Cărbunele activ – 8 utilizări incredibile - Doza de Sănătate
 

Cărbunele activ – 8 utilizări incredibile

Datorită compușilor din componența sa și a proprietăților sale, cărbunele activ ține sub control colesterolul și fortifică sistemul imunitar. Cu ajutorul acestuia, organismul tău va fi mai rezistent împotriva virusurilor și a microbilor.
Cărbunele activ – 8 utilizări incredibile
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cărbunele activ este un produs obținut din surse vegetale, care a iești în evidență timp de zeci de ani datorită abilității sale de a absorbi chimicale, metale și toxine. Astfel, acesta este foarte util pentru a stimula detoxificarea organismului.

Suprafața cărbunelui activ este acoperită de micropori, ce captează substanțele nedorite în timpul procesului de purificare. Din antichitate până în prezent, cărbunele activ a fost folosit în scop medicinal, fiind un antidot eficient împotriva mai multor tipuri de venin.

Totodată, cărbunele activ are proprietăți antiinflamatoare, digestive și antioxidante care sunt activate când acesta este absorbit de organism. Aceste proprietăți pot preveni și trata diverse boli.

Deoarece multe persoane nu știu cum să îl folosească, în articolul de azi vrem să îți prezentăm 8 utilizări interesante ale cărbunelui activ. Citește în continuare!

8 moduri incredibile de a folosi cărbunele activ

1. Albește dantura

Cărbunele activ menține dantura sănătoasă

Datorită microporilor săi, cărbunele activ este foarte benefic pentru dinți. Acest produs absoarbe placa bacteriană și resturile alimentare care pot păta dantura.

În plus, aplicarea de cărbune activ echilibrează pH-ul cavității bucale și elimină petele cauzate de vin, cafea, ceai și alte substanțe. Cărbunele activ are chiar un efect antibacterian, drept pentru care îți poate reduce riscul de a dezvolta:

  • Carii
  • Halenă
  • Gingivită
  • Infecții gingivale

2. Combate balonarea și gazele intestinale

Cărbunele activ este un remediu excelent pentru a ameliora disconfortul abdominal cauzat de balonarea și gazele intestinale. Compușii săi organici se combină cu deșeurile din organism, facilitându-le eliminarea.

Consumul de cărbune activ previne acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Mai mult, acest produs susține descompunerea corectă a alimentelor care pot cauza asemenea probleme.

3. Previne și ameliorează mahmureala

Printre altele, cărbunele activ ține mahmureala la distanță

Cărbunele activ nu poate absorbi alcoolul din sânge, dar este foarte util pentru a elimina toxinele acumulate în organism când bem prea mult. Dacă îl consumi, acesta promovează metabolizarea compușilor toxici din băuturile alcoolice și stimulează eliminarea lor.

4. Înfrumusețează pielea

Cărbunele activ poate înfrumuseța pielea, în special dacă îl combini cu ingrediente precum aloe vera, ouă sau uleiuri esențiale.

Abilitatea acestuia de a absorbi toxinele și murdăria îl fac ideal pentru a curăța porii. Așadar, poți apela la cărbunele activ pentru a scăpa de puncte negre și de alte impurități care se pot acumula pe piele.

Nu în ultimul rând, acest produs are un efect ușor de curățare, putând reduce prezența petelor și a cicatricelor.

5. Previne îmbătrânirea prematură

Ca să eviți îmbătrânirea prematură, apelează la cărbunele activ

Îmbătrânirea prematură a celulelor este o problemă foarte deranjată, din cauza căreia din ce în ce mai multe persoane suferă de anumite boli. Deși este un proces natural, nu este normal să prezentăm simptome ale îmbătrânirii încă de când suntem tineri.

Supraîncărcarea cu toxine cauzată de mediu, dietele deficitare și razele soarelui se numără printre principalii factori care pot cauza îmbătrânire prematură. Ca să îți protejezi organele, cărbunele activ îți poate fi de mare ajutor. Acesta stimulează eliminarea toxinelor, a chimicalelor și a tuturor celorlalte substanțe nocive.

6. Ține sub control nivelul de colesterol

Compușii carbonului activ facilitează eliminarea colesterolului „rău” din artere, ajutând la prevenirea acumulării plăcii ateromatoase. Acești compuși se atașează de lipide și împiedică lipirea acestora de pereții arteriali.

Cărbunele activ poate mări elasticitatea arterelor, prevenind rigidizarea lor și susținând un flux sanguin adecvat. Datorită acestor efecte, el ține sub control tensiunea arterială și reduce riscul dezvoltării tulburărilor cardiace cronice.

7. Combate virusurile și bacteriile

Cărbunele activ elimină microorganismele nocive

Cărbunele activ este foarte benefic pentru sistemul imunitar. Acesta crește abilitatea organismului de combate bacteriile și virusurile ce cauzează boli. Proprietățile sale fortifică sistemul imunitar împotriva agenților externi și reduc riscul declanșării infecțiilor.

8. Ameliorează ciupiturile de insecte

Datorită proprietăților antiinflamatoare, detoxifiante și calmante pe care le posedă, cărbunele activ constituie un remediu eficient pentru ciupiturile de insecte.

Aplicându-l, previi reacțiile alergice de la nivelul pielii, extragi veninul injectat de anumite insecte și ameliorezi durerea experimentată. În acest scop, poți folosi cărbunele activ ca tratament extern, dar și intern, astfel încât să obții cele mai bune rezultate posibile.

Cărbunele activ are proprietăți cu adevărat incredibile. Cumpără-l sub formă de capsule sau suplimente și profită de beneficiile sale!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Marsh, H. (1997). Introduction to carbon technologies (H. Marsh, E.A. Heintzz and F.
    Rodriguez-Reinoso (eds.). Alicante: Servicios de Publicaciones de la Universidad de Alicante, pp. 1-34.

  • Menéndez Díaz, JA, Martin-Gullon, I. (2006). Types of carbon adsorbents and their production. In: Activated Carbon Surfaces in Enviromental Remediation. Oviedo: Elsevier. Chap. 1, pp. 1-48.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.