Guma cu nicotină: ce este și cum se folosește? - Doza de Sănătate
 

Guma cu nicotină: ce este și cum se folosește?

Dacă folosești gumă cu nicotină, mestec-o ușor și încet de 5-10 ori. În articolul de azi, îți vom prezenta câteva informații de bază despre acest produs care te poate ajuta să renunți la fumat.
Guma cu nicotină: ce este și cum se folosește?

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Guma cu nicotină constituie un tip de terapie de înlocuire, al cărui rol este să te ajute să renunți la fumat într-un mod nedureros și eficient.

Există gume de mestecat cu diverse concentrații de nicotină, care variază de la 2 la 4 mg. Nicotina este eliberată lent în primele 30 de minute, în funcție de intensitatea mestecării.

Medicii prescriu gumă cu nicotină persoanelor care simt o nevoie intensă de a fuma, dar vor să renunțe la acest obicei. Nicotina conținută de acest produs penetrează membranele mucoase mai lent decât cea din țigări. Drept rezultat, n ivelul de nicotină din sânge nu este niciodată la fel de ridicat ca atunci când fumezi.

Deși guma cu nicotină te poate ajuta să te lași de țigări, este important de menționat că nu te vei simți la fel ca atunci când fumezi.

Renunțarea la fumat prin intermediul terapiei de înlocuire a nicotinei

Femeie spunând nu țigărilor

Nicotina reprezintă principala substanță din componența tutunului și stă la baza abilității lui de a crea dependență. Dependența de tutun poate cauza simptome de sevraj neplăcute atunci când fumătorul încearcă să renunțe la acest obicei.

Terapia de înlocuire a nicotinei implică aprovizionarea organismului cu această substanță prin intermediul gumei de mestecat, al spray-urilor, al inhalatoarelor sau al unor pastile. Niciuna dintree aceste variante nu prezintă aditivii nocivi ai țigărilor.

Un alt avantaj al terapiei de înlocuire a nicotinei este faptul că poate ameliora o parte a simptomelor fizice ale sevrajului nicotinic. Astfel, pacientul se poate concentra asupra aspectelor psihologice asociate acestui proces.

Unele studii au demonstrat că, dacă guma cu nicotină este combinată cu alte strategii, fumătorii își pot dubla șansele de a renunța cu succes la tutun.

Cum funcționează guma cu nicotină?

Guma cu nicotină trebuie mestecată încet de 5-10 ori, până începi să simți gustul amărui și iritant specific nicotinei. Multe persoane îl descriu asemenea unei ușoare senzații de furnicături în gură.

Apoi, oprește-te din mestecat și mută guma între gingie și interiorul obrazului. Acest lucru facilitează absorbția lentă a nicotinei. De îndată ce gustul dispare, mestecă guma din nou și apoi mut-o într-o altă parte a gurii.

Efectul gumei cu nicotină durează aproximativ 30 de minute. S-ar putea să fie nevoie să repeți procesul descris anterior de mai multe ori pe zi în perioada în care renunți la fumat.

Însă, după ce ai terminat de mestecat o gumă cu nicotină, așteaptă cel puțin o oră până mesteci alta. Astfel, îți vei reduce riscul de a experimenta reacții adverse. Deși acest produs este o gumă de mestecat, substanța sa activă poate cauza neliniște.

Conform medicilor, n-ar trebui să mestecăm mai mult de 24 de bucăți de gumă cu 2 mg de nicotină sau mai mult de 15 bucăți de gumă cu 4 mg de nicotină pe zi. Dozele mai mari cresc riscul apariției efectelor secundare nedorite.

Însă specialiștii ne recomandă să folosim gumă cu nicotină de cel mult 3 ori pe zi și să mestecăm maximum 3-8 tablete. Nu uita, o țigară nu conține decât 1 mg de nicotină.

Sfaturi suplimentare

Bărbat și femeie vorbind despre pericolele țigărilor și despre guma cu nicotină
  • Nu mesteca guma cu nicotină repede și nu înghiți saliva după ce ai terminat. În caz contrar, poți resimți disconfort la nivelul cavității bucale și al gâtului, dureri de burtă și alte probleme digestive.
  • Nicotina nu funcționează dacă este înghițită. Ea trebuie absorbită de membranele mucoase din gură și devine inactivă de îndată ce ajunge în stomac.
  • Nu mânca și nu bea cafea, băuturi carbogazoase sau sucuri pentru cel puțin 15 minute după ce ai mestecat gumă cu nicotină. Mâncarea și aceste băuturi pot reduce absorbția nicotinei. Poți însă să bei apă.

Câteva informații esențiale despre guma cu nicotină

Pe lângă instrucțiunile prezentate în secțiunile anterioare, vrem să-ți oferim câteva informații de care trebuie să ții cont dacă vrei să începi să mesteci gumă cu nicotină.

Te sfătuim să folosești acest produs înainte de orice situație în care anticipezi că vei simți nevoia să fumezi (și, desigur, oricând te regăsești deja într-o asemenea situație).

Totodată, asigură-te că ai gumă cu nicotină la îndemână tot timpul. În acest mod, vei putea mesteca o tabletă de fiecare dată când îți este poftă de tutun. Este de ajuns să ții în mână o țigară pentru ca această poftă să devină insuportabilă.

Consultă un medic sau un farmacist dacă mesteci gumă cu nicotină și experimentezi oricare din următoarele simptome:

Concluzii

Femeie rupând o țigară în două

Nu este imposibil să renunți la fumat. Această decizie este foarte benefică atât pentru tine, cât și pentru cei dragi. Pur și simplu stabilește niște obiective clare și optează pentru o terapie de înlocuire a nicotinei, cum ar fi cea bazată pe guma cu nicotină.

Asemenea terapii te vor ajuta să-ți menții voința și să fii disciplinat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martín, F., & Corral, L. P. (2013). Tratamiento farmacológico del tabaquismo. Trastornos Adictivos. https://doi.org/10.1016/s1575-0973(04)70151-8
  • JR, H., JL, P., PW, C., Callahan, R., & Kenny, M. (2004). El mal uso y la dependencia de over-the-counter chicle de nicotina en una muestra de voluntarios. Nicotine & Tobacco Research : Official Journal of the Society for Research on Nicotine and Tobacco. https://doi.org/10.1080/14622200310001656894
  • Oncken, C., Dornelas, E., Greene, J., Sankey, H., Glasmann, A., Feinn, R., & HR, K. (2008). El chicle de nicotina para los fumadores embarazadas: un ensayo controlado aleatorizado. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/AOG.0b013e318187e1ec

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.