Bufeurile la menopauză: ce poți face? - Doza de Sănătate
 

Bufeurile la menopauză: ce poți face?

Marea majoritate a femeilor experimentează bufeuri la menopauză. Acest lucru este cauzat, de obicei, de modificările hormonale caracteristice acestui stadiu al vieții. În cele mai multe cazuri, frecvența și intensitatea acestor bufeuri scade odată cu înaintarea în vârstă.
Bufeurile la menopauză: ce poți face?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Bufeurile la menopauză sunt un simptom frecvent în cazul femeilor care trec prin acest stadiu al vieții. Este un simptom neplăcut care, în multe cazuri, este prezent pe parcursul mai multor ani, provocând mult disconfort.

Bufeurile la menopauză apar adesea în timpul nopții. În acest caz, sunt numite transpirații nocturne și pot afecta calitatea somnului. Multe femei simt că acest simptom le afectează viața de zi cu zi.

Conform mai multor studii științifice, femeile din anumite rase tind să sufere mai mulți ani de bufeuri decât cele aparținând altor rase. Dacă bufeurile sunt ușoare, acestea nu necesită tratament. Dar atunci când se manifestă sever, sunt necesare măsuri speciale pentru tratarea problemei.

Bufeurile la menopauză

Femeie ce urmează un tratament pentru bufeurile la menopauză

Bufeurile la menopauză se caracterizează printr-o senzație bruscă de căldură în diferite părți ale corpului. Acestea se agravează în timpul nopții, perturbând somnul persoanei afectate.

Bufeurile la menopauză sunt principalul motiv pentru care femeile se prezintă la medic în această etapă a vieții. Cel mai frecvent, acestea debutează cu o senzație bruscă de căldură la nivelul feței și al pieptului, care se răspândește apoi în tot corpul.

De obicei, un bufeu durează între două și patru minute și apare în orice moment fără semne de avertizare. Unele femei transpiră, au frisoane și tremură la sfârșitul acestor episoade.

Alte femei prezintă palpitații și un puternic sentiment de anxietate în timpul bufeurilor. Deși apar, de obicei, o dată sau de două ori pe zi, este posibil ca bufeurile să se manifeste chiar și o dată la fiecare oră.

Bufeurile apar adesea pentru prima dată în timpul premenopauzei. După instalarea menopauzei propriu-zise, acestea se manifestă, în general, timp de cinci până la șapte ani, deși intensitatea lor scade în timp. Cu toate acestea, unele femei suferă de bufeuri chiar și până la zece ani.

Cauzele bufeurilor la menopauză

Nu se cunoaște cu exactitate motivul pentru care apar bufeurile la menopauză. Însă specialiștii consideră că acestea sunt cauzate de fluctuațiile hormonale bruște care apar în această etapă a vieții. Scăderea nivelului de estrogen face ca centrul vasomotor al creierului să se comporte diferit. Acest lucru afectează temperatura corpului.

Experții au stabilit că stresul emoțional afectează intensitatea și frecvența bufeurilor. În plus, mesele copioase și consumul de alcool și cel de tutun exercită o influență puternică asupra acestor episoade.

Se estimează că 80% dintre femei suferă de bufeuri în timpul menopauzei. Cu toate acestea, doar una din patru femei se confruntă cu bufeuri intense și dese. În cazul altora, acesta este un simptom care trece neobservat sau care poate fi gestionat cu ajutorul unui simplu ventilator.

Cum să faci față bufeurilor la menopauză

Femeie care discută cu medicul despre menopauză

Pentru a face față bufeurilor care apar la menopauză, medicul îți poate sugera să-ți schimbi stilul de viață și să iei anumite medicamente.

Tratamentul medicamentos pentru gestionarea bufeurilor la menopauză este unul de natură hormonală. În anumite cazuri, medicii prescriu o terapie hormonală care constă în aportul de estrogen. Însă acest tip de tratament implică și riscuri, motiv pentru care fiecare caz trebuie evaluat cu atenție de către un medic specialist. Experții nu recomandă terapia de înlocuire hormonală mai mult de doi ani.

În alte cazuri, experții recomandă terapii ce constau în doze mici de medicamente antidepresive. Însă acestea nu sunt la fel de eficiente în combaterea bufeurilor severe precum terapia hormonală. De asemenea, antidepresivele au și ele diverse reacții adverse, cum ar fi amețelile, greața, gura uscată, creștere în greutate și reducerea apetitului sexual.

Medicii pot prescrie anumitor femei și medicamente anticonvulsive pentru ameliorarea simptomelor. În cele mai severe cazuri, este folosită o procedură numită „blocul ganglionului stelat”. Această procedură implică aplicarea anesteziei la nivelul mai multor nervi de la nivelul gâtului. Eficiența sa este promițătoare, dar nu este complet dovedită.

Informații adiționale despre bufeurile la menopauză

Bufeurile la menopauză nu trebuie neapărat să fie tratate cu medicamente. În cele mai multe cazuri, remediile preparate acasă sunt suficiente. Rareori acestea devin severe sau necesită un tratament special.

Cel mai bine este să adopți o dietă sănătoasă, evitând alimentele picante. De asemenea, trebuie să eviți cafeaua, alcoolul și alimentele excesiv de grase. Pierderea în greutate este și ea o măsură sănătoasă. Medicii nu recomandă consumul de tutun.

De asemenea, îți recomandăm să porți haine comode, din fibre naturale și să aerisești bine toate camerele locuinței. Mulți profesioniști recomandă practicarea regulată a exercițiilor de relaxare, cum ar fi yoga sau tai-chi, deoarece stresul este un factor care agravează bufeurile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Juliá, M. D., Ferrer, J., Allué, J., Bachiller, L. I., Beltrán, E., Cancelo, M. J., … & Mendoza, N. (2008). Posicionamiento de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia sobre el uso clínico de las isoflavonas en el climaterio. Progresos de obstetricia y ginecología, 51(3), 146-161.
  • Im EO. Ethnic differences in symptoms experienced during the menopausal transition. Health Care Women Int. 2009;30(4):339–355. doi:10.1080/07399330802695002
  • Morrow PK, Mattair DN, Hortobagyi GN. Hot flashes: a review of pathophysiology and treatment modalities. Oncologist. 2011;16(11):1658–1664. doi:10.1634/theoncologist.2011-0174
  • Freedman RR. Menopausal hot flashes: mechanisms, endocrinology, treatment. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;142:115–120. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.08.010
  • Lugo T, Tetrokalashvili M. Hot Flashes. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.