Cele mai frecvente cinci cauze ale transpirațiilor nocturne
 

Cele mai frecvente cinci cauze ale transpirațiilor nocturne

Transpirațiile nocturne pot apărea din mai multe motive și nu sunt neapărat grave.
Cele mai frecvente cinci cauze ale transpirațiilor nocturne

Ultima actualizare: 06 septembrie, 2021

Adesea, principalele cauze ale transpirațiilor nocturne pot fi greu de identificat. Este posibil să aveți termostatul setat greșit, să dormiți în pijamale groase sau să folosiți pături prea călduroase. Alteori, ar putea fi un semn al unei probleme mai grave. Dacă aveți această problemă des, este posibil să suferiți de o boală.

Cauze frecvente ale transpirațiilor nocturne

1. Apnee obstructivă în somn

Bărbat care vrea să elimine cauze ale transpirațiilor nocturne

Persoanele care suferă de această boală nu dorm bine noaptea. Căile lor respiratorii sunt blocate. Acest lucru restricționează fluxul de aer. Incapacitatea de a respira este una dintre cauzele comune ale transpirațiilor nocturne. Alte simptome pe care le-ați putea prezenta dacă suferiți de apnee sunt:

 • Iritabilitatea
 • Oboseala în timpul zilei
 • Sforăitul
 • Durerile de cap

Dacă observați unul sau mai multe dintre aceste simptome împreună cu transpirațiile nocturne, cel mai bine este să discutați cu medicul. Dacă aveți apnee obstructivă în somn, ar trebui să o tratați înainte ca aceasta să provoace probleme mai mari. Acestea ar putea include probleme cardiace sau diabet.

Soluția pentru majoritatea oamenilor este utilizarea unui aparat care vă ajută să respirați în timpul nopții. Acest lucru vă permite să dormiți mai bine și să scăpați de simptomele asociate.

2. Menopauză

Menopauza provoacă dezechilibre hormonale. Acest lucru te face să pierzi controlul asupra corpului. Schimbări constante fac ravagii asupra temperaturii corpului.

Femeile aflate la menopauză se trezesc frecvent sufocându-se din cauza transpirațiilor nocturne. Unele se trezesc de mai multe ori în aceeași noapte. Aceste simptome apar alături de altele:

 • Piele uscată
 • Dispoziție proastă
 • Cicluri menstruale neregulate

Vârsta medie la care începe menopauza este de 51 de ani. Cu toate acestea, puteți începe să aveți transpirații nocturne cu mulți ani înainte de a ajunge la menopauză. Unele femei încep să sufere de transpirații nocturne la 30 de ani.

Menopauza este o parte normală a vieții și nu trebuie „vindecată”. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt prea enervante, medicul de familie vă poate sugera anumite tratamente. Acestea vă pot ajuta să parcurgeți această etapă a vieții mai confortabil.

3. Anxietate

Femeie care suferă de anxietate

 

Când suferiți de anxietate sau stres cronic în timpul zilei, puteți avea transpirații nocturne. În acest caz, soluția problemei poate fi să învățați cum să gestionați mai bine acele lucruri care vă deranjează.

Este bine să mergeți la un consilier care vă poate ajuta să ameliorați simptomele de anxietate. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu știți cu adevărat ce cauzează acest lucru. Mulți terapeuți practică terapii cognitiv-comportamentale. Acestea vă învață să vă schimbați modul de a gândi. În acest fel, puteți identifica și redirecționa gândurile care vă provoacă anxietate sau stres.

Terapia poate să nu fie suficientă. Puteți încerca să adoptați și să mențineți următoarele obiceiuri de viață:

 • Mișcarea zilnică
 • Cultivarea unui sentiment de speranță
 • Adoptarea unei diete echilibrate
 • Participarea la terapie
 • Activități creative (pictură, scris, sculptură, colorat, etc.)

4. Unele boli

Cauzele transpirațiilor nocturne sunt variate. Este important să vizitați medicul pentru a obține cele mai corecte informații despre starea de sănătate. Transpirațiile nocturne sunt un efect secundar al multor boli. Unele pot fi grave, cum ar fi infecțiile bacteriene și virale. Transpirațiile ar putea fi cauzate și de unele tipuri de cancer.

Când este vorba despre o problemă mai gravă, transpirațiile nocturne însoțesc alte simptome. Doar medicul poate afla ce se întâmplă. Tratamentul variază în funcție de boala pe care o aveți.

5. Scăderea zahărului din sânge

Măsurarea glicemiei acasă

 

Hipoglicemia poate fi cauza transpirațiilor nocturne la diabetici. Dar acesta nu este singurul simptom. Această problemă îi poate face pe diabetici să transpire mult și în timpul zilei.

Scăderea zahărului din sânge este un efect secundar. Acest lucru ar putea fi cauzat de probleme cu insulina sau alte medicamente utilizate pentru tratarea diabetului. Prin urmare, dacă aveți aceste probleme în mod regulat, medicul vă poate sugera modificări ale stilului de viață. În plus, aceste modificări pot reduce probabilitatea de a suferi de hipoglicemie.

Consultați medicul pentru a descoperi principalele cauze ale transpirațiilor nocturne

Transpirațiile nocturne care sunt însoțite de alte simptome pot fi un semn al unei boli. Cu toate acestea, nu trebuie să însemne întotdeauna cel mai rău lucru.

Acordați o atenție deosebită transpirațiilor nocturne dese. Dacă apar împreună cu alte simptome, rețineți acest lucru și discutați cu medicul despre ele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.