6 remedii pentru picioare umflate - Doza de Sănătate
 

6 remedii pentru picioare umflate

6 remedii pentru picioare umflate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Picioarele reprezintă o parte importantă a corpului predispusă la umflături, deoarece sprijină întreaga greutate corporală. De multe ori, picioarele umflate sunt un rezultat al retenției de apă din organism, care la rândul său duce la o acumulare de toxine și deșeuri ce agravează inflamația. Descoperă cele mai bune 6 remedii pentru picioare umflate!

Există mai multe cauze ale picioarelor umflate. Printre cele mai comune se numără: sarcina, supraponderalitatea, obezitatea, statul în picioare pentru perioade lungi de timp și excesul de apă din organism.

Dar aceste umflături pot constitui și un simptom al unor boli mai grave, cum ar fi cele hepatice, tromboza venoasă sau o obstrucție la nivelul sistemului limfatic.

Dacă picioarele tale rămân umflate pentru perioade lungi de timp, este important să te adresezi unui medic pentru a descoperi cauza problemei. Dacă problema este de scurtă durată, poți apela cu încredere la următoarele remedii pentru picioare umflate.

Remedii pentru picioare umflate

Exerciții fizice

Remedii pentru picioare umflate precum înotul

Deși picioarele umflate sunt adesea dureroase, lipsa mișcării poate agrava situația. Contrar convingerilor multor persoane, exercițiile fizice reprezintă unul dintre cele mai bune remedii pentru picioare umflate. Mișcarea stimulează circulația sanguină, ajutând la prevenirea formării cheagurilor de sânge.

  • Recomandare: O activitate foarte bună în acest sens este înotul. Acesta este un exercițiu fizic cu impact redus care nu exercită presiune suplimentară asupra picioarelor.

O alimentație sănătoasă și un consum redus de sare

Alegerile sănătoase pot îmbunătăți circulația și pot preveni diverse boli care afectează membrele inferioare. Un consum ridicat de sodiu constituie una dintre principalele cauze ale retenției de apă și ale acumulării de toxine în organism. Este important să reduci aportul de sare și de alimente ce conțin acest ingredient în exces.

  • Recomandare: Există mai mulți înlocuitori pentru sare, precum și alternative culinare care reduc impactul acesteia. Adoptă o dietă mai sănătoasă pentru a preveni supraponderalitatea și obezitatea.

Ceai de păpădie

Remedii pentru picioare umflate cu păpădie

Păpădia este o plantă foarte cunoscută, fiind un puternic diuretic și agent detoxifiant. Aceasta combate retenția de apă, ajutând la reducerea umflăturilor din picioare.

  • Recomandare: Prepară un ceai de păpădie și bea trei căni pe zi. Poți să aplici lichidul direct pe zona afectată, folosind o compresă.

Săruri Epsom

Unul dintre cele mai populare și eficiente remedii pentru picioare umflate îl constituie sărurile Epsom. Acestea ajută la relaxarea picioarelor, reduc inflamațiile și stimulează circulația sanguină.

  • Recomandare: Adaugă o cană de săruri Epsom în apa de baie și stai în cadă pentru cel puțin 15 minute. Dacă ai doar gleznele sau labele picioarelor umflate, atunci poți să prepari acest amestec într-un vas mai mic în care să-ți înmoi picioarele timp de 20 de minute.

Aloe vera – printre cele mai bune remedii pentru picioare umflate

Aloe vera în remedii pentru picioare umflate

Această plantă are numeroase beneficii pentru organism, atât la nivel extern, cât și intern. Însă una dintre cele mai importante proprietăți o constituie abilitatea sa de a reduce inflamațiile și de a elimina toxinele, lucru care ajută la combaterea retenției de apă din extremitățile inferioare. 

  • Recomandare: Răzuiește gelul de pe o frunză de aloe și consumă două linguri dimineața, pe stomacul gol, amestecat cu apă sau suc natural de fructe. O altă opțiune ar fi să aplici gel proaspăt direct pe zonele umflate.

Masaje

Masajele la picioare sunt foarte relaxante, stimulează circulația și ajută la reducerea retenției de apă. Masează cu mișcări delicate, dar ferme, aplicate mereu în direcția inimii.

  • Recomandare: Pentru rezultate mai bune, folosește uleiuri esențiale cu proprietăți antiinflamatoare, cum ar fi cele de:

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.