Principalele cauze ale durerii de rinichi
Când vine vorba de posibilele cauze ale durerii de rinichi, există mai multe posibilități. În primul rând, acest simptom nu ar trebui să survină în mod obișnuit, drept pentru care nu ne putem permite să îl ignorăm.
Însă există numeroase mituri cu privire la durerea de rinichi. Mulți oameni sunt convinși că acest disconfort apare pentru că nu și-au acoperit adecvat spatele și i-a „tras curentul”. Această idee și toate cele asemănătoare sunt greșite.
În plus, este dificil să identificăm cu exactitate regiunile în care experimentăm disconfortul. Nu este exclus să avem impresia că ne dor rinichii, dar în realitate originea durerii este alta.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de rinichi?
Rinichii sunt organe vitale care joacă un rol fundamental în corpul uman. Aceștia filtrează sângele pentru a-l menține curat și echilibrat din punct de vedere chimic. Ei procesează aproximativ 190 de litri de sânge pe zi, în același interval eliminând 2 litri de deșeuri.
Rinichii sunt localizați în spatele abdomenului, imediat sub coaste, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Atunci când aceste organe ne dor, vom simți disconfort în zona lombară sau în lateralul spatelui. Uneori ne poate durea într-o singură parte. Trebuie însă să reținem că durerile de spate nu sunt cauzate mereu de rinichi.
Numeroase boli renale trec neobservate în fazele incipiente. Cauzele durerii de rinichi variază de la prezența calculilor renali până la cancer. În cele ce urmează, vom detalia câteva motivele pentru care apare acest simptom deranjat.
Citește mai mult:
Calculii renali
Calculii renali, cunoscuți și sub denumirea de pietre la rinichi, pot produce dureri intense. Afecțiunea se numește nefrolitază sau urolitază și este consecința acumulării anumitor substanțe în urină. Calculii pot fi asemănători nisipului, dar pot ajunge și la mărimea unor perle.
Dacă pietrele la rinichi sunt foarte mici, ele pot circula fără nicio problemă prin tractul urinar pentru a fi eliminate, de obicei, în mod asimptomatic. Când sunt mari, pietrele la rinichi produc valuri de durere intensă, pe care pacienții le resimt la nivelul spatelui sau al abdomenului inferior și care se intensifică la mișcare.
În general, durerea dată de calculii renali este localizată pe o parte. Însă, odată cu trecerea timpului, aceasta poate coborî spre zona genitală. Nicio schimbare de poziție nu va ameliora disconfortul, care este însoțit de greață, vomă și senzații de mâncărime sau arsură.
Infecțiile
O altă posibilă cauză a durerii de rinichi este reprezentată de infecții. Această problemă tinde să apară în vezica urinară sau uretră înainte de a ajunge la rinichi. Infecțiile renale pot provoca daune permanente și, dacă ajung în fluxul sanguin, pot pune în pericol viața pacientului.
Printre simptomele infecțiilor renale se numără durerile de spate intense și persistente, precum și senzațiile de durere sau arsură la urinare. Pacientul simte nevoia să meargă la toaletă des, iar urina sa are un miros puternic. Totodată, acesta poate experimenta greață, vomă, febră și frisoane.
Chisturile renale și boala polichistică renală
De obicei, chisturile renale nu devin simptomatice decât atunci când ating dimensiuni semnificative. Când se întâmplă acest lucru, chisturile renale produc dureri intense de spate sau lombare. Pacienții cu chisturi renale au adesea dureri de cap și prezintă sânge în urină.
Boala polichistică renală este o afecțiune care provoacă apariția unor grupuri de chisturi și care împiedică buna funcționare a organismului. Aceste chisturi produc dureri laterale sau de spate și cresc frecvența pietrelor la rinichi și a infecțiilor.
Citește mai mult:
Alte cauze ale durerii de rinichi
Rinichii pot cauza probleme și din cauza hidronefrozei, o inflamație provocată de acumularea urinei. Hidronefroza produce dureri de spate intense, sânge în urină și febră. De asemenea, durerea de rinichi poate fi o consecință a trombozei de venă renală, o problemă gravă care provoacă dureri insuportabile în spatele coastelor și la nivelul șoldurilor.
Leziunile și loviturile pot provoca dureri de rinichi, la fel și sarcina. În acest ultim caz, la baza problemei stau modificările coloanei vertebrale provocate de burtica viitoarei mămici. Durerile de spate și abdominale laterale, însoțite de hematurie, pot semnala prezența cancerului renal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Doublet, J. D. (2017). Pielonefritis no complicadas y complicadas del adulto: diagnóstico y tratamiento. EMC-Urología, 49(1), 1-14. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1761331016819933
- Duquesne, I., Roux, S., & Peyromaure, M. (2023). Quistes renales simples: diagnóstico y tratamiento. EMC-Urología, 55(2), 1-9. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1761331023477067
- Quiroga Matamoros, W., Rangel, J. I., Godoy Pérez, G. F., Fernández, F., Camargo Zuluaga, P., Pérez Garavito, C. P., & Orrego Rojas, P. A. (2021). Guías carcinoma de células renales (SCU-2020). Revista Urología Colombiana, 30(1), 080-086. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0041-1726077
- Orquera Ayala, N. C., Ortiz Roncallo, L. M., Murgueytio Salazar, M. E., & Villalba Paredes, E. (2020). Clasificación de hidronefrosis congénita. RECIAMUC, 4(4), 22-34. https://reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/567
- Pereira-Arias, J. G., Gamarra-Quintanilla, M., Urdaneta-Salegui, L. F., Mora-Christian, J. A., Sánchez-Vazquez, A., Astobieta-Odriozola, A., & Ibarluzea-González, G. (2017). Estado actual de la litotricia extracorpórea por ondas de choque en la litiasis urinaria. Archivos Españoles de Urología, 70(2), 263-287. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5877783
- Pérez Cruz, C. A., Flores Mata, A. G., González Vergara, C., & Hidalgo Pérez, L. (2022). Trombosis de la arteria renal. Acta médica Grupo Ángeles, 20(1), 108-110. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1870-72032022000100108&script=sci_arttext
- Sethi, S., De Vriese, A. S., & Fervenza, F. C. (2022). Acute glomerulonephritis. The Lancet, 399(10335), 1646-1663. https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(22)00461-5/abstract