Osteoporoza după menopauză: cum reduci daunele? - Doza de Sănătate
 

Osteoporoza după menopauză: cum reduci daunele?

Osteoporoza este o boală osoasă care poate apărea mai des la femei după sosirea menopauzei. Este important să ne amintim că această afecțiune este strâns legată de obiceiuri și stilul de viață. Astăzi, vom vorbi despre cum să reducem daunele produse de osteoporoză.
Osteoporoza după menopauză: cum reduci daunele?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Trecerea timpului este constantă și nu putem face nimic pentru a o opri. Din fericire însă, vremurile moderne fac posibilă înfruntarea bătrâneții cu grație și putere. De fapt, mulți oameni au reușit să întârzie simptomele anumitor procese și boli degenerative. De exemplu, avem cazul multor femei care au reușit să amelioreze sau să prevină osteoporoza după menopauză.

Osteoporoza este o boală osoasă care determină slăbirea microarhitecturii scheletice. Ca urmare, produce o pierdere a masei osoase și a rezistenței, așa cum explică un articol publicat în Annals of Internal Medicine. Această boală este capabilă să provoace fracturi osoase și fragilitate.

Ocazional, dezvoltarea acestei boli trece neobservată, dată fiind invizibilitatea simptomelor acesteia. Totuși, aspectul său poate fi foarte dureros. Pe măsură ce pierderea masei osoase crește, găurile din țesutul intern devin mai mari. Drept rezultat, acest lucru produce slăbirea structurii osoase, ceea ce poate duce în cele din urmă la fracturi. Observăm adesea leziuni ale coloanei vertebrale și deformări în rândul celor care suferă de osteoporoză.

Femeile și daunele produse de osteoporoză

Os demineralizat și poros
Osteoporoza este o complicație frecventă a menopauzei, având în vedere scăderea hormonilor precum estrogenul.

Unele boli apar mai des la un grup de oameni decât la altul, având în vedere condițiile genetice. În cazul osteoporozei, vârsta și sexul sunt doi factori de risc importanți.

Odată ce femeile ajung la maturitate, încep să experimenteze o scădere a calității oaselor. Cu alte cuvinte, aceasta este o problemă care tinde să apară odată cu vârsta. Mai mult, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să sufere de osteoporoză. Acest lucru apare din cauza pierderii structurilor de calciu ca urmare a scăderii producției de estrogen.

În acest sens, obiceiurile alimentare înainte și în timpul menopauzei pot crește sau reduce șansele unei femei de a dezvolta osteoporoză. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai o predispoziție genetică sau o lipsă de calciu. Unele studii au descoperit că factorii ereditari joacă un rol important în apariția acestei boli. La fel, osteoporoza este una dintre cele mai frecvente boli ce apar după menopauză.

Osteoporoza după menopauză: cum poți să reduci daunele?

Femeie care consumă alimente ce previn osteoporoza după menopauză
Consumul de calciu și vitamina D înainte și în timpul menopauzei este esențial pentru prevenirea osteoporozei.

Un stil de viață sănătos implică menținerea unei diete sănătoase și echilibrate și creșterea activității fizice. În cazul osteoporozei apărute după menopauză, este esențial ca femeile să includă în dietă mult calciu și vitamina D. Îți recomandăm să consulți un specialist care îți va crea o dietă personalizată.

Legumele verzi și anumite semințe conțin mai mulți nutrienți decât produsele lactate tradiționale. În același timp, magneziul este un supliment nutrițional excelent. În ceea ce privește vitamina D, expunerea la soare și consumul anumitor alimente – cum ar fi peștele – sunt esențiale.

Activitate fizică

Adoptarea unei diete adecvate este fundamentală, dar nu este suficientă. Studiile au arătat faptul că activitatea fizică menține calitatea oaselor și a mușchilor în timp. Deși intensitatea antrenamentelor poate scădea după menopauză, este important să depui un efort maxim pentru a rămâne activă. Exercițiile de forță contribuie la scăderea frecvenței și severității osteoporozei, potrivit unui studiu publicat în 2019.

Mersul pe jos timp de 20 de minute pe zi este întotdeauna util. Practicarea sportului sau exercițiile care îți permit să mergi împotriva gravitației ajută la creșterea densității osoase. Un bun exemplu este yoga.

De asemenea, o idee bună este să soliciți supravegherea unui antrenor fizic calificat. În acest fel, poți urma un plan de fitness personalizat. Acesta este un aspect important atunci când vine vorba de reducerea riscului de traume la nivelul oaselor și al țesuturilor musculare.

În unele cazuri, fizioterapia ajută la reducerea efectelor negative ale deteriorării cauzate de osteoporoză.

Osteoporoza după menopauză: Moderație și prudență

Medic ce explică cum evoluează osteoporoza după menopauză
Conștientizează acest proces și adoptă un stil de viață sănătos. Medicul te va ajuta să faci pașii corecți pentru a limita daunele produse de osteoporoză.

Studiile au arătat faptul că aportul unor cantități excesive de anumite alimente nesănătoase poate crește riscul de fracturi. Acestea includ alimente bogate în zaharuri simple și grăsimi trans. Același lucru este valabil și pentru țigări și alcool. Toate acestea sunt produse nesănătoase care contribuie la distrugerea oaselor.

Lipsa de mobilitate și sedentarismul excesiv favorizează slăbirea oaselor, crescând astfel durerea. Totuși, este important să faci exerciții cu moderație și prudență pentru a evita accidentele.

Din toate aceste motive, o dietă sănătoasă și echilibrată înainte și în timpul menopauzei, activitatea fizică și eliminarea obiceiurilor proaste pot contribui în mod semnificativ la reducerea daunelor provocate de osteoporoză în această etapă a vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ensrud KE., Crandall CJ., Osteoporosis. Ann Intern Med, 2017. 167 (3): 17-32.
  • Daly RM., Dalla Via J., Duckham RL., Fraser SF., et al., Exercise for the prevention of osteoporosis in postmenopausal women: an evidence based guide to the optimal prescription. Braz J Phys Ther, 2019. 23 (2): 170-180.
  • Ann Intern Med. 2017 Aug 1;167(3):ITC17-ITC32. Osteoporosis. doi: 10.7326/AITC201708010
  • MedlinePlus. Osteoporosis. https://medlineplus.gov/spanish/osteoporosis.html/li>
  • J Endocrinol. 2000 Aug;166(2):235-45. Role of genetic factors in the pathogenesis of osteoporosis. doi: 10.1677/joe.0.1660235.
  • Mo Med. 2018 May-Jun; 115(3): 247–252. Not Salt But Sugar As Aetiological In Osteoporosis: A Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6140170/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.