6 beneficii psihologice ale practicii yoga - Doza de Sănătate
 

6 beneficii psihologice ale practicii yoga

Pe lângă faptul că reduce stresul și ne ajută să ne relaxăm, obiceiul de a practica yoga ne oferă o stare de bine și poate chiar să ne prelungească viața. 
6 beneficii psihologice ale practicii yoga
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În anumite părți ale lumii, se practică yoga de mii de ani. Puțin câte puțin, tot mai multe persoane o includ în rutina lor zilnică. Care sunt cele mai importante beneficii psihologice ale practicii yoga?

Această practică ne ajută să fim mai echilibrați, lucru extrem de necesar pentru a putea face față provocărilor din viața de zi cu zi.

Dacă te întrebi ce îți oferă în plus acest grup de practici fizice, mintale și spirituale față de exercițiile fizice obișnuite, găsești mai jos 6 dintre cele mai importante beneficii beneficii psihologice ale practicii yoga.

Beneficii psihologice ale practicii yoga

Beneficii psihologice ale practicii yoga pentru eliberarea de stres

Această practică are o influență pozitivă asupra minții. Ne destresează și ne face mai flexibili și mai capabili de a menține anumite poziții dificile. În plus, yoga ne eliberează de anxietate și ne face mai fericiți.

1. Combate stresul

De multe ori, ne simțim copleșiți de stres. Factori precum trecerea timpului, nevoia de a îndeplini sarcinile zilnice cât mai rapid, obiectivele imposibile, programul încărcat, etc. provoacă foarte multă neliniște.

Yoga ne ajută să ne eliberăm de stres și să-l ținem sub control, pentru a ne apăra de efectele sale negative. Chiar dacă nu ne dăm seama, stresul ne paralizează și ne îngrădește. Suprasolicitarea nu este în niciun caz benefică pentru noi.

2. Îmbunătățește somnul

Stresul este strâns legat de lipsa somnului sau de un somn neodihnitor. Multe persoane se chinuie să adoarmă noaptea, apelând la somnifere pentru a rezolva problema. Dar oare nu ar fi mai bine să încercăm niște soluții naturale?

Exercițiile fizice te eliberează de stres și te ajută să te relaxezi. În plus, yoga stimulează producția de melatonină.

3. Te simți mai fericit

Yoga îți oferă o stare de bine

De ce sunt mai fericite persoanele care fac exerciții fizice în mod regulat și mai ales yoga? Este imposibil să fii mereu vesel și binedispus. Însă, dacă practicăm yoga, reușim să simțim o stare de liniște și de armonie aproape tot timpul. 

Această practică mărește nivelul de serotonină, un hormon responsabil pentru starea de bine. Dacă ești trist și nu știi de ce, este o idee bună să începi să practici yoga.

Este posibil ca aceasta să fie soluția problemelor tale.

4. Îți prelungește viața

Dacă practici yoga timp de 15 minute în fiecare zi, te poți bucura de toate beneficiile pe care le-am menționat mai sus. În plus, această activitate îți prelungește viața! Cu alte cuvinte, persoanele care practică yoga trăiesc mulți ani.

Printre altele, yoga previne dezvoltarea bolilor neurodegenerative. Acestea ne consumă energia, ne scurtează viața și diminuează calitatea acesteia.

5. Îmbunătățește capacitatea de concentrare

Capacitatea de concentrare este foarte importantă, deoarece ne permite să învățăm mai bine și să asimilăm mai ușor informațiile și ne îmbunătățește memoria. În plus, yoga ne ajută să rezolvăm problemele cu mai multă ușurință.

Desigur, și alte exerciții fizice pot fi benefice în acest sens, însă yoga este o activitate care implică foarte multă concentrare. Tocmai de aceea ne ajută să ne întărim această abilitate mintală.

6. Îmbunătățește relațiile sexuale

Beneficii psihologice ale practicii yoga în cuplu

Yoga nu este benefică numai pentru tine, ci și pentru oamenii din jurul tău. De exemplu, yoga îți îmbunătățește relația cu partenerul, un lucru foarte important dacă vrei să atingi un echilibru în toate aspectele vieții tale.

De ce este benefică pentru relațiile sexuale? Foarte simplu! Întărește mușchii pelvieni și îi face mai flexibili. Drept urmare, sexul devine mult mai plăcut, iar acest lucru îți îmbunătățește relația cu partenerul de viață.

Vrei să te bucuri și tu de cele 6 beneficii psihologice ale practicii yoga? Nu mai sta pe gânduri. Dacă poți să o incluzi în rutina ta, începe chiar acum, deoarece această practică veche de mii de ani este foarte benefică pentru corpul tău. Vei obține o stare de bine și un echilibru extraordinar în viața ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.