6 informații esențiale despre osteoporoză
Osteoporoza este o boală a sistemului osos care poate avea la bază decalcifierea oaselor, o carență de vitamina D sau diverși factori genetici. Aceasta se declanșează atunci când microstructura internă a oaselor este afectată de uzură, densitatea și abilitatea de susținere a acestora scăzând dramatic. În articolul de azi îți prezentăm 6 informații esențiale despre osteoporoză.
Osteoporoza crește riscul de fracturi și este însoțită de reacții inflamatorii și dureri severe. Deși această boală este frecventă în rândul populației vârstnice, unele persoane o dezvoltă prematur din cauza accidentărilor sau a obiceiurilor care deteriorează oasele.
Cel mai îngrijorător aspect este faptul că mulți dintre noi nu realizează cât de gravă poate fi osteoporoza. Absența simptomelor evidente ne împiedică să ne dăm seama că suntem bolnavi.
Din acest motiv, este esențial să cunoaștem anumite informații esențiale despre osteoporoză, cum ar fi modul în care aceasta se dezvoltă. Dacă prezinți vreun factor de risc, consultă imediat un medic.
Câteva informații esențiale despre osteoporoză
1. Factorii de risc
Slăbirea oaselor are loc, în mod obișnuit, din cauza absorbției deficitare a calciului și a vitaminei D, în special atunci când ajungem la o anumită vârstă.
- Lipa de nutrienți reduce densitatea osoasă și poate provoca fracturi și daune ireversibile atunci când ne accidentăm sau îmbolnăvim.
- Osteoporoza poate fi influențată de anumiți factori genetici, dar majoritatea cazurilor au fost asociate schimbărilor hormonale care au loc la maturitate.
- Consumul excesiv de tutun și alcool, pot, de asemenea, crește riscul de osteoporoză.
- Scăderea producției de estrogen după menopauză este un alt factor important.
- Ai un risc crescut de osteoporoză dacă suferi de anorexie sau bulimie.
2. Simptomele
Din păcate, osteoporoza intră în categoria de „inamici tăcuți”. Simptomele sale nu devin vizibile până când boala nu a avansat foarte mult.
- Uneori diagnosticarea are loc în urma unei fracturi, fără ca pacientul să fie conștient că suferă de osteoporoză.
- Putem suspecta că este vorba de osteoporoză dacă pacientul a scăzut în înălțime cu mai mult de 5-7,6 cm (2-3 inch).
- Unele persoane dezvoltă așa-zisa „cocoașă a văduvei”, ceea ce înseamnă că pacientul devine cocoșat.
3. Diagnosticarea, pe lista de informații esențiale despre osteoporoză
Pentru a detecta boala, pacientul trebuie să se supună unei examinări care presupune măsurarea densității minerale osoase (BMD).
- Această examinare este o radiografie cu radiație redusă, care nu îți va răpi mult timp și care nu provoacă durere.
- Analizarea coloanei vertebrale sau a șoldurilor ar putea duce la descoperirea unei fracturi.
- Radiografierea altor oase este mai puțin exactă dacă pacientul suferă de osteoporoză.
4. Prevenirea
Deși mulți factori pot declanșa osteoporoza, includerea unor obiceiuri sănătoasă în rutina zilnică constituie un aspect esențial în ceea ce privește prevenirea bolii.
- Așadar, este esențial să susții absorbția optimă de calciu și vitamina D. Include alimente care conțin acești nutrienți în dietă.
- Aportul zilnic de calciu recomandat de către Fundația Națională de Osteoporoză este de 1000 mg pentru adulți și 1200 mg pentru femeile trecute de 50 de ani și bărbații cu vârsta peste 70 de ani.
- Limitează-ți aportul de sodiu și grăsimi saturate, aceste substanțe inhibând absorbția calciului.
- Este important să stimulezi și absorbția magneziului, acest nutrient conservând densitatea osoasă.
- Mișcarea zilnică este foarte benefică, fortificând oasele și îmbunătățind coordonarea și echilibrul.
5. Medicamentele care pot stopa sau remedia problema
În prezent, există medicamente care combat pierderea densității osoase și îi ajută pe pacienți să evite probleme grave precum fracturile.
- Printre aceste produse farmaceutice se numără bifosfonații. Aceștia previn degradarea oaselor prin inhibarea activității osteoclastelor, celule care absorb țesuturile osoase.
- Suplimentele pe bază de calciu și vitamina D sunt, de asemenea, recomandate, în special dacă îți este greu să obții acești nutrienți din alimentație.
- Tratamentele cu estrogen ajută la prevenirea și combaterea osteoporozei la femeile ajunse la menopauză.
6. Efectele secundare ale tratamentului
Tratamentele medicamentoase pentru osteoporoză pot fi foarte eficiente. Însă este important să reținem că, în majoritatea cazurilor, utilizarea lor continuă poate provoca efecte secundare. Printre aceste reacții se numără:
- Durerile articulare și musculare
- Deteriorarea esofagului
- Arsurile în capul pieptului
- Aritmia și palpitațiile
Deși sunt eficiente împotriva osteoporozei, medicamentele menționate mai sus au un anumit „termen limită” pentru a da randament. La aproximativ trei ani după începerea tratamentului, medicul va verifica dacă medicamentele au funcționat în cazul pacientului și dacă nu cumva impactul lor a fost negativ.
În anumite situații, tratamentul va trebui întrerupt pentru o anumită perioadă. Administrarea continuă a medicamentelor este periculoasă.
Cel mai bun mod de a combate osteoporoza este prevenirea și memorarea informațiilor prezentate în acest articol. Dacă prezinți un factor de risc, supune-te regulat unui control medical.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Dodington, D. W., & Ward, W. E. (2014). Osteoporosis. In Diet, Exercise, and Chronic Disease: The Biological Basis of Prevention. https://doi.org/10.1201/b16783
- Mesquita, P. N., Maia, J. M. C., & Bandeira, F. (2014). Postmenopausal osteoporosis. In Endocrinology and Diabetes: A Problem-Oriented Approach. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-8684-8_24
- Jeon, Y. K., Kim, B. H., & Kim, I. J. (2016). The diagnosis of osteoporosis. Journal of the Korean Medical Association. https://doi.org/10.5124/jkma.2016.59.11.842