Rețete de preparate pentru bebeluși: 10 idei - Doza de Sănătate
 

Rețete de preparate pentru bebeluși: 10 idei

Pregătirea unei mese sănătoase pentru copilul tău este mult mai ușoară decât îți poți imagina. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi utile pentru prepararea alimentelor pentru bebeluși și câteva rețete absolut delicioase.
Rețete de preparate pentru bebeluși: 10 idei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Dacă ai început deja diversificarea în cazul bebelușului tău, trebuie să citești acest articol. Vei învăța câteva rețete de preparate pentru bebeluși pe care cel mic le va adora. Sunt delicioase!

În primul rând, nu uita că trebuie să discuți întotdeauna cu medicul pediatru despre alimentele pe care vrei să le oferi bebelușului tău.

De asemenea, ține cont de faptul că în această perioadă a vieții sale copilul va dezvolta preferințe pentru anumite arome și texturi. Din acest motiv, este important să îți expui copilul la o mare varietate de gusturi și preparate sănătoase.

Desigur, poți adapta aceste rețete la mâncarea pe care copilul tău a încercat-o deja. Nu uita, recomandarea medicilor pediatri este de a adăuga alimentele unul câte unul în dieta bebelușului, pentru a detecta posibilele alergii alimentare.

Prepararea de mese sănătoase pentru bebeluș

Această listă este doar un exemplu. Urmează recomandările oferite de medicul pediatru la introducerea alimentelor în dieta copilului tău.

Înainte de a începe să prepari mese sănătoase pentru copilul tău acasă, este important să știi cu exactitate ce alimente poți adăuga în dieta celui mic în funcție de vârstă. Iată câteva sugestii generale:

  • Până la vârsta de 6 luni: Numai lapte matern. Chiar dacă îți hrănești copilul cu biberonul, adaugă treptat puțină mâncare specială pentru bebeluși în dieta sa între vârsta de 4 și 6 luni.
  • Între 6 și 12 luni: Fructe, legume, cereale, leguminoase, ouă, carne, pui, pește și ulei de măsline.
  • Între 12 și 24 de luni: Brânză moale, iaurt și lapte.
  • La 3 ani sau mai mult: Nuci, bucăți de mere, bucăți de morcov crud și orice aliment care ar putea fi un pericol de sufocare în cazul copiilor mai mici.

Sfaturi pentru a găti sănătos pentru bebeluși

Legume și fructe folosite în rețete de preparate pentru bebeluși

Atunci când mergi la cumpărături

  • Cumpără doar fructe și legume proaspete. Încearcă să le utilizezi în maxim trei zile de la achiziție pentru a nu-și pierde proprietățile benefice.
  • Alege carnea slabă. O modalitate excelentă de a pregăti mese sănătoase pentru copilul tău este să cumperi carne slabă pentru a preveni aportul excesiv de grăsime. Dacă este necesar, îndepărtează grăsimea înainte de a găti carnea. Consultă medicul pediatru pentru a afla care sunt cele mai bune opțiuni și cantități pentru copilul tău.
  • În schimb, dacă optezi pentru piureurile pentru bebeluși, nu uita să folosești carne moale tăiată în bucăți mici. Nu uita să discuți cu medicul pediatru despre alimentele pe care te gândești să le utilizezi, pentru a primi sfaturi utile.

Atunci când gătești

Spălatul pe mâini atunci gătești
Igiena este de maximă importanță atunci când gătești pentru bebeluși.
  • Nu uita să speli foarte bine fructele și legumele, să cureți constant suprafața de lucru și să folosești ustensile spălate pentru fiecare aliment. Este important să previi contaminarea încrucișată a alimentelor.
  • Redu utilizarea sării atunci când gătești. Cantitatea de sare pe care o utilizezi trebuie să fie minimă pentru a preveni afectarea rinichilor copilului. Până la vârsta de un an, aportul de sare al copilului nu trebuie să depășească 1 gram pe zi. Copiii pot consuma până la 2 grame de sare zilnic începând cu vârsta de 3 ani.
  • Alege uleiul de măsline în locul altor grăsimi. Uleiul de măsline conține acizi grași mononesaturați, acizi grași polinesaturați și vitamina E. De asemenea, consumul de ulei de măsline extravirgin este recomandat în doze mici la începutul perioadei de diversificare.
  • Poți folosi ulei de măsline pentru fierbere, coacere și prăjire (atât timp cât utilizezi o cantitate minimă de grăsime).

