Infecțiile tractului urinar la copii - Doza de Sănătate
 

Infecțiile tractului urinar la copii

Infecțiile tractului urinar la copii pot fi grave și pot duce la apariția altor boli. Din acest motiv, este esențial să recunoști simptomele și să consulți un medic imediat ce apar.
Infecțiile tractului urinar la copii
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Infecțiile tractului urinar la copii sunt destul de frecvente. De obicei, aceste infecții apar atunci când bacteriile ajung în tractul urinar, vezica urinară și/sau rinichi. Este necesar să consulți un medic pentru a începe tratamentul cât mai curând posibil dacă observi prezența simptomelor.

Acest articol descrie în detaliu ce sunt infecțiile tractului urinar la copii și cum pot fi tratate.

Infecțiile tractului urinar la copii

Infecțiile tractului urinar apar ca urmare a prezenței sau proliferării microorganismelor în organele urinare. O infecție urinară fără simptome este un tip diferit de infecție, numit bacteriurie asimptomatică.

În general, aceste probleme de sănătate sunt clasificate în funcție de locul în care apare infecția. Cele mai frecvente bacterii responsabile de infecțiile tractului urinar la copii sunt Proteus, Klebsiella, Enterobacteria, Streptococul și Stafilococul. La nou-născuți, se înregistrează cazuri de infectare cu microorganismele Listeria monocytogenes și Enterococcus.

Din păcate, infecțiile tractului urinar sunt frecvente la copii și pot recidiva. De fapt, pot apărea chiar și complicații pe termen lung. Prin urmare, este foarte important să consulți un medic pediatru pentru ca cel mic să înceapă tratamentul cât mai curând posibil. În acest fel, vei evita agravarea infecției sau consecințele pe termen lung.

Simptomele infecțiilor de tract urinar la copii

Mamă care își pupă copilul
Simptomele infecțiilor tractului urinar includ febră, disconfort general și urinare frecventă.

De obicei, simptomele infecțiilor urinare variază în funcție de vârsta copilului. Acestea sunt mai dificil de detectat la nou-născuți sau la copiii sub șase luni. Simptomele frecvente includ febră (de obicei mai mare de 37 °C) și urinare dureroasă.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute simptome:

  • Durere, mâncărime sau arsură la urinare
  • Febră
  • Durere în zona vezicii urinare
  • Urină urât mirositoare, tulbure, care poate conține chiar sânge
  • Iritabilitate și vărsături
  • Disconfort general și frisoane
  • O nevoie constantă de a urina, chiar și atunci când există doar o cantitate mică de urină.

În cazul pielonefritei acute – atunci când infecția ajunge la rinichi – simptomele sunt mult mai grave. De exemplu, pot exista cazuri severe de febră, oboseală, inabilitate de a mânca și vărsături.

Complicații

Infecțiile tractului urinar prezintă unele riscuri și potențiale complicații. Acestea includ:

  • Probleme ale tractului urinar (de exemplu, obstrucții ale tractului sau ale uretrei)
  • Malformații sau complicații renale
  • Refluxul vezicoureteral, care este o tulburare ce face ca urina să curgă în rinichi și uretere.

Cum diagnostichează medicii o infecție a tractului urinar la copii?

Medicul va efectua un examen fizic și  o analiză de urină sau urocultură. Analiza va permite specialistului să determine tipul de infecție și să aleagă cel mai bun tratament.

Modul în care medicul decide să colecteze urina pentru analiză va depinde de vârsta copilului. La o vârstă mai mare, medicul îi va cere pur și simplu copilului să urineze într-un recipient steril. Pentru copiii mai mici care încă poartă scutece, medicii vor folosi un cateter pentru a obține proba.

Cum sunt tratate infecțiile tractului urinar la copii?

Medic ce analizează infecțiile tractului urinar la copii
După diagnostic, medicul va decide care este cel mai eficient tratament antibiotic pentru copil.

Infecțiile tractului urinar la copii sunt tratate cu antibiotice. Uneori, medicul poate solicita un nou test de urină după finalizarea tratamentului pentru a confirma faptul că infecția a fost complet eradicată. În acest fel, infecția nu va recidiva și nu se va răspândi și în alte părți ale corpului.

În cele mai severe cazuri, copilul poate necesita spitalizare. Acest lucru se întâmplă mai ales dacă cel mic are mai puțin de șase luni, dacă infecția a afectat rinichii sau dacă cel mic este deshidratat.

Recomandări pentru părinți

  • Atunci când apar primele simptome, copilul trebuie dus imediat la medic pentru un diagnostic corect.
  • După ce a fost diagnosticat, urmează instrucțiunile și recomandările medicului și administrează-i antibioticele recomandate.
  • Ține evidența frecvenței cu care copilul urinează. Dacă acesta este suficient de mare pentru a vorbi, întreabă-l cum se simte și dacă simte dureri la urinare.
  • Cere-i copilului să bea multă apă. Evită să-i permiți să bea sifon, ceaiuri sau alte băuturi. Acesta trebuie să fie bine hidratat pentru a ajuta la eliminarea infecției din organism.
  • În ceea ce privește prevenirea, în cazul copiilor care încă poartă scutece, asigură-te că le schimbi frecvent pentru a ajuta la menținerea tractului urinar curat.
  • În cazul copiiilor mai mari care deja merg singuri la toaletă, explică-le care sunt regulile și obiceiurile de igienă adecvate. De exemplu, ar trebui să învățăm fetele să se curățe mereu din față în spate, astfel încât bacteriile din zona rectală să nu intre în uretră.
  • De asemenea, alege pentru copii lenjerie de corp din bumbac și evită materialele sintetice care îngreunează transpirația.

În concluzie, infecțiile tractului urinar la copii sunt ușoare și pot fi tratate cu antibiotice. Cu toate acestea, dacă ai întrebări, trebuie să te adresezi întotdeauna medicului pediatru pentru a obține cele mai bune sfaturi. De asemenea, nu uita să insufli timpuriu obiceiuri de igienă intimă corectă copiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.