Ce este DMT și cum funcționează?
 

Ce este DMT și cum funcționează?

DMT este un tip de drog halucinogen care provoacă efecte similare cu cele ale psihedelicelor precum LSD. Aflați mai multe despre efectele sale și riscurile consumului.
Ce este DMT și cum funcționează?
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

DMT, cu denumirea științifică N,N-dimetiltriptamina, este un compus psihoactiv ce aparține familiei triptaminei. Este prezent într-o mare varietate de plante și este unul dintre componentele drogurilor ayahuasca sau yaje. În limbajul popular, este cunoscut și sub numele de „molecula lui Dumnezeu” sau „molecula spirituală”.

Se caracterizează prin producerea de efecte subiective asupra funcțiilor creierului, cu modificări ale percepției și cogniției. Din acest motiv, este comparat cu alte medicamente psihedelice, cum ar fi LSD și ciupercile magice. De unde provine? Care sunt riscurile asociate consumului acestuia?

Ce este DMT și de unde provine?

DMT, N,N-dimetiltriptamina sau N,N-DMT, este o substanță chimică biosintetizată în mod natural de plante și animale. Mai exact, este prezent la specii precum Mimosa tenuiflora, Diploterys cabrerana și Psychotria viridis, care sunt adesea folosite în scopuri medicinale și religioase în culturile indigene din America de Sud.

De asemenea, a fost găsit în cantități mici la mamifere precum șobolanii, iepurii și oamenii. Intervine asupra efectelor vizuale ale somnului natural, halucinațiilor și experiențelor din apropierea morții.

În orice caz, se produce și sintetic sub formă de pulbere cristalină albă care poate fi fumată în pipă sau vaporizată. Unele forme sunt pentru injectare sau inhalare. Cu toate acestea, o mare parte din DMT de pe piața neagră este impură, având un aspect galben, portocaliu sau roz somon.

Cum funcționează DMT și ce efecte este posibil să genereze?

Ca și în cazul altor substanțe psihedelice, DMT acționează asupra neuroreceptorilor serotoninei. Studii recente, precum cel publicat în revista Nature , sugerează că această substanță provoacă modificări semnificative în activitatea electrică a creierului. De asemenea, experții consideră că substanța este produsă de glanda pineală, care o eliberează în timpul somnului.

Printre altele, a fost legat de capacitatea de a regla receptorul SIGMA-1 din sistemul nervos central. Această proteină este prezentă în multe țesuturi ale corpului. Este legat de schizofrenie, comportamente de dependență, depresie și funcția cardiovasculară.

Totuși, în ceea ce privește efectele cauzate de consumul acestuia, se evidențiază următoarele:

  • Alterări ale percepției
  • Sensibilitate la lumină și sunete
  • Distorsiuni vizuale cu ochii deschiși
  • Halucinații cu ochii închiși

Cu toate acestea, ca și în cazul altor tipuri de medicamente, experiența fiecărei persoane tinde să fie diferită. În timp ce unii se simt bine, alții se află într-o stare de spirit copleșitoare.

Bărbat care știe ce este DMT

Doze și forme de consum

După cum am discutat, DMT recreațional se poate fuma, vapa, injecta și inhala. În toate formele sale, consumul trebuie să fie făcut cu prudență. În caz contrar, duce la efecte secundare care pun sănătatea în pericol.

Dozele utilizate sunt următoarele:

  • Fumat sau vaporizat: 20 până la 60 mg, în funcție de tehnica utilizată.
  • Cale orală: între 30 și 150 mg. Trebuie luate doze mici, deoarece efectele variază în funcție de metabolismul individual.

Consumul acestei substanțe s-a răspândit prin băuturile tradiționale, precum ayahuasca. Beneficiile spirituale și medicinale sunt atribuite acestei din urmă forme.

Cu toate acestea, administrarea în doze mari poate fi periculoasă. Prin urmare, atât prepararea, cât și aportul trebuie supravegheate de un expert în domeniu.

Cât durează efectele DMT?

