Lipedemul: o boală gravă, dar puțin cunoscută - Doza de Sănătate
 

Lipedemul: o boală gravă, dar puțin cunoscută

Unele persoane o confundă cu celulita, dar diferența este că lipedemul nu dispare în urma dietei alimentare, întrucât este o boală cronică. 
Lipedemul: o boală gravă, dar puțin cunoscută
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 30 noiembrie, 2018

Lipedemul (cunoscut și ca „sindromul grăsimii dureroase”) este o boală cronică ce afectează în principal femeile. Acesta se caracterizează printr-o acumulare disproporționată de țesut adipos în jurul șoldurilor.

Spre deosebire de celulită sau „colăceii de grăsime”, lipedemul se poate extinde până în zona gambelor și a gleznelor, provocând dureri intense. Pacienții resimt impactul bolii atât la nivel estetic, cât și psihologic. Brusc și fără o cauză bine definită, aceste persoane observă cum picioarele și șoldurile lor se măresc atât de tare încât le limitează mobilitatea.

Lipedemul nu este atât de răspândit în rândul bărbaților, însă în cazul lor acesta provoacă și umflături proeminente la nivelul feței.

Trebuie menționat faptul că lipedemul nu ține doar de obezitate. Dieta și stilul de viață al pacientului nu au nicio legătură cu acumularea de grăsime. Este vorba despre o boală genetică ce provoacă dureri fizice.

Astăzi dorim să vorbim pe blogul nostru despre lipedem. Este important să facem cunoscută lupta persoanelor care suferă de această boală.

Viața bolnavilor cu lipedem, o luptă zilnică

Lipidemul afectează în principal femeile

Sara are 29 de ani, iar viața ei era perfect normală până a dat naștere unui copil. După ce a născut, a început să urmeze o dietă strictă pentru a da jos kilogramele acumulate în timpul sarcinii. Însă, pe măsura ce lunile treceau, corpul său a început să sufere o transformare foarte bizară. Talia, trunchiul și brațele s-au subțiat, revenind la forma inițială. Între timp, pe șolduri și picioare se acumula din ce în ce mai multă grăsime. 

După un an și jumătate, femeia abia mai putea să meargă, fiind nevoită să folosească un cărucior cu rotile. Medicii i-au pus imediat diagnosticul de lipedem, o boală de care Sara nici nu mai auzise până atunci. Viața sa s-a schimbat apoi la 180 de grade.

Din păcate, opțiunile de tratament sunt limitate. Singurele metode terapeutice propuse de specialiști au fost hainele compresive și exercițiile fizice ușoare.

O altă variantă care i-a fost prezentată este liposucția. Din păcate, Sara nu avea suficiente resurse financiare pentru a se supune acestei intervenții. În plus, medicii au avertizat-o că lipedemul ar putea reveni rapid, iar picioarele sale ar căpăta curând aceleași proporții.

Sara a conștientizat în final că va avea nevoie de ajutor pentru a-și îngriji copilul și că ar putea fi nevoită să își găsească un alt serviciu. Oglinda sa reflectă imaginea unei persoane diferite pe care ea va trebui să o accepte și să o ajute.

Care sunt cauzele lipedemului?

Oricât de ciudat ar părea, nu există studii clare și obiective cu privire la cauzele lipodemului și ale acestei acumulări de grăsime pe picioare, brațe sau față (în cazul bărbaților).

Specialiștii presupun că ar putea fi vorba de o cauză genetică. Totodată, se consideră că anumiți factori metabolici, inflamatori și hormonali ar putea influența situația. 

Care sunt simptomele?

Lipidemul provoacă o acumulare anormală de grăsime

Această acumulare anormală de grăsime poate începe în adolescență, după sarcină sau chiar la menopauză. Primele semne neobișnuite observate de pacienți sunt:

  • Dureri la nivelul țesuturilor conjunctive în timpul odihnei, al mersului sau la atingere.
  • Acumulare bruscă de grăsime, de la talie până la genunchi sau glezne. Laba piciorului nu este afectată.
  • Grăsimea se acumulează sub formă de noduli sau „buzunărașe” care exercită presiune asupra articulațiilor până în punctul în care nu mai poți merge normal.
  • Pielea își pierde elasticitatea.
  • Apar vânătăi și umflături.

După câteva luni în care au trecut prin acest stadiu inițial, pacienții observă următoarele simptome:

  • Senzație constantă de frig.
  • Oboseală.
  • Pielea capătă o textură gumată.
  • Durere cronică și deteriorare progresivă a mobilității. Pe lângă complexele pe care le creează, aceste simptome pot provoca sentimente de descurajare, furie și tristețe până la instalarea depresiei.

Lipedemul poate fi tratat?

Lipedemul poate fi ameliorat cu masaje

Așa cum am menționat deja, lipedemul nu are legătură cu o dietă necorespunzătoare sau obiceiuri proaste. Este vorba despre o boală cronică, restrictivă și obositoare. Prin urmare, planul de tratament trebuie să fie amplu și adaptat nevoilor fiecărui individ în parte (atât fizice, cât și psihologice).

Curele de slăbire și regimurile nu rezolvă problema. În plus, nu există nici un tratament medicamentos specific care să combată această acumulare anormală de grăsime. În general, tratamentele folosite sunt următoarele:

  • Haine compresive care „drenează” și elimină grăsimea.
  • Masaje concentrate pe drenajul limfatic manual.
  • Presoterapie
  • Unde de șoc.
  • Mesoterapie.
  • Radiofrecvență.
  • Liposucție. Aceasta nu este întotdeauna de ajutor. În multe cazuri, liposucția are efecte negative, grăsimea depunându-se din nou.
  • Înotul oferă rezultate excelente în cazul multor pacienți. 

În principiu, este important să se găsească o strategie potrivită pentru fiecare pacient în parte. În plus, este necesar ca acesta să încerce fiecare abordare cu optimism și să accepte schimbările produse de această boală împotriva căreia nu s-a găsit încă o soluție eficientă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.