Ciprofloxacina este un medicament cu proprietăți antibiotice care aparține familiei fluorochinolonelor. Este un medicament antibacterian cu spectru larg, fiind eficientă…
Antibiotice pentru infecțiile tractului urinar
Antibioticele sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor tractului urinar, deoarece agenții cauzali sunt, de obicei, reprezentați de bacterii. În acest articol, vom discuta despre diferitele opțiuni terapeutice pentru tratarea infecțiilor de tract urinar.

Este normal ca medicii să prescrie antibiotice pentru infecțiile tractului urinar, deoarece antibioticele acționează ucigând bacteriile. După o consultație medicală și un diagnostic care certifică colonizarea bacteriană, profesionistul prescrie antibiotice pe care pacientul trebuie să le ia timp de câteva zile. De cele mai multe ori, acel protocol este corect și funcționează.
De fapt, ITU sunt printre cele mai frecvente afecțiuni din practica generală ambulatorie din întreaga lume. Antibioticele au fost, din punct de vedere istoric, cel mai eficient mod de a controla infecțiile tractului urinar și de a preveni complicațiile.
Infecțiile tractului urinar
Infecțiile tractului urinar sunt foarte frecvente, în special în rândul femeilor. Se estimează că 20% din populația feminină va suferi de o infecție a tractului urinar care necesită antibiotice cel puțin o dată în viață.
Deși sunt mai puțin frecvente la bărbați, o complicație care rezultă din tratamentul necorespunzător al infecțiilor urinare este prostatita cronică. Mulți bărbați au simptome urinare cărora nu le acordă prea multă atenție. În consecință, bacteriile colonizatoare migrează la prostată și se instalează acolo, provocând inflamații severe.
În general, statisticile arată faptul că infecțiile tractului urinar inferior sunt cele mai frecvente. O infecție a tractului urinar inferior apare în vezică și uretră, în timp ce o infecție a tractului urinar superior apare în rinichi și uretere.
În plus, îmbătrânirea pare a fi un factor de risc. Femeile aflate la postmenopauză și bărbații în vârstă au o probabilitate mare de infectare.
Cum acționează principalele antibiotice pentru infecțiile tractului urinar
După cum am menționat mai sus, bacteriile sunt microorganismele cel mai des legate de infecțiile urinare. Acestea provoacă mai multe cazuri decât virușii și ciupercile.
Dintre bacterii, Escherichia coli provoacă până la 80% din cazurile de cistită și uretrită. Această bacterie locuiește în mod normal în sistemul digestiv, în special în ultima secțiune intestinală. Prin urmare, persoana în cauză se infectează singură.
La femei, infecția urinară este asociată cu uretra mai scurtă și apropierea dintre sistemul urinar și cel digestiv. Acest lucru favorizează migrația bacteriei Escherichia coli din anus către deschiderea uretrală, pe unde urcă pentru a se înmulți.
Într-o măsură mai mică, și alte microorganisme pot provoca infecții urinare, printre care putem menționa următoarele:
- Proteus mirabilis
- Klebsiella pneumoniae
- Enterococcus faecalis
Toate aceste bacterii sunt sensibile la un anumit tip de antibiotic. Prin urmare, poate fi necesară o antibiogramă înainte de începerea tratamentului. Acest test măsoară sensibilitatea agenților patogeni la medicamente pentru ca medicul să prescrie substanța corectă, care este capabilă să distrugă microorganismul.
Îți recomandăm:
Antibiotice pentru infecțiile tractului urinar
Odată ce medicul identifică agentul cauzal și antibiograma a determinat cel mai potrivit antibiotic pentru infecția urinară, începe protocolul de tratament. Nici un medicament nu este ideal. În schimb, rețeta trebuie adaptată fiecărui caz particular.
În acest sens, este important să se ia în considerare vârsta pacientului, posibilele boli, alergii și tipul de tulburare cauzată în sistemul renal.
Deci, care sunt cele mai utilizate antibiotice? Mai jos, îți vom explica acest lucru în detaliu.
Peniciline și derivați
Fiind unul dintre cele mai vechi grupuri de medicamente folosite în lupta împotriva bacteriilor, penicilinele au evoluat. Amoxicilina și ampicilina aparțin acestei familii și sunt eficiente împotriva multor microorganisme. În mod similar, există și cefalosporine, cum ar fi cefalexina, cefalotina și ceftriaxona.
Majoritatea bacteriilor Escherichia coli și Proteus sunt sensibile la aceste antibiotice. Penicilinele sunt o opțiune excelentă pentru femeile însărcinate, deoarece studiile nu au remarcat efecte negative asupra fătului. Acestea sunt sigure în timpul sarcinii.
Aminoglicozide
Această familie, al cărei reprezentant este gentamicina, poate lupta împotriva bacteriilor gram-negative. Ele nu opresc înmulțirea bacteriilor, ci mai degrabă distrug microorganismele gram-negative. Din acest motiv, medicii le prescriu pentru enterococi.
Cu toate acestea, aminoglicozidele au multe efecte adverse, care le limitează utilizarea. Acestea nu trebuie prescrise femeilor însărcinate și sugarilor din cauza posibilității de a interfera cu procesele de formare celulară.
Chinolone
Odată cu trecerea timpului și descoperirea de noi medicamente, chinolonele au devenit antibioticele preferate de medici pentru utilizarea împotriva infecțiilor tractului urinar. Acestea sunt mai eficiente decât amoxicilina și penicilina.
Chinolonele sunt medicamente mai ușor de utilizat, deoarece sunt necesare mai puține doze timp de mai puține zile.
Câțiva dintre membrii acestei familii sunt norfloxacina, ciprofloxacina, pefloxacina și gatifloxacina. Primele două sunt cele mai indicate substanțe pentru infecțiile urinare datorită acțiunii lor bactericide. Un avantaj al acestui grup este faptul că chinolonele sunt concentrate puternic în țesuturile unde trebuie să atace bacteriile.
De exemplu, la bărbați, puterea lor de a pătrunde în prostată le transformă în tratamentul de primă linie pentru a preveni cronicizarea afecțiunii. Norfloxacina apare în concentrații mari în urină după ce este ingerată.
Citește mai mult:
Trimetoprim-sulfametoxazol
Această combinație de medicamente este considerată un antibiotic. Însă nu poate fi utilizată foarte des, deoarece capacitatea sa de a acționa este limitată la bacteriile care sunt cel mai frecvent detectate în infecțiile tractului urinar. Dacă antibiograma o permite, nu este o opțiune de neglijat.
Acest medicament are un efect pozitiv asupra prostatei, motiv pentru care este a doua linie de tratament pentru bărbați după norfloxacină. De asemenea, efectele sale secundare reduse îi conferă un profil de siguranță potrivit pentru aproape orice vârstă și stare.
Utilizarea sigură a antibioticelor pentru infecțiile tractului urinar
Indiferent de tipul de infecție, utilizarea sigură a antibioticelor este esențială. Atunci când sunt luate și prescrise fără discriminare, tulpinile bacteriene devin rezistente și eliminarea lor devine din ce în ce mai dificilă.
Prin urmare, este esențial să consulți un medic și să obții o antibiogramă dacă urgența cazului o permite. Astfel, alegerea antibioticului se va baza pe dovezi ale eficienței sale în uciderea bacteriilor și reducerea numărului tulpinilor rezistente.