Letrozol: utilizări, efecte secundare și recomandări
Cancerul de sân este cea mai frecventă boală neoplazică la nivel mondial. În prezent, detectarea timpurie și tratamentul în timp util prin intervenții chirurgicale, radioterapie și medicamente precum Letrozol determină o calitate mai bună a vieții.
Letrozol este un medicament care aparține grupului de inhibitori ai enzimei nesteroidiene aromatază. Studiile afirmă că această substanță este capabilă să reducă producția și eliberarea de estrogeni în corpul uman, deoarece are o capacitate inhibitoare între 95% și 98%. În plus, este una dintre cele mai noi opțiuni farmacologice în tratamentul cancerului la sân.
În acest sens, medicamentul este capabil să oprească creșterea și proliferarea unor tipuri de neoplasme mamare cu receptor hormonal pozitiv la femeile aflate în postmenopauză. Această terapie hormonală este utilