Menopauza timpurie: ce trebuie să știe orice femeie
 

Menopauza timpurie: ce trebuie să știe orice femeie

Cauzele menopauzei timpurii nu sunt pe deplin clare, dar există unele boli care ar putea fi legate de aceasta. Aflați care sunt acestea!
Menopauza timpurie: ce trebuie să știe orice femeie
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 23 august, 2021

Menopauza este un proces vital care afectează toate femeile. Acest lucru se întâmplă atunci când ovarele nu mai produc estrogen și progesteron și menstruația dispare, aproape întotdeauna după vârsta de 45 de ani. Cu toate acestea, unele experimentează menopauza timpurie.

Această tulburare apare de obicei între 40 și 45 de ani și se numește și insuficiență ovariană primară. După cum sugerează acest raport al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA, în 90% din cazuri, cauza nu este cunoscută.

Prin urmare, vă invităm să aflați mai multe despre această afecțiune.

1. Menopauza timpurie, o realitate cu origini necunoscute

Ciclurile menstruației și ovulației pregătesc corpul femeii pentru sarcină. Regularitatea acestora presupune, de asemenea, un echilibru pentru organism. Hormonii sunt un indicator de sănătate care ajută, de exemplu, la prevenirea decalcificării, așa cum se afirmă în acest studiu efectuat de Dr. Landa.

A avea menopauză timpurie înseamnă, în primul rând, pierderea unei protecții și necesitatea dezvoltării unor strategii pentru a vă îngriji mai mult.

Femeie care ține un ceas

 

Cauze posibile

Este normal să vreți să știți cauzele menopauzei premature. De fapt, ideal este să descoperiți factorii implicați pentru a determina dacă vă pot pune sănătatea în pericol. După cum se menționează în acest raport al Departamentului pentru Sănătate și Servicii Umane din Statele Unite, trebuie să se țină seama de următoarele:

 • Există o mare probabilitate ca fiicele mamelor care au avut menopauză precoce să aibă aceeași problemă.
 • Factori precum hipotiroidismul sau artrita reumatoidă, precum și marea majoritate a bolilor autoimune, pot duce, de asemenea, la menopauză timpurie (există o probabilitate, dar nu o corespondență de 100%).
 • Insuficiența ovariană prematură este, fără îndoială, cea mai frecventă cauză (poate apărea după vârsta de 35 de ani).
 • La rândul său, obezitatea poate fi, în multe cazuri, un factor declanșator al neregulilor menstruale din cauza schimbărilor hormonale constante. Este important să rețineți acest lucru.

Femeile care suferă histerectomii vor trebui, de asemenea, să facă față pierderii menstruației, indiferent de vârstă.

2. Care sunt simptomele menopauzei timpurii?

 • Menstruațiile sunt din ce în ce mai neregulate și mai puțin abundente.
 • Incapacitatea de a rămâne însărcinată.
 • Piele uscată și uscăciune vaginală.
 • Sindromului premenstrual fără menstruație.
 • Insomnie.
 • Transpirație și palpitații.
 • Probleme de concentrare, schimbări de dispoziție.
 • Oboseală.

3. Ce tratamente există pentru menopauza timpurie?

Fiecare femeie va experimenta această situație într-un mod diferit. Unele au visat să rămână însărcinată și nu vor putea; altele vor avea simptomele fizice intense. Unele femei își vor asuma calm noua situație.

Tratament pentru menopauza timpurie

 

Cu toate acestea, există o serie de aspecte importante care trebuie să fie clare.

 • Femeia care experimentează menopauza timpurie va avea o etapă postmenopauză mai extinsă și, prin urmare, este necesar să ia măsuri pentru a se bucura de o calitate mai bună a vieții.
 • Există opțiunea de a trata simptomele cu terapie de substituție hormonală pentru a preveni anumite probleme de sănătate. Cu toate acestea, acest raport al Clinicii Mayo sugerează prudență, deoarece studiile în acest sens avertizează asupra unui anumit risc cardiovascular.
 • De asemenea, este recomandat să creșteți dozele de calciu, să vă urmăriți greutatea și să aveți o viață activă din care sportul și dieta corectă nu lipsesc.

4. Cum faceți față emoțiilor în caz de menopauză timpurie

A avea sentimentul că tinerețea s-a încheiat, a-ți imagina că vei deveni mai puțin atractivă sau chiar a crede că „nu mai ești femeie” sunt sentimente foarte frecvente (și greșite). Menopauza este un proces inevitabil, deci trebuie să fie confruntată cu determinare.

Important, mai presus de toate, este să vă asumați această nouă etapă și să vă concentrați pe nevoia de a avea grijă de sine. Vor fi zile mai proaste și zile grozave. Prin urmare, nu ezitați să duceți o viață normală și să discutați cu alte femei care se confruntă, de asemenea, cu această situație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.