Durata senzațiilor cauzate de DMT variază în funcție de caracteristicile individuale. Acestea includ metabolismul, cantitatea utilizată, durata de consum și aportul alimentar anterior.

Când este inhalat sau injectat, efectele durează între 30 și 45 de minute. Dacă este sub formă de amestec, senzația durează între 2 și 6 ore.

Efecte secundare posibile

Consumul de DMT provoacă o serie de reacții fizice și mintale care nu sunt întotdeauna plăcute. Principalele efecte secundare includ următoarele:

  • Diaree
  • Ameţeală
  • Euforie
  • Depersonalizare
  • Pupilele dilatate
  • Agitație și paranoia
  • Greață și vărsături
  • Halucinații
  • Percepție temporală alterată
  • Frecvență cardiacă alterată
  • Creșterea tensiunii arteriale

Riscuri și contraindicații ale DMT

Riscurile utilizării DMT sunt serioase, în special la persoanele cu anumite caracteristici speciale. De exemplu, la pacienții cu boli de inimă sau hipertensiune arterială. La aceștia, ritmul cardiac crescut este periculos.

De asemenea, drogul poate duce la convulsii, pierderea coordonării musculare, confuzie, stop respirator și comă. Dacă există stări psihice preexistente, pot apărea episoade de psihoză.

Unele dintre principalele contraindicații sunt următoarele:

  • Persoanele care iau antidepresive (există riscul sindrom serotoninergic)
  • Pacienți sub tratament cu antihistaminice, relaxante musculare și opioide
  • Utilizarea simultană de alte droguri halucinogene, cum ar fi canabisul sau cocaina
  • Copii, femei însărcinate și care alăptează
  • Pacienți bolnavi mintal
  • Persoane care lucrează cu utilaje grele sau pe poziții care necesită vigilență
Rezultatul unui EKG
Accelerarea ritmului cardiac este un efect negativ și periculos al DMT.

Precauții la utilizarea DMT

DMT nu provoacă dependență fizică. În ciuda acestui fapt, mulți utilizatori începători experimentează o așa-numită „lună de miere”, care se manifestă prin dorința de a o folosi drogul de mai multe ori. Fără control, aceasta poate deveni o obsesie psihologică.

Prin urmare, este necesar să se prioritizeze rutinele zilnice și să țină cont de importanța menținerii unui echilibru între explorarea conștiinței și sănătatea fizică, emoțională și intelectuală.

În ceea ce privește momentul consumului, se recomandă evitarea lui atunci când starea de spirit este alterată. Trecerea printr-un moment personal prost poate duce la o experiență neplăcută. În mod similar, se recomandă să găsiți un loc calm, liniștit și sigur, de preferință cu o companie de încredere.

Notă: Deși consumul de DMT nu este considerat o infracțiune, în majoritatea țărilor producția și vânzarea acestuia sunt ilegale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carbonaro TM, Gatch MB. Neuropharmacology of N,N-dimethyltryptamine. Brain Res Bull. 2016;126(Pt 1):74-88. doi:10.1016/j.brainresbull.2016.04.016
  • Timmermann, C., Roseman, L., Schartner, M. et al. Neural correlates of the DMT experience assessed with multivariate EEG. Sci Rep 9, 16324 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-51974-4
  • Fontanilla D, Johannessen M, Hajipour AR, Cozzi NV, Jackson MB, Ruoho AE. The hallucinogen N,N-dimethyltryptamine (DMT) is an endogenous sigma-1 receptor regulator. Science. 2009 Feb 13;323(5916):934-7. doi: 10.1126/science.1166127. PMID: 19213917; PMCID: PMC2947205.
  • Taub B. (2017). Do our brains produce DMT, and if so, why?
    beckleyfoundation.org/2017/07/05/do-our-brains-produce-dmt-and-if-so-why/
  • Winstock AR, et al. (2013). Dimethyltryptamine (DMT): Prevalence, user characteristics and abuse liability in a large global sample. DOI: 10.1177/0269881113513852

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.