterială, drept pentru care este mai bine să o previi. În acest scop, este indicat să reduci consumul de sare și să faci mișcare în mod regulat. Aceste două obiceiuri simple pot face minuni pentru sănătatea aparatului cardiovascular.

În plus, este recomandat să adopți o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume. Nu în ultimul rând, încearcă să renunți la fumat și să reduci consumul de alcool.

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială

Remediile naturale sunt printre cele mai bune opțiuni pentru tratarea hipertensiunii. Acestea sunt foarte importante, întrucât simptomele pot apărea în mod neașteptat.

O persoană hipertensivă trebuie să aibă mereu la îndemână un tratament. Câteva dintre cele mai bune remedii naturale pentru hipertensiunea arterială sunt:

1. Usturoi

Usturoiul poate reduce tensiunea arterială cu 8%. Acesta conține antioxidanți, care îmbunătățesc aspectul pielii și sănătatea sistemului nervos. Usturoiul este un bun remediu pentru multe afecțiuni.

  • Este recomandat să mănânci un cățel de usturoi pe zi pentru combaterea hipertensiuniiPoți ține un borcan cu usturoi decojit  în frigider pentru a-ți fi mai ușor să îl consumi când dorești.
  • În loc să înghiți sau să mesteci cățelul de usturoi, poți să îl înmoi într-un pahar de apă pentru o noapte.
  • Adaugă puțină zeamă de lămâie în apă și bea amestecul pe stomacul gol. Acest remediu reglează pH-ul din stomac și îmbunătățește digestia.

2. Pătrunjel și lămâie

Procesează în blender o lămâie întreagă cu pătrunjel și bea amestecul pe stomacul gol. Ambele ingrediente sunt diuretice, drept pentru care previn hipertensiunea și elimină retenția de apă.

  • O altă metodă utilă este să bei apă caldă cu zeamă de lămâie dimineața, pe stomacul gol.

3. Ovăz

Ovăzul reduce nivelul colesterolului cu 5% și combate hipertensiunea arterială. În plus, această cereală contribuie la reglarea circulației sanguine.

Ovăzul pe lista de remedii naturale pentru hipertensiunea arterială
  • Fierbe apa, apoi adaugă ovăzul și lasă amestecul să stea deoparte. Trebuie să bei cel puțin un litru de apă de ovăz pe zi.

4. Magneziu

Alimentele bogate în clorură de magneziu, cum ar fi sfecla și oleaginoasele, sunt printre cele mai bune remedii naturale pentru hipertensiunea arterială.

Clorura de magneziu se găsește și în farmacii sau plafare.

  • Adaugă 33 g de clorură de magneziu (2 linguri) într-un litru de apă clocotită.
  • Bea un pahar mic în fiecare zi, pe stomacul gol.
  • Aceasta este o metodă eficientă de prevenire. Deficitul de clorură de magneziu crește riscul de hipertensiune arterială.

5. Sfeclă

Pe lângă magneziu, sfecla conține potasiu, fier, sodiu, calciu, fosfor și zinc. Consumat frecvent, acest aliment oferă multe beneficii organismului.

Remedii naturale pentru hipertensiunea arterială precum sucul de sfeclă

Poți adăuga sfeclă în salate, smoothie-uri și multe alte rețete prin intermediul cărora te poți bucura de proprietățile sale extraordinare.

  • Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru hipertensiunea arterială este consumul de suc de sfeclă pe stomacul gol.
  • Nu trebuie decât să fierbi sfecla, să o procesezi în blender și să bei sucul.

Hipertensiunea prezintă multe riscuri pentru sănătate. Fă tot ce se poate pentru a preveni această problemă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
  • Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1
  • OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
  • Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. (2000). Consenso Latinoamericano sobre Hipertensión Arterial. Journal of Hypertension. https://doi.org/10.1002/dta.1860
  • CINGOLANI, H. D., GIRONACI, M., VICARIO, A., MIATELLO, R., COSTA, M. de los A., BRANDANI, L., … PIZORNO, J. (2012). Hipertensión Arterial. Revista de Difusión de La Sociedad Argentina de Hipertensión ARterial. https://doi.org/10.1080/03067310802398872

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.