Menopauza și hipertensiunea: care este legătura?
Menopauza este definită ca momentul în care o femeie încetează să mai aibă cicluri menstruale, în timp ce hipertensiunea arterială este momentul în care valorile tensiunii arteriale cresc. Menopauza apare în jurul vârstei de 50 de ani și acest lucru crește riscul cardiovascular, așa cum vom vedea mai jos. Menopauza și hipertensiunea sunt legate?
În această etapă, femeile suferă o serie de modificări hormonale care au un impact ridicat asupra corpului. Menopauza și hipertensiunea arterială sunt legate din diferite motive pe care le vom explora mai jos.
În același timp, în multe cazuri, diagnosticul de hipertensiune arterială la femeile climacterice este întârziat. Motivul este faptul că unele dintre simptomele menopauzei pot masca hipertensiunea.
Ce se întâmplă în timpul menopauzei?
Menopauza este diagnosticată atunci când o femeie nu are menstruație normală timp de 12 luni. Poate apărea între 40 și 50 de ani. Cu toate acestea, după cum explică specialiștii de la Clinica Mayo, este mai frecventă în jurul vârstei de 51 de ani.
Menopauza se caracterizează printr-o scădere a concentrației hormonilor de reproducere. Pe măsură ce corpul îmbătrânește, ovarele produc mai puțin estrogen și progesteron. Prin urmare, fertilitatea dispare.
Acești hormoni intervin și în alte procese, dincolo de reglarea fertilității. De exemplu, în metabolism, deoarece ajută la reglarea greutății, a lipidelor și a rezistenței la insulină.
Menopauza începe progresiv; este o etapă de tranziție. Este însoțită de multe simptome, cum ar fi bufeurile, creșterea în greutate și problemele de somn. Toate pot masca și alte patologii. Ideea este că, la majoritatea femeilor, bolile cardiovasculare debutează mai târziu decât la bărbați. Motivul este faptul că estrogenii au un rol protector în acest sens.
Citiți mai mult:
Menopauza și hipertensiunea: care este legătura dintre ele?
Menopauza și hipertensiunea arterială sunt strâns legate. Se întâmplă des ca valorile tensiunii arteriale, măsurate în milimetri coloană de mercur (mm Hg), să crească după încetarea ciclurilor menstruale.
Există mulți factori care au fost asociați cu această incidență. În primul rând, scăderea estrogenului poate fi direct legată de hipertensiune. De asemenea, creșterea masei corporale este și ea un factor de risc.
Multe femei de vârstă mijlocie nu știu că au hipertensiune. Diferite simptome ale acestei afecțiuni tind să fie confundate cu menopauza. De exemplu, oboseală, dureri de cap, tulburări de somn sau chiar palpitații. Mulți consideră eronat că menopauza este cauza afecțiunii.
Acest lucru prezintă un mare risc. Hipertensiunea arterială poate trece neobservată și, deoarece nu este diagnosticată, nu se stabilește un tratament adecvat. Ca o consecință a acestei erori, riscul cardiovascular crește în special la femeile în vârstă.
Modificări la menopauză care favorizează hipertensiunea arterială
După cum am subliniat, o serie de modificări hormonale importante au loc la menopauză. Scăderea estrogenului este asociată cu creșterea în greutate. A fi supraponderal este legat de o creștere a valorilor tensiunii arteriale.
În plus, femeile aflate la menopauză tind să dezvolte și rezistență la insulină. Aceasta înseamnă că celulele din corp nu pot folosi hormonul pentru a consuma glucoza din sânge. De aceea, există un risc mai mare de a dezvolta diabet.
În plus, în această etapă cresc și nivelurile de lipide din sânge. Incidența sindromului metabolic este în mod semnificativ crescută. Acest sindrom include o creștere a colesterolului și a trigliceridelor și prezența diabetului de tip 2, a tensiunii arteriale crescute și a unui risc cardiovascular crescut.
Menopauza și ateroscleroza
Femeile care prezintă simptome tipice ale menopauzei, cum ar fi bufeurile și transpirațiile nocturne, sunt mai susceptibile la ateroscleroza subclinică. De fapt, se estimează că riscul crește cu aproape 50%.
Ateroscleroza subclinică constă în îngustarea ușoară și întărirea arterelor. Deși această îngustare nu are semne evidente, crește riscul de evenimente cardiovasculare. Durerea toracică, respirația scurtă sau palpitațiile nu sunt doar simptome ale menopauzei. Când apar, este esențial să consultați un specialist.
