Cauze și tratament pentru incontinența urinară - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratament pentru incontinența urinară

Incontinența urinară apare cel mai des la copii, femei și persoane în vârstă. În acest articol, vom discuta despre simptomele, cauzele și posibilele tratamente ale incontinenței urinare.
Cauze și tratament pentru incontinența urinară

Ultima actualizare: 01 martie, 2020

Incontinența urinară împiedică umplerea vezicii și controlul acesteia. Cu toate acestea, nu este o boală în sine. În schimb, este o consecință a altor tulburări care afectează vezica urinară. Dar nu-ți face griji: în cele ce urmează, vom discuta despre principalele forme de tratament pentru incontinența urinară.

Caracteristica definitorie a incontinenței urinare este pierderea involuntară de urină. O persoană cu incontinență urinară nu își poate controla vezica urinară, iar scurgerile de urină apar în momente nepotrivite.

Uneori, urina se scurge atunci când faci orice tip de efort, cum ar fi strănutul sau tusea. Alteori, incontinența poate apărea deoarece vezica este plină.

Incontinența urinară nu este numai o problemă de sănătate. Cei care suferă de această afecțiune au adesea probleme sociale. Bolnavilor le este frică să nu urineze involuntar în momente nepotrivite sau în fața altor persoane.

Cauzele incontinenței urinare tranzitorii

Incontinența urinară tranzitorie apare atunci când probleme sa manifestă pe intervale scurte de timp. În general, este provocată de alimente, băuturi sau medicamente care stimulează producția excesivă de urină. Odată ce efectul diuretic dispare, incontinența nu se mai manifestă.

Substanțele care pot provoca incontinența urinară sunt prezente în băuturile răcoritoare și alcoolice, fructele citricele și anumite medicamente pentru hipertensiunea arterială. Alte cauze ale incontinenței urinare tranzitorii sunt:

  • Infecțiile urinare: Iritarea vezicii urinare poate fi suficient de intensă pentru a provoca scurgeri de urină.
  • Constipația: Intestinul este aproape de vezică și poate provoca suprastimularea acesteia atunci când materiile fecale au o consistență dură.
  • Sarcina: În timpul sarcinii, atât modificările hormonale, cât și mărirea uterului pot face ca vezica urinară să fie hiperactivă.
Pahar cu apă plată

Cauzele incontinenței urinare cronice

Incontinența urinară care se manifestă o perioadă lungă de timp are cauze diferite, cum ar fi:

  • Prolapsul: Apare atunci când mușchii pelvieni sunt slăbiți, iar organele pelvine coboară. De exemplu, acest lucru se întâmplă în cazul femeilor cu nașteri complicate sau multiple. Coborârea acestor organe se numește „prolaps”.
  • Vârsta înaintată: Îmbătrânirea slăbește mușchii din corp, inclusiv mușchiul vezicii urinare. La femei, menopauza scade nivelul de estrogen și, de asemenea, deteriorează țesuturile din sistemul urinar.
  • Chirurgia ginecologică: Vezica este un organ ținut pe poziție de alte organe, în special de uter. Atunci când femeile suferă intervenții chirurgicale ginecologice, acestea pot prezenta incontinență urinară.
  • Problemele de prostată: La bărbați, problemele de prostată provoacă cel mai adesea incontinență urinară. Cea mai des întâlnită problemă este hiperplazia benignă a prostatei și cea mai gravă cancerul de prostată.
  • Tulburările neurologice: Anumite probleme ale sistemului nervos pot afecta nervii din vezica urinară, declanșând scurgerile de urină. Termenul de specialitate este „vezică neurogenă”. Incontinența urinară apare în cazul maladiei Parkinson sau al sclerozei multiple.
  • Afecțiunile psihologice: Stresul sau anxietatea pot provoca această problemă a vezicii urinare. Udarea patului la copiii sub șase ani este un exemplu elocvent în acest sens.
Nevoia de tratament pentru incontinența urinară la copii

Tratament pentru incontinența urinară non-medicamentos

Nu este întotdeauna nevoie de medicamente pentru a trata incontinența urinară. Una dintre recomandările principale este reglarea aportului de lichide consumate în timpul zilei. Poți face acest lucru și fără a scădea cantitățile. Este necesar să modifici modul în care consumi lichide pentru a preveni formarea de cantități mari de urină într-un timp scurt.

Cel mai bine este să bei mai multă apă dimineața, apoi să scazi cantitatea odată cu trecerea orelor. În cazul copiilor care udă patul, este indicat ca aceștia să servească cina mai devreme. În acest fel, va exista mai mult timp între aportul alimentar și ora de culcare.

Tratament pentru incontinența urinară bazat pe medicamente

Uneori, oricât de mult ai încerca, nu poți rezolva problema pe cont propriu. Este posibil să fie nevoie să apelezi la medicamente. Alteori, incontinența urinară este cauzată de o boală care are nevoie de tratament specific.

Aceste medicamente urmăresc să împiedice contracția involuntară a vezicii urinare. În plus, acestea fac ca uretra să rămână închisă în timp ce urina intră în vezică. Medicii specialiști prescriu, de obicei, medicamente anticolinergice. Acest tip de medicamente îngreunează contracția mușchilor vezicii urinare. Cel mai cunoscut medicament se numește oxibutinină.

Anticolinergicele sunt foarte eficiente, dar pot provoca anumite reacții adverse neplăcute. În plus, pacienții care suferă de glaucom și aritmii cardiace nu pot lua aceste medicamente.

Dacă reacțiile adverse sunt prea intense, trebuie să discuți cu medicul specialist despre înlocuirea sau oprirea tratamentului.

În cazul în care nici schimbarea dietei, nici administrarea de medicamente nu funcționează, ultima opțiune este intervenția chirurgicală pentru corectarea incontinenței urinare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García-González, José Juan, y Espinosa-Aguilar, Amilcar, y Vladislavovna Doubova, Svetlana, y Peña-Valdovinos, Abel, y Reyes-Morales, Hortensia (2008). Guía para el diagnóstico y tratamiento de la incontinencia urinaria en adultos mayores. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 46 (4), 415-422. [Fecha de consulta 27 de julio de 2020]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745522011
  • Madhuvrata P, Cody J, Ellis G, Herbison G, Hay-Smith E. Fármacos anticolinérgicos para el tratamiento sintomático de la vejiga hiperactiva en adultos. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012 Issue 1. Art. No.: CD005429. DOI: 10.1002/14651858.CD005429
  • D.E. Irwin, I. Milsom, S. Hunskaar, K. Reilly, Z. Kopp, S. Herschorn, et al.Population-based survey of urinary incontinence, overactive bladder, and other lower urinary tract symptoms in five countries: results of the EPIC study. Eur Urol., 50 (6) (2006), pp. 1306-1315
  • Martínez Torres J, Rodríguez Adams E, García Delgado J. Tratamiento rehabilitador de las disfunciones del suelo pélvico. España: Editorial Académica Española; 2011. p. 2, 7.
  • Salinas J. Epidemiología de la incontinencia de orina en la menopausia. Revista Colombiana de Menopausia. 2014;5(3). Disponible en: https://encolombia.com/medicina/revistas-medicas/menopausia/vol- 5399/meno5399revison-incontinencia/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.