6 alimente care pot duce la formarea pietrelor la rinichi - Doza de Sănătate
 

6 alimente care pot duce la formarea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi pot fi foarte dureroase. Tocmai de aceea este bine să eviți alimentele care pot duce la formarea acestora și să consumi mai multă apă pentru a stimula eliminarea lor.
6 alimente care pot duce la formarea pietrelor la rinichi

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Pietrele la rinichi sunt fragmente solide care, deși sunt foarte mici, nu pot fi eliminate de la sine din corp. Acestea rămân blocate în tractul urinar, provocând dureri foarte mari. Printre factorii care pot duce la formarea pietrelor la rinichi se numără și alimentația.

În plus, o dietă sănătoasă te ajută să le elimini mai ușor în cazul în care acestea se află deja în organism.

Modalități de a preveni formarea pietrelor la rinichi

După cum știm deja, este mai bine să previi decât să tratezi. Tocmai de aceea îți arătăm ce alimente trebuie să consumi dacă ești predispus la pietre la rinichi sau dacă ai avut această afecțiune în trecut.

Este recomandat să eviți alimentele de mai jos sau să le consumi cu precauție. Să vedem care sunt ele.

Alimente care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi

Cafeaua poate contribui la formarea pietrelor la rinichi

1. Cofeină

Cafeaua este vedeta dimineților tale. Totuși, deși te ajută să te trezești sau să îți îndeplinești sarcinile zilnice, aceasta poate avea efecte secundare. Printre ele se numără și suprasolicitarea rinichilor, fapt care mărește riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Cofeina nu se găsește numai în cafea, ci și în ceaiuri sau sucuri acidulate. Aceste băuturi măresc nivelul de calciu din urină și, ca urmare a efectelor lor stimulente, pe termen lung pot provoca insuficiență renală.

2. Carne roșie

Carnea roșie poate duce la formarea pietrelor la rinichi

Proteinele și grăsimile de origine animală sunt asociate cu formarea pietrelor la rinichi și cu bolile renale. Carnea roșie conține componente care sunt greu de eliminat din organism. În plus, acest aliment este bogat în acid uric și purine. Când nivelul acestor substanțe este prea ridicat, te poți îmbolnăvi de gută sau pietre la rinichi.

Alte alimente bogate în purine sunt sparanghelul, fasolea și varza. Încearcă să nu consumi cantități mari din aceste alimente pe perioade scurte de timp. În acest fel, poți preveni formarea pietrelor la rinichi în urma acumulării de acid uric.

Îți recomandăm să citești și:

Încearcă o dietă detoxifiantă pentru rinichi

3. Îndulcitori artificiali

De multe ori, adăugăm îndulcitori artificiali în deserturi și ceaiuri.  În plus, aceștia se găsesc în băuturi dietetice, dar și în alimente cu un conținut mic de calorii.

Deși ne gândim ca sunt mai sănătoși decât zahărul, îndulcitorii artificiali pot avea efecte secundare grave, cum ar fi formarea pietrelor la rinichi și proasta funcționare a acestor organe.

4. Sare

Formarea pietrelor la rinichi poate fi cauzată de consumul de sare

Una dintre cele mai frecvente probleme în  ceea ce privește alimentația este aportul de sodiu. Chiar dacă nu adaugi multă sare în mâncare, alimentele semipreparate conțin foarte mult sodiu. Acesta se găsește chiar și în dulciuri.

Un consum ridicat de sare provoacă retenție de apă și poate duce la formarea pietrelor la rinichi. Organismul nu poate elimina tot excesul de sodiu, iar acesta este stocat în sistemul renal. În plus, sodiul crește tensiunea arterială și contribuie la creșterea în greutate.

5. Fructe de mare

Fructele de mare pot contribui la formarea pietrelor la rinichi

Persoanele predispuse la pietre la rinichi trebuie să evite alimentele bogate în oxalați. Acești compuși organici contribuie la acumularea de sodiu și de calciu în rinichi.

Alimentele care conțin cea mai mare cantitate de acid oxalic sunt fructele de mare. Legumele cu frunze verzi, ciocolata și nucile conțin, de asemenea, o cantitate destul de mare.

Totodată, este indicat să reduci consumul de arahide, tărâțe și sfeclă, dacă vrei să previi pietrele la rinichi. Țelina și ficatul conțin, la rândul lor, o cantitate mică de oxalați. Ține minte, nu trebuie să depășești doza de 50 mg pe zi.

Pentru a reduce absorbția de oxalat, trebuie să consumi alimente bogate în calciu. Când combini alimente din ambele categorii, acestea se elimină mult mai ușor prin intestine.

6. Produse lactate

Produsele lactate reprezintă o parte importantă din dieta multor persoane. Aceste alimente sunt bogate în calciu și sunt necesare pentru dezvoltarea și întărirea oaselor. Totuși, lactatele nu sunt recomandate persoanelor predispuse la formarea pietrelor la rinichi.

Consumul de lapte, iaurt sau brânză stimulează eliminarea calciului prin urină, fapt care îngreunează evacuarea pietrelor la rinichi și a deșeurilor.

Având în vedere că deficitul de calciu este asociat cu un risc mai mare de pietre la rinichi, îți recomandăm să consumi cu moderație acest mineral. Cu alte cuvinte, nu trebuie să elimini calciul din dietă, dar să încerci să îl obții din diferite surse, cum ar fi migdalele.

Ce trebuie să mănânci pentru a preveni pietrele la rinichi

Formarea pietrelor la rinichi prevenită printr-un consum suficient de apă

Acum că ți-am oferit deja o listă cu alimente de care trebuie să te ferești, să vedem și care sunt cele pe care este recomandat să le consumi.

Pe lângă o dietă corespunzătoare și adoptarea unor obiceiuri sănătoase (exerciții fizice, renunțarea la fumat și la sedentarism), îți recomandăm să bei cel puțin 12 pahare de apă pe zi. Deși cantitatea recomandată de obicei este de 8 pahare pe zi, persoanele cu o predispoziție la pietre la rinichi trebuie să mărească aportul acestui lichid.

Dacă bei 12 pahare de apă pe zi, produci 8 pahare de urină. Apa este săracă în sodiu și ajută la eliminarea deșeurilor acumulate în tractul urinar.

Dacă nu îți place să bei apă simplă, poți să o incluzi în smoothie-uri, sucuri și ceaiuri. De asemenea, poți să îi adaugi zeamă de lămâie sau alt fruct care să-i ofere un gust aromat. În acest fel, îi oferi și organismului un plus de nutrienți.

Cafeaua, alcoolul și sucurile acidulate nu sunt incluse în rândul lichidelor recomandate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.