Alimente care reduc riscul de osteoporoză - Doza de Sănătate
 

Alimente care reduc riscul de osteoporoză

Osteoporoza este cauzată de o deficiență de calciu în măduva osoasă.
Alimente care reduc riscul de osteoporoză
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este foarte important să știm ce alimente ne pot ajuta să ne asigurăm organismului doza necesară de calciu și care sunt acelea care reduc riscul de osteoporoză.

Pentru a reduce osteoporoza, îți recomandăm să incluzi în dietă alimentele prezentate în acest articol:

Alimente care reduc osteoporoza

Pește și alge de mare

Cele mai indicate sortimente de pește și alge care pot reduce osteoporoza sunt: sardinele, tonul, scoicile, creveții și alte alimente asemănătoare.

Fasole

Fasolea și celelalte leguminoase sunt bogate în calciu și conțin multe fibre. Este însă important să știi cum să le gătești în mod corect.

Legume

Broccoli previne osteoporoza

Cele mai bune legume pentru prevenirea osteoporozei sunt spanacul, broccoli și sfecla mangold.

Nuci și alune

Toate alimentele din această categorie sunt bogate în calciu, dar cele care conțin cea mai mare cantitate sunt migdalele. Consumă însă aceste alimente cu moderație, întrucât au un număr ridicat de calorii.

Vitamina K

Salata verde previne osteoporoza

Vitamina K stimulează producția unei proteine numite osteocalcină, ce ajută la fixarea mineralelor în oase. Această vitamină se găsește în varza furajeră (kale), broccoli și salata verde.

Vitamina C

Vitamina C este un element esențial pentru a preveni osteoporoza, deoarece ajută la formarea, menținerea și repararea structurii osoase. Alimentele bogate în vitamina C sunt: citricele, ardeii grași verzi și kiwi, printre multe altele.

Vitamina D

Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism – este inutil să consumăm alimente bogate în calciu, dacă nu oferim corpului și un aport adecvat de vitamina D. Această vitamină se găsește în carnea de ton, macrou, pește gras, somon și anumite cereale (ca adaos).

Vitamina A

Vitamina A din morcovi previne osteoporoza

Această vitamină importantă ne ajută să avem oase puternice și sănătoase. Se găsește în doze mari în morcovi, dovlecel, portocale și legume și fructe de culoare galbenă.

Alte recomandări pentru a preveni osteoporoza

  • Evită consumul excesiv de sare, întrucât sodiul poate duce la pierderea calciului prin urină.
  • Este important să adopți o dietă echilibrată – acest lucru înseamnă că este necesar să încerci mai multe combinații de alimente și să monitorizezi aportul caloric al fiecăreia dintre ele. În acest fel poți preveni creșterea în greutate, un alt factor ce poate afecta sănătatea oaselor.
  • Evită consumul excesiv de alimente bogate în fosfor și proteine; deși sunt importante pentru formarea și sănătatea oaselor, consumate în exces pot duce la pierderea masei osoase.

Sperăm că îți va fi de ajutor articolul nostru în care ți-am prezentat câteva alimente care reduc osteoporoza.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.