Utilizările Novalginului, riscuri și contraindicații
 

Utilizările Novalginului, riscuri și contraindicații

Novalgin este utilizat în tratamentul durerii acute, moderate sau severe postoperatorii sau posttraumatice, de origine colică sau tumorală.
Utilizările Novalginului, riscuri și contraindicații

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Novalgin este un medicament compus din metamizol sau dipironă. Aparține grupului pirazolonelor și are acțiune analgezică și antipiretică. Care sunt utilizările, riscurile și contraindicațiile Novalginului?

Novalgin are și proprietăți antiinflamatorii și spasmolitice, deși mai slabe.

Cum acţionează Novalgin?

Capsulă de metamizol

Ca și alte medicamente din același grup, dipirona sau metamizolul funcționează prin inhibarea acțiunii ciclooxigenazei. Prin urmare, inhibă sinteza prostaglandinelor, acțiune căreia i se datorează proprietățile analgezice și antipiretice. În ciuda acestui fapt, activitatea sa antiinflamatoare nu este importantă.

Metamizolul relaxează și reduce activitatea mușchiului neted gastrointestinal și uterin. Dipirona sau metamizolul pot fi utilizate pe cale orală, intramusculară sau intravenoasă.

Novalginul este metabolizat rapid în ficat, unde este transformat în metaboliți activi care sunt excretați prin urină.

Care sunt utilizările Novalginului?

Novalgin este un medicament utilizat în tratamentul durerii acute, moderate sau severe postoperatorii sau posttraumatice, de origine colică sau tumorală. Este indicat și in cazurile de febră mare care nu răspunde la alte măsuri sau alte medicamente antipiretice.

Dozaj și contraindicații

Utilizările Novalginului pentru dureri

Doza de Novalgin utilizată va depinde de efectul analgezic dorit și de situația pacientului. În general, la adulți, doza orală obișnuită este între 8 și 16 mg/kg de greutate corporală.

Administrarea parenterală este asociată cu un risc crescut de reacții anafilactice. Pentru tratamentul febrei la copii, o doză de 10 mg/kg de greutate corporală este adesea suficientă.

Efectele analgezice și antipiretice ale Novalginului apar la 30 – 60 de minute după administrare. Dozele parenterale de peste 1 gram de dipironă trebuie luate în considerare cu atenție din cauza riscului de hipotensiune arterială.

La pacienții diabetici, este recomandat să se folosească tablete sau picături în loc de sirop. În plus, dozele mari de metamizol trebuie evitate la pacienții cu insuficiență renală sau hepatică.

Pe de altă parte, în ceea ce privește contraindicațiile, Novalgin nu trebuie utilizat în următoarele situații:

 • Insuficiență cardiacă
 • Discrazii de sânge
 • Ulcer duodenal activ
 • În timpul sarcinii și alăptării
 • Hipersensibilitate la pirazolone
 • Insuficiență renală sau hepatică (atât acută, cât și cronică)

În plus, se recomandă evaluarea hematologică înainte și periodic în timpul tratamentului.

Reacții adverse la Novalgin

Dipirona sau metamizolul este un analgezic care, din cauza efectelor sale toxice, în special din cauza relației sale cu agranulocitoza, a fost retras de pe piață în multe țări. Există informații care indică faptul că utilizarea acestuia duce la reacții grave de hipersensibilitate. Printre acestea se remarcă următoarele:

 • Agranulocitoză: deși este de frecvență scăzută, este o reacție gravă și uneori ireversibilă. Deși originea sa este necunoscută, este considerată o reacție de tip imun.
 • Șoc: Aceasta este o altă reacție de hipersensibilitate. Se manifestă prin mâncărime, transpirație rece, somnolență, greață, dispnee și decolorare a pielii.
 • În plus, pot apărea reacții de hipersensibilitate a pielii, în special la nivelul mucoasei oculare și în regiunea nazofaringiană. Alte reacții pe care le poate produce administrarea de metamizol sunt leucopenia, trombocitopenia și anemia hemolitică.
 • Hipotensiune arterială: poate apărea mai ales la pacienții cu hipotensiune arterială preexistentă sau hipovolemie, deshidratare, febră mare, insuficiență circulatorie, boală coronariană, stenoză a vaselor de sânge cerebrale sau vasospasm cerebral.

Agranulocitoza și șocul pun viața în pericol și necesită întreruperea tratamentului cu Novalgin. Trebuie să primiți imediat asistență medicală.

Există un risc mai mare de apariție a acestui tip de reacție la pacienții cu oricare dintre următoarele afecțiuni sau boli: intoleranță la alcool, intoleranță la coloranți și/sau conservanți, urticarie cronică, astm bronșic și rinosinuzită polipoidă.

Recomandările AEMPS pentru profesioniștii din domeniul sănătății

Agenția Spaniolă pentru Medicamente și Produse de Sănătate a revizuit situația metamizolului din cauza apariției cazurilor de agranulocitoză. Aceasta insistă că medicamentul trebuie să fie eliberat doar pe bază de prescripție medicală. În plus, face următoarele recomandări profesioniștilor din domeniul sănătății:

 • Utilizați metamizol numai pentru tratamente de scurtă durată, maxim 7 zile.
 • Se recomandă utilizarea dozelor minime eficiente.

Dacă este necesar un tratament mai lung, trebuie efectuate controale hematologice periodice, inclusiv formula leucocitară. La pacienții la care nu este posibilă efectuarea controalelor, Novalginul și metamizolul, în oricare dintre formele lor, nu trebuie utilizate.

Utilizările Novalginului: o recomandare importantă

Se recomandă ca, înainte de prescrierea metamizolului, să se analizeze istoricul medical detaliat al pacientului. În acest fel, utilizarea sa poate fi evitată la pacienții cu antecedente de hipersensibilitate sau reacții hematologice la acest medicament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.