Carbon 60 sau cărbune activ: utilizări, beneficii și recomandări
 

Carbon 60 sau cărbune activ: utilizări, beneficii și recomandări

Știți ce este carbonul 60 sau cărbunele activ și pentru ce se folosește? Vă vom spune mai multe despre aplicațiile și posibilele sale efecte benefice pentru sănătate.
Carbon 60 sau cărbune activ: utilizări, beneficii și recomandări
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Carbon 60 sau C60, cunoscut și sub denumirea de cărbune activ, are aspectul unei pulberi fine, negre, fără miros. Această moleculă este denumită astfel datorită faptului că este compusă din 60 de atomi de carbon.

Face parte din grupul de fulereni, un nume legat de cel al lui Richard Buckminster Fuller. Acest lucru se datorează faptului că forma de icosaedru pe care o adoptă compusul (similar cu o minge de fotbal), este similară cu proiectele acestui arhitect.

Carbonul 60 este un derivat al carbonului natural care se obține prin supraîncălzire. A fost descoperit în 1985 de chimiștii Kroto, Curl și Smalley, care au obținut Premiul Nobel. În ultimii ani, a crescut interesul în studierea aplicațiilor carbonului 60 în diferite domenii, de la industrie și estetică la sănătate.

Ce este și ce proprietăți are carbon 60 sau cărbunele activ?

Carbonul este elementul esențial al vieții. Toate ființele vii, inclusiv oamenii, sunt compuse din molecule în care predomină acest compus.

Carbonul 60 nu este natural, ci este creat. Pentru a face acest lucru sunt necesare condiții speciale de laborator. Grafitul este supus unui tratament cu un curent electric de intensitate mare. Cu toate acestea, s-au găsit forme de C60 și în afara laboratorului. De exemplu, în funingine, deși în cantități mici, precum și în spațiul cosmic.

Deci, carbonul 60 nu este exact aceeași substanță pe care o găsim în bucățile de cărbune pe care le folosim pentru a face grătar. Este un derivat care are unele proprietăți ale elementului natural, dar și altele adăugate.

În primul rând, datorită modului în care sunt atașați atomii de carbon, C60 interacționează ușor cu radicalii liberi din mediul în care se găsește. Prin urmare, se consideră că are proprietăți antioxidante.

Structura sa moleculară specială îi permite să se lege de diverși compuși. Prin urmare, C60 prezintă o capacitate mare de absorbție, ceea ce îl face ideal pentru a ajuta la eliminarea substanțelor din organism.

Cum se utilizează carbon 60?

Acest compus este utilizat pentru a trata supradozajul sau otrăvirea. Personalul camerei de gardă administrează cărbune activ amestecat cu apă pacienților intoxicați sau folosesc sonde.

Carbonul 60 aderă la toxine, împiedicându-le să fie absorbite de stomac. Apoi, deoarece sistemul digestiv nu poate asimila carbonul, substanțele sunt eliminate din organism prin fecale. Pentru ca acest lucru să funcționeze, tratamentul cu C60 trebuie aplicat nu mai târziu de 3 ore după ce toxina a fost consumată, în timp ce este încă în stomac.

Cu toate acestea, C60 nu se poate lega de orice substanță. Cele care sunt corozive sunt exceptate:

 • Benzină și alți derivați ai petrolului
 • Solvenți de vopsea
 • Înălbitor și diverse produse de curățare
Bărbat care vopsește mobilier
Solvenții de vopsea nu se leagă de Carbon 60, deci nu este util pentru a trata intoxicația cu aceste substanțe.

Beneficiile carbonului 60

Se consideră că, datorită proprietăților sale de a elimina toxinele și antioxidante, carbonul 60 poate fi utilizat pentru tratarea diferitelor afecțiuni. În acest sens, i se atribuie multe beneficii.

În prezent, suplimentele de carbon 60 sunt vândute și consumate adesea, iar acest compus este inclus și în diverse produse cosmetice și alimentare (cum ar fi uleiul de măsline organic). În continuare, vom vedea care sunt aceste beneficii.

Antioxidant

Se spune că C60 este un puternic reductor al stresului oxidativ, chiar mai eficient decât vitamina C. Într-adevăr, într-un studiu de laborator, s-a dovedit că acțiunea sa antioxidantă protejează împotriva leziunilor pulmonare la șoarecii tratați cu medicamente anticanceroase.

