10 super-alimente pentru rinichi - Doza de Sănătate
 

10 super-alimente pentru rinichi

Știai că ananasul este unul dintre cele mai benefice alimente pentru rinichi? Pe lângă faptul că este diuretic, acest fruct este bogat în vitamina C, potasiu și bromelaină. Ananasul luptă în mod natural împotriva infecțiilor și reduce riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Află mai multe informații utile din rândurile de mai jos!
10 super-alimente pentru rinichi
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Rinichii sunt unele dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Aceștia ajută la prevenirea a numeroase boli, fiind esențiali pentru buna funcționare a organismului. Unul dintre principale roluri îndeplinite de rinichi este eliminarea deșeurilor și toxinelor din sânge. Prin urmare, nu strică să aruncăm o privire asupra celor 10 super-alimente pentru rinichi.

Există mulți factori ce determină slăbirea rinichilor, motiv pentru care dezvoltăm anumite afecțiuni ce se pot agrava în timp. Este foarte important să adoptăm obiceiuri sănătoase ce ajută la buna funcționare a rinichilor.

Regimul alimentar este unul dintre principalii factori ce influențează sănătatea rinichilor. Din fericire, există alimente care au un efect benefic asupra acestor organe. În acest articol, îți vom prezenta 10 super-alimente pentru rinichi puternici și sănătoși.

Sfecla pe lista de super-alimente pentru rinichi

Sfecla are proprietăți detoxifiante și diuretice, motiv pentru face parte din lista de super-alimente pentru rinichi. Bogată în potasiu, sfecla este ideală pentru întărirea și curățarea rinichilor, a ficatului și a vezicii biliare.

Pentru a te bucura de beneficiile sale, prepară un amestec din suc de sfeclă și suc de morcovi sau folosește-o ca ingredient în salate sau alte mâncăruri.

Afinele

Afinele sunt super-alimente pentru rinichi

Pe lângă faptul că detoxifică rinichii, afinele curăță și vezica urinară. Aceste fructe îmbunătățesc funcționarea rinichilor și previn apariția infecțiilor, întrucât împiedică dezvoltarea bacteriilor.

Consumă suc de afine pe stomacul gol pentru a avea rinichi sănătoși.

Cerealele integrale

Cerealele integrale reprezintă o sursă excelentă de fibre, acestea ajutând la eliminarea toxinelor și a deșeurilor. Cerealele contribuie la reducerea retenției de apă, curățând astfel rinichii. 

Țelina

Super-alimente pentru rinichi precum țelina

Țelina este compusă în principal din apă, dar conține și vitamine și minerale importante, cum ar fi alfa-tocoferol sau vitamina E, beta-caroten sau vitamina A, vitamina C și acid folic.

Datorită conținutului de minerale și a proprietăților sale diuretice, țelina este recomandată pentru curățarea rinichilor și eliminarea reziduurilor. Poți să o consumi sub formă de suc sau ca ingredient în diverse salate.

Ceapa

Ceapa este bogată în flavonoide, în special quercetină, un antioxidant puternic ce menține organele sănătoase. Ceapa ajută și la reglarea metabolismului, precum și la eliminarea toxinelor și a deșeurilor din organism.

Căpșunile

Căpșunele sunt super-alimente pentru rinichi

Căpșunile conțin antioxidanți puternici ce protejează celulele din organism și previn oxidarea. Incluse în alimentație în cantități suficiente, acestea îmbunătățesc funcționarea rinichilor, previn inflamațiile și ajută la curățarea naturală a organismului.

Pepenele verde

Pepenele verde este unul dintre cele mai bune alimente pentru sănătatea rinichilor și combaterea infecțiilor tractului urinar. Cu un conținut de 93% apă, pepenele este un fruct delicios, ce are doar 20 de calorii la 100 de grame. Conține antioxidanți puternici și este o sursă bogată de minerale, cum ar fi potasiul și magneziul.

Acest super-aliment este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor afecțiuni, printre care se numără cistita, pietrele la rinichi, infecțiile tractului urinar și retenția de apă. 

Îți recomandăm să citești și:

Cele mai bune 5 fructe pentru ficat și rinichi

Ananasul

Ananasul are proprietăți diuretice de excepție, motiv pentru care este excelent pentru rinichi. Acest fruct exotic este bogat în vitamina C, potasiu și bromelaină, toate acestea ajutând la combaterea infecțiilor, reducerea inflamațiilor, stimularea digestiei și reducerea riscului apariției pietrelor la rinichi.

Cartofii

Cartofii sunt plini de vitamine și minerale ce ajută la prevenirea și tratarea pietrelor la rinichi. Aceste legume reprezintă o sursă excelentă de amidon, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina B și C. Aceste vitamine și minerale esențiale lucrează împreună pentru a întări și a curăța rinichii și pentru a dizolva pietrele.

Fierbe cartofii în coajă sau prepară o băutură din coji, ce pot fi consumate atât crude, cât și gătite (atât timp cât sunt spălate foarte bine).

Năsturelul

Super-alimente pentru rinichi precum năsturelul

Năsturelul are proprietăți diuretice, fiind un remediu excelent pentru curățarea rinichilor. Această plantă previne și combate formarea pietrelor la rinichi și la vezică, luptă împotriva retenției de apă și ajută la detoxificarea organismului.

Pentru a te bucura de beneficiile sale, extrage sucul și bea-l neîndulcit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.