Terapia de substituție hormonală și riscul de hipertensiune
Terapia hormonală utilizată în menopauză a fost legată de hipertensiunea arterială. Aceasta constă în administrarea de hormoni femeilor care au simptome severe ale menopauzei.
Există diferite moduri de tratament. Fiecare dintre ele are o eficacitate și o siguranță diferite. De exemplu, medicamentele utilizate local pentru tratarea uscăciunii vaginale sunt mai sigure, deoarece nu au efect sistemic.
Cu toate acestea, terapia hormonală sistemică prezintă riscuri la femeile cu vârsta sub 60 de ani. Poate crește riscul de tromboembolism venos. Este o afecțiune care constă în formarea de cheaguri care se rup și se deplasează prin vene.
Prin urmare, deși administrarea de hormoni îmbunătățește riscul cardiovascular, aceasta trebuie utilizată cu precauție. Este important să fie prescrisă femeilor care au fost consultate corespunzător.
Recomandări pentru menopauză și prevenirea hipertensiunii
Există o serie de măsuri care pot ajuta la controlul creșterii tensiunii arteriale în timpul menopauzei. Toate se bazează pe un stil de viață sănătos.
Primul lucru este să încercați să mențineți o greutate adecvată. Aceasta este o etapă în care aveți tendința de a crește în greutate. Prin urmare, este recomandat să faceți mișcare frecvent. Ideal este să faceți mișcare de 3 – 5 ori pe săptămână.
Dieta este un alt aspect fundamental care trebuie luat în considerare. Trebuie consumate alimente sănătoase, cum ar fi fructele și legumele. Cele bogate în grăsimi saturate și ultraprelucrate trebuie evitate. De asemenea, este indicată reducerea cantității de sare din dietă.
Vă recomandăm să citiți:
În mod similar, trebuie să încercați să controlați stresul. Pentru aceasta, puteți încerca activități precum yoga sau Pilates. Meditația contribuie și ea la relaxare.
Menopauza este o etapă care implică multe schimbări. Prin urmare, este important să nu confundați simptomele menopauzei cu altele care pot fi cauzate de boli cardiovasculare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Palacios S, Stevenson JC, Schaudig K, Lukasiewicz M, Graziottin A. Hormone therapy for first-line management of menopausal symptoms: Practical recommendations. Womens Health (Lond). 2019 Jan-Dec;15:1745506519864009.
- Menopausia – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
- Climaterio y menopausia aumenta incidencia de hipertensión arterial – Escuela de Medicina – Facultad de Medicina. (n.d.). Retrieved May 17, 2021, from https://medicina.uc.cl/noticias/climaterio-y-menopausia-aumenta-incidencia-de-hipertension-arterial/
- Santoro N, Epperson CN, Mathews SB. Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep;44(3):497-515.
- Carbonel AAF, Simões RS, Girão MJBC, Soares Júnior JM, Baracat EC. Cardiovascular system and estrogen in menopause. Rev Assoc Med Bras (1992). 2020 May 15;66(2):97-98.
- Greendale GA, Sternfeld B, Huang M, Han W, Karvonen-Gutierrez C, Ruppert K, Cauley JA, Finkelstein JS, Jiang SF, Karlamangla AS. Changes in body composition and weight during the menopause transition. JCI Insight. 2019 Mar 7;4(5):e124865.
- Barrett-Connor E. Menopause, atherosclerosis, and coronary artery disease. Curr Opin Pharmacol. 2013 Apr;13(2):186-91.
- Del Sueldo M, Vicario A, Cerezo G, Miranda G, Zilberman J. Hipertensión arterial, menopausia y compromiso cognitivo. Revista Colombiana de Cardiología. 2018;25:34-41.
- Martell Claros N, Ruiz Fernández M, Vivas Toro F. Menopausia e hipertensión arterial. Hipertensión y Riesgo Vascular. 2002;19(8):351-358.
- Real R, Aquino N. Tratamiento de la hipertensión arterial en la menopausia. An. Fac. Cienc. Méd. 2018; 51( 1 ): 65-74.
- Navarro D, Ledesma Y. Menopausia, hipertensión arterial y terapia de reemplazo hormonal. Rev Cubana Endocrinol. 2003; 14(1): 67-80.