Câteva lucruri interesante despre sforăit
Știați că sforăitul este ereditar? De aceea, 70% dintre oameni sforăie, dar mulți nu fac acest lucru în fiecare zi. În cele ce urmează, vă vom prezenta câteva lucruri interesante despre sforăit.
„Eu nu sforăi.” „Nu pot dormi deoarece soțul meu sforăie.” „Trebuie să-mi trezesc partenera din somn ca să nu mai sforăie.” Probabil că ați auzit, ați citit sau chiar ați spus aceste lucruri, nu-i așa? Sunetele pe care le facem în timpul somnului sunt foarte ciudate, așa că ar fi bine să știm mai multe lucruri despre ele.
Lucruri interesante despre sforăit ce vă vor capta atenția
Probabil știți că persoanele care dorm cu fața în sus au mai multe șanse să sforăie decât cele care dorm pe o parte a corpului sau pe burtă. Cercetătorii au descoperit că există trei factori importanți care influențează sforăitul. Acesta poate fi influențată de unul, doi sau toți trei factorii. De obicei, oamenii sforăie deoarece:
- Sunt supraponderali
- Fumează
- Consumă alcool
Așadar, dacă nu vreți să semănați cu un rinocer sau cu un hipopotam când dormiți, aveți grijă de siluetă, aveți grijă ce mâncați și faceți exerciții fizice, nu mai fumați și încercați să beți mai puțin vin la cină. Partea cea mai bună este că, dacă vă schimbați aceste trei obiceiuri, pe lângă faptul că sforăitul va înceta, viața voastră se va îmbunătăți.
Vă recomandăm:
Afecțiunile respiratorii
O altă cauză posibilă pentru care oamenii sforăie o reprezintă alergiile sau alte afecțiuni respiratorii. De aceea, este posibil ca oamenii să sforăie mai mult iarna sau primăvara decât vara. Florile de primăvară duc la apariția polenului și la alergiile sezoniere.
Intensitatea sforăitului unei persoane poate fi între 50 și 100 de decibeli. Poate părea ciudat, dar aceeași intensitate are și sunetul făcut de un picamer. Cu siguranță vă face să vă treziți și să vreți să mergeți în altă cameră! Este ca și cum ați avea un șantier alături.
Asociația pentru sforăit
Știați că există Asociația pentru sforăit? Această instituție se află în Anglia. Conform acestei asociații, dacă dormiți lângă o persoană care sforăie, veți pierde chiar și doi ani de somn de-a lungul întregii vieți și puteți dezvolta probleme precum apneea în somn, proasta dispoziție, iritabilitatea, dificultățile de concentrare sau coșmarurile.
Oricare dintre aceste lucruri ar putea deveni principalul motiv pentru divorț. De fapt, dacă doar o persoană din cuplu sforăie, relația are multe șanse să se destrame (încă un motiv pentru a dormi în altă cameră, conform celor care au luat această hotărâre).
Data viitoare când luați masa de duminică împreună cu părinții, întrebați-i dacă sforăie. De ce? Pentru că sforăitul este ereditar. Șaptezeci de procente dintre persoanele care sforăie au părinți și alte rude apropiate precum unchi, mătuși sau bunici care au probleme cu sforăitul.
Multă lume crede că bărbații sforăie mai mult decât femeile. Este 100% adevărat. Însă, diferența nu este atât de mare pe cât ați crede. 40% dintre bărbați și 30% dintre femei au probleme cu sforăitul.
Citiți mai mult:
Conform altor statistici, 45% dintre adulți sforăie cel puțin o dată pe săptămână și 25% dintre ei fac acest lucru de două sau trei ori pe săptămână. Un alt studiu interesant arată faptul că adulții refuză să „accepte” ideea că au probleme cu sforăitul. Ca și cum și-ar putea da seama dacă sforăie în timp ce dorm!
Sforăitul la copii
Dacă aveți copii, iar unul dintre ei sforăie mult noaptea, mergeți la medic. Acesta ar putea fi un semn de hiperactivitate sau deficit de atenție. Dacă sforăie doar din când în când, poate fi din cauza unei congestii nazale sau oboselii acumulate. Se poate întâmpla să sforăie și bebelușii, dar sunetul făcut de ei este slab. Pe măsură ce cresc, crește și intensitatea sunetului.
Deși nu există o legătură clară între țara de origine și sforăitul oamenilor, cercetătorii au confirmat că italienii sforăie mai mult decât oricare alt popor european. Dacă vă pregătiți să faceți o excursie în această frumoasă țară, puneți și niște dopuri de urechi în bagaje.
Soluții?
O descoperire întâmplătoare a arătat faptul că sforăitul scade în frecvență dacă începeți să cântați. Acest lucru a fost descoperit de o dirijoare britanică de cor care a suferit din cauza sforăitului soțului ei timp de mulți ani. Ea i-a propus acestuia să înceapă să cânte câte 20 de minute pe zi și a luat legătura cu un doctor pentru mai multe exerciții complementare.
Apoi, cercetătorii au realizat un studiu de 3 luni cu 20 de voluntari, iar rezultatele au fost uimitoare. Exercițiile vocale au îmbunătățit și au întărit coardele vocale și gâtul, au îmbunătățit fluxul aerului și au oprit sforăitul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Sandler, A. D. (2002). Inattention, hyperactivity, and symptoms of sleep-disordered breathing. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics. https://doi.org/10.1097/00004703-200208000-00026