Carbonul 60 dublează speranța de viață la șobolani, atenuând efectele stresului oxidativ, potrivit mai multor investigații. Carbonul 60 poate influența lungimea telomerilor.

În cazul altor cercetări, datele obținute sugerează că tratamentul cu C60 ar putea fi o strategie utilă pentru a restabili sensibilitatea celulelor leucemice rezistente la medicamente.

Funcția renală

Prin absorbția unei părți a toxinelor, carbonul 60 ajută rinichii în procesul de filtrare. În această ordine de idei, într-un studiu de laborator efectuat pe șobolani care prezentau boli renale cronice induse, aceștia au primit 4 grame per kilogram de greutate pe zi. Rezultatele au indicat că alterarea uremiei a fost atenuată.

Într-un alt studiu similar, în care șobolanii cu insuficiență renală indusă au fost hrăniți cu 20% cărbune, animalele au experimentat îmbunătățiri. Inflamația și afectarea rinichilor au fost reduse.

Flatulență

Se crede că gazele prinse în intestin pot trece în moleculele de carbon 60 pentru a fi neutralizate, reducând astfel flatulența. Într-un studiu clinic efectuat pe un grup mic de persoane, participanții au observat ameliorarea simptomelor legate de gazele intestinale.

La fel, într-un alt studiu, după administrarea de simeticonă și carbon de 3 ori pe zi, participanții au remarcat o reducere a durerii abdominale din cauza gazelor.

Curățare dentară

Diferite produse de igienă dentară includ carbon 60, deoarece acesta are proprietăți antifungice și antibacteriene. Acest lucru poate contribui la prevenirea cariilor.

Cu toate acestea, într-un articol publicat în 2017 s-a ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi clinice sau de laborator care să afirme că acest produs este benefic pentru sănătatea bucală. Nici măcar pentru albirea dinților.

Osteoartrită

Se spune că C60 crește producția de condrocite, promovând regenerarea cartilajului și a țesutului care acoperă capetele oaselor. Cercetările efectuate în 2019 au verificat efectele C60 asupra inflamației articulațiilor. S-a ajuns la concluzia că poate avea o potențială aplicație terapeutică pentru osteoartrită.

Îngrijirea pielii

Cărbunele activ ajută la eliminarea substanțelor chimice și a toxinelor de pe piele. De asemenea, previne acneea și induce producția de colagen, reducând daunele cauzate de UV. De aceea, multe săpunuri sunt făcute cu cărbune activ.

Un studiu randomizat a examinat efectele unei creme cu C60 asupra ridurilor și rugozității pielii. Dar nu au fost observate diferențe semnificative între participanți.

Într-un alt studiu, legat și de îngrijirea pielii, cercetătorii au analizat efectele unui gel facial aplicat de 2 ori pe zi. S-a constatat că pustulele eritematoase se ameliorează după tratamentul cu C60.

Mai mult, a fost explorată eficacitatea acestui compus în reglarea eczemelor la șoareci. Dovezile indică faptul că C60 restabilește bariera pielii, fiind o alternativă pentru tratarea bolilor alergice și inflamatorii.

Oboseală musculară

În studiile de laborator au fost explorate efectele C60 asupra oboselii musculare și rezistenței la șobolani. S-a observat o reducere a timpului de recuperare a forței de contracție și creșterea funcționării active înainte de observarea efectelor de oboseală.

Diaree

Fiind considerat un absorbant de toxine și bacterii, utilizarea carbonului 60 a fost propusă ca tratament pentru diaree. În acest sens, o analiză a constatat că acest compus ar putea împiedica organismul să absoarbă bacteriile patogene prezente în tractul digestiv.

Carbon 60 sau cărbune activ utilizat în cosmetică

Dozajul carbonului 60, riscuri și contraindicații

Nu există o estimare exactă a cantității minime recomandate. În studiile pe rozătoare, dozele au variat între 0,4 și 5 miligrame per kilogram de greutate corporală.

Pe piele, au fost obținute rezultate la o doză de cărbune activ de 0,05%. Uleiul de măsline organic disponibil în comerț are aproximativ 25 de miligrame per 250 mililitri.

