Principalele tipuri de histerectomie - Doza de Sănătate
 

Principalele tipuri de histerectomie

Există diferite tipuri de histerectomie, care satisfac nevoi specifice. Medicul chirurg sau ginecolog va determina care este procedura cea mai potrivită pentru fiecare pacientă în parte.
Principalele tipuri de histerectomie

Ultima actualizare: 08 octombrie, 2020

Dacă un chirurg este nevoit să îndepărteze uterul unei femei, acesta are la dispoziție diferite tipuri de histerectomie pentru care poate opta. Ca să ia această decizie, specialistul va lua în considerare istoricul medical și starea de sănătate a pacientei.

Este important ca pacienta să participe în luarea acestei decizii. Ea trebuie să înțeleagă care sunt consecințele fiecărui tip de histerectomie.

Efectuarea unei histerectomii reprezintă o decizie dificilă. Deși este un pas logic (și chiar inevitabil) în anumite situații, această procedură nu este niciodată plăcută.

Histerectomia constă în îndepărtarea uterului din corpul unei femei. De îndată ce medicul a efectuat procedura, indiferent de tipul pentru care s-a optat, pacienta își va pierde abilitatea de a se reproduce. Cu alte cuvinte, nu va mai putea să rămână însărcinată în viitor.

Din acest motiv, în majoritatea țărilor există legi ce stipulează faptul că pacientele trebuie să fie bine informate și să-și dea consimțământul înainte de procedură. Niciun medic nu poate efectua o histerectomie fără acordul scris al pacientei.

Situații în care este indicată histerectomia

Așa cum am menționat anterior, histerectomia este inevitabilă în multe cazuri. Din păcate, unele boli nu pot fi tratate decât prin îndepărtarea uterului.

Înainte de a-ți prezenta diferitele tipuri de histerectomie, trebuie să discutăm despre cele mai frecvente motive pentru a recurge la această procedură.

Cancerul uterin

Această boală constituie principalul motiv pentru care femeile trebuie să se supună unei histerectomii. Deși există opțiuni ca radioterapia și chimioterapia, îndepărtarea organului afectat este deseori inevitabilă.

Deși s-au făcut progrese în ceea ce privește tratarea cancerului uterin, dacă boala este detectată într-un stadiu avansat și celelalte opțiuni nu dau randament, histerectomia ar putea deveni singura soluție viabilă.

Prolapsul uterin

Prolapsul uterin presupune faptul că uterul se deplasează din poziția sa normală, generând simptome și disconfort. Dacă problema nu este gravă, ea poate fi remediată prin alte proceduri chirurgicale. Dacă este alterată calitatea vieții pacientei, este necesară o histerectomie.

Echipă medicală efectuând o histerectomie
Histerectomiile sunt inevitabile în multe cazuri. Această procedură este indicată pentru a trata cancerul uterin, endometrioza, prolapsul uterin și leiomiomul.

Leiomiomul

Leiomiomul uterin este o tumoare alcătuită din țesuturi musculare și fibroase care se dezvoltă la nivelul peretelui uterin. Acesta poate cauza deformarea uterului, însoțită de sângerări dureroase. Histerectomia nu este cel mai bun tratament disponibil pentru această problemă, dar ar putea fi necesară.

Endometrioza

Endometrioza constă în dezvoltarea țesutului endometrial în afara uterului. Simptomele experimentate de paciente și posibilele tratamente variază.

Dacă tratamentele conservatoare nu funcționează, se va recurge la histerectomia radicală, ce implică îndepărtarea organelor genitale feminine în totalitate.

Care sunt consecințele histerectomiei?

După orice tip de histerectomie, pacienta nu va mai avea menstruație. Dacă aceasta se află la o vârsta la care poate avea copii, va experimenta o menopauză prematură.

În absența menstruației, pacienta nu va mai putea să rămână însărcinată. Așadar, poate surveni menopauza precoce. Dar și femeile ajunse la menopauză pot fi supuse unei histerectomii. În asemenea cazuri, infertilitatea nu va fi o consecință a procedurii.

Există un tip de histerectomie ce presupune păstrarea ovarelor, astfel încât să se mențină producția hormonală. Deși menopauza nu va surveni imediat în aceste cazuri, stadiul perimenopauzei va avansa.

Femeile care s-au supus unei histerectomii parțiale ar trebui să continue să meargă periodic la medic pentru a-și controla cervixul. Această regiune rămâne intactă, ceea ce înseamnă că încă mai pot dezvolta cancer cervical din cauza virusului Papiloma uman.

Medic explicând diferitele tipuri de histerectomie unei paciente
Femeile trebuie să-și monitorizeze cervixul după o histerectomie parțială.

Cele 3 tipuri de histerectomie

Acum îți vom vorbi despre tipurile de histerectomie disponibile. Pentru ca procedura să poată fi efectuată, trebuie să se stabilească căi și tehnici de acces. Aparatul genital feminin poate fi accesat printr-o incizie la nivelul abdomenului sau al vaginului sau prin intermediul unei laparoscopii. Apoi, se va opta pentru una dintre următoarele abordări:

  • Histerectomia totală: Este numită și histerectomia simplă. Chirurgul îndepărtează întreg uterul din corpul pacientei, lăsând ovarele și trompele uterine intacte.
  • Histerectomia subtotală: Cervixul rămâne intact și se îndepărtează doar partea superioară a uterului. Nici ovarele și trompele uterine nu sunt afectate.
  • Histerectomia radicală: Este cel mai agresiv tip de histerectomie, constând în îndepărtarea totală a uterului, a ovarelor și a trompelor uterine.

Concluzii

După cum poți vedea, există mai multe tipuri de histerectomie. Medicul va recomanda cea mai bună abordare pentru fiecare caz în parte, dar pacienta trebuie să-și dea consimțământul informat.

În urma intervenției, nu vei mai avea menstruație și vei intra în menopauză. Din păcate, medicii nu pot recurge uneori la alte tratamente și trebuie să efectueze această intervenție pentru a salva viața pacientei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sikora Szczesniak DL., Szcesniak G., Szatanek M., Sikora W., Clinical analysis of 52 obstetric hysterectomies. Ginekol Pol, 2016. 87 (6): 460-6.
  • Brandsborg B., Nikolajsen L., Chronic pain after hysterectomy. Curr Opin Anaesthesiol, 2018. 31 (3): 268-273.
  • Palmero FJ., Expósito ME., Pérez OF., Pérez AM., et al., Rev Cubana Cir, 2011.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.