Alimente care reduc riscul de osteoporoză
Este foarte important să știm ce alimente ne pot ajuta să ne asigurăm organismului doza necesară de calciu și care sunt acelea care reduc riscul de osteoporoză.
Pentru a reduce osteoporoza, îți recomandăm să incluzi în dietă alimentele prezentate în acest articol:
Alimente care reduc osteoporoza
Pește și alge de mare
Cele mai indicate sortimente de pește și alge care pot reduce osteoporoza sunt: sardinele, tonul, scoicile, creveții și alte alimente asemănătoare.
Fasole
Fasolea și celelalte leguminoase sunt bogate în calciu și conțin multe fibre. Este însă important să știi cum să le gătești în mod corect.
Legume
Cele mai bune legume pentru prevenirea osteoporozei sunt spanacul, broccoli și sfecla mangold.
Nuci și alune
Toate alimentele din această categorie sunt bogate în calciu, dar cele care conțin cea mai mare cantitate sunt migdalele. Consumă însă aceste alimente cu moderație, întrucât au un număr ridicat de calorii.
Vitamina K
Vitamina K stimulează producția unei proteine numite osteocalcină, ce ajută la fixarea mineralelor în oase. Această vitamină se găsește în varza furajeră (kale), broccoli și salata verde.
Vitamina C
Vitamina C este un element esențial pentru a preveni osteoporoza, deoarece ajută la formarea, menținerea și repararea structurii osoase. Alimentele bogate în vitamina C sunt: citricele, ardeii grași verzi și kiwi, printre multe altele.
Vitamina D
Vitamina D este esențială pentru absorbția calciului în organism – este inutil să consumăm alimente bogate în calciu, dacă nu oferim corpului și un aport adecvat de vitamina D. Această vitamină se găsește în carnea de ton, macrou, pește gras, somon și anumite cereale (ca adaos).
Vitamina A
Această vitamină importantă ne ajută să avem oase puternice și sănătoase. Se găsește în doze mari în morcovi, dovlecel, portocale și legume și fructe de culoare galbenă.
Îți recomandăm și
Alte recomandări pentru a preveni osteoporoza
- Evită consumul excesiv de sare, întrucât sodiul poate duce la pierderea calciului prin urină.
- Este important să adopți o dietă echilibrată – acest lucru înseamnă că este necesar să încerci mai multe combinații de alimente și să monitorizezi aportul caloric al fiecăreia dintre ele. În acest fel poți preveni creșterea în greutate, un alt factor ce poate afecta sănătatea oaselor.
- Evită consumul excesiv de alimente bogate în fosfor și proteine; deși sunt importante pentru formarea și sănătatea oaselor, consumate în exces pot duce la pierderea masei osoase.
Sperăm că îți va fi de ajutor articolul nostru în care ți-am prezentat câteva alimente care reduc osteoporoza.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Eastell, R. (2017). Prevention and management of osteoporosis. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.06.004
- Law, K. (2013). Osteoporosis. In Rheumatology Board Review. https://doi.org/10.5324/eip.v11i1.1938
- National Osteoporosis Foundation. (2010). Clinician’s Guide and Treatment. Prevention. https://doi.org/10.1007/s00198-014-2794-2