În ceea ce privește toxicitatea sa, în majoritatea investigațiilor se concluzionează că C60 nu este dăunător pentru oameni sau animale, deși sunt necesare studii suplimentare. Cu toate acestea, nu se recomandă utilizarea la femeile însărcinate sau la cele care alăptează.

Cu excepția durerilor de cap, nu se observă efecte secundare. Doar un studiu a constatat o ușoară creștere a greutății ficatului și splinei animalelor utilizate pentru experiment.

Doar carbonul 60 este testat pentru otrăviri

Produsele cu cărbune activ sunt disponibile fără prescripție medicală și mulți oameni iau suplimente pe baza acestui compus pentru a lupta împotriva radicalilor liberi. Dar, până acum, utilizările cărbunelui activ sunt legate doar de tratamentul otrăvirilor.

În ceea ce privește celelalte beneficii, cercetările au loc în întreaga lume. Cu toate acestea, multe studii se fac cu celule in vitro sau pe animale. Și chiar și în cazurile cu oameni, grupurile au fost mici.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bakry R, Vallant R, Najam-ul-Haq M, et al. Medicinal applications of fullerenes. Int. J. Nanomedicine. 2007; 2: 639-649.
 • Bosi, S.; Da Ros, T.; Spalluto, G.; Prato, M. Fullerene derivatives: an attractive tool for biological applications. Eur. J. Med. Chem., 2003, 38, 913-923.
 • Ema M, Tanaka J, Kobayashi N, et al. Genotoxicity evaluation of fullerene C60 nanoparticles in a comet assay using lung cells of intratracheally instilled rats. Regul Toxicol Pharmacol. 2012;62(3):419-24.
 • Grebinyk A, Grebinyk S, Prylutska S, et al. C60 fullerene accumulation in human leukemic cells and perspectives of LED-mediated photodynamic therapy. Free Radic Biol Med. 2018;124:319-327.
 • Inui S, Aoshima H, Nishiyama A, Itami S. Improvement of acne vulgaris by topical fullerene application: unique impact on skin care. Nanomedicine. 2011;7(2):238-41.
 • Kato S, Taira H, Aoshima H, Saitoh Y, Miwa N. Clinical evaluation of fullerene-C60 dissolved in squalane for anti-wrinkle cosmetics.J Nanosci Nanotechnol. 2010 Oct;10(10):6769-74. Clinical Trial.
 • Kolosnjaj J, Szwarc H, Moussa F. Toxicity studies of fullerenes and derivatives. Adv Exp Med Biol. 2007;620:168-80.
 • Krishna V, Singh A, Sharma P et al. Polyhydroxy fullerenes for non-invasive cancer imaging and therapy. Small. 2010; 6: 2236-2241.
 • Nielsen GD, Roursgaard M, Jensen KA, Poulsen SS, Larsen ST. In vivo biology and toxicology of fullerenes and their derivatives. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2008;103(3):197-208. View abstract.
 • Shinohara N, Gamo M, Nakanishi J. Fullerene c60: inhalation hazard assessment and derivation of a period-limited acceptable exposure level. Toxicol Sci. 2011;123(2):576-89. View abstract.
 • Song M, Yuan S, Yin J, et al. Size-dependent toxicity of nano-C60 aggregates: more sensitive indication by apoptosis-related Bax translocation in cultured human cells. Environ Sci Technol. 2012;46(6):3457-64.
 • Torres VM, Srdjenovic B, Jacevic V, Simic VD, Djordjevic A, Simplício AL. Fullerenol C60(OH)24 prevents doxorubicin-induced acute cardiotoxicity in rats. Pharmacol Rep. 2010;62(4):707-18.
 • Varykhalov A, Gudat W, Rader O. Imaging buried molecules: fullerenes under graphene. Adv. Mater. 2010; 22: 3307-3310.
 • Yudoh K, Karasawa R, Masuko K, Kato T. Water-soluble fullerene (C60) inhibits the development of arthritis in the rat model of arthritis. Int J Nanomedicine. 2009;4:217-25.
 • Zhu X, Sollogoub M, Zhang Y. Biological applications of hydrophilic C60 derivatives (hC60s): a structural perspective. Eur J Med Chem. 2016;115:438-52.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.