Alte sfaturi importante

  • Folosește supă. Supa de legume este minunată atunci când gătești orez sau alte cereale, precum quinoa. Supa poate oferi o aromă diferită cerealelor.
  • Adăugă lapte în piureuri. Piureul de legume pentru copii poate fi prea gros. Prin urmare, poți adăuga apă sau lapte pentru a-l face mai moale. Poți utiliza laptele pe care copilul îl bea de obicei și chiar laptele matern.
  • Pune la congelat mâncarea pe care nu o utilizezi. O idee bună este să pui la congelat porții mici de alimente pe care să le oferi copilului mai târziu.

Rețete de preparate pentru bebeluși: 10 idei delicioase

Bebeluș murdar de gem
Consultă lista de produse alimentare oferită de medicul pediatru și lasă-ți imaginația să zburde!

Rețete de preparate pentru bebeluși

  • Orez cu pui și legume: Alege legume sănătoase de sezon și fierbe-le bine împreună cu bucăți mici de pui. Dă vasul deoparte. Gătește orezul în supă de legume. Când este gata, poți zdrobi mâncarea în blender pentru a face un piure, o poți cu zdrobi cu o furculiță sau o poți oferi copilului sub formă de bucăți foarte mici.
  • Cremă de dovlecel: Fierbe un cartof mare, un dovlecel mare și o ceapă (toate legumele trebuie decojite și tocate). Folosește un blender sau o furculiță pentru a zdrobi legumele până obții textura dorită.
  • Linte cu legume: Fierbe lintea împreună cu un morcov decojit și tocat, o jumătate de ceapă tocată și două roșii decojite fără semințe. Când mâncarea este gata, o poți transforma în piure sau servi așa cum este.
  • Fidea scurtă cu sos de roșii: Fă un sos cu ceapă, roșii și morcov și adaugă-l peste fideaua scurtă fiartă în supă de carne. Legumele trebuie să fie tocate mărunt.
  • Omletă cu legume: Dacă ai adăugat deja ouă în dieta copilului, poți preparara o omletă cu o mare varietate de legume tocate și fierte. Este simplu și delicios!
  • Piure de legume cu pește: Fierbe un dovlecel mic, un cartof, un praz și o jumătate de ceapă împreună cu 80 de grame de pește dezosat slab. Când totul este gătit, amestecă ingredientele.
  • Chiftele cu legume: Poți congela aceste chiftele pentru a avea întotdeauna mâncare sănătoasă pentru copilul tău. Fierbe un morcov, un praz, 40 de grame de fasole verde și 40 de grame de carne slabă. Îndepărtează excesul de apă, toacă ingredientele și transformăm-le în chiftele. În loc să le prăjești, coace-le în cuptor.

Rețete de deserturi pentru bebeluși

  • Piure de mere, pere și banane: Gătește un măr și o pară în cuptor (ambele decojite, fără semințe și tăiate cuburi). Când devin moi, scoate-le din cuptor și amestecă-le cu banana. Dacă vrei ca piureul de fructe să fie mai subțire, adăugă în compoziție laptele pe care bebelușul îl bea de obicei. Nu folosi zahăr.
  • Banană și portocală: Acest desert este extrem de ușor. Strivește o banană cu furculița și adaugă sucul unei jumătăți de portocală. Acum ești gata de plecare!
  • Iaurt cu fructe: Dă-i copilului tău fructe proaspete sau pur și simplu bucăți mici de fructe proaspete cu iaurt. Copilul va iubi acest desert!

Considerații generale

A pregăti mese sănătoase pentru copilul tău nu este complicat. Trebuie doar să alegi ingrediente sănătoase, să folosești fructe și legume proaspete, carne slabă și cereale integrale și să le gătești fără să adăugi grăsimi, sare sau zahăr.

Nu uita că stomacul bebelușului tău este mic, de aceea nu trebuie să-l forțezi să mănânce. Poate părea o cantitate mică pentru tine, dar poate fi mai mult decât suficient pentru copil. Medicii recomandă să lăsăm bebelușii să mănânce pe cont propriu, deoarece aceștia vor mânca doar cantitatea de care au cu adevărat nevoie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • KidsHealth. Cuando fallece una mascota. https://kidshealth.org/es/parents/pet-death-esp.html
  • Fleming-Holland, R. A. (2008). Reflexiones sobre la Muerte: el Duelo Infantil y el Suicidio Juvenil. Psicología Iberoamericana.
  • Ledesma, R. I. G., Cabrera, A. M., & Torres, L. S. (2010). Pérdida y duelo infantil: una visión constructivista narrativa. Alternativas En Psicolog{’i}a. https://doi.org/1405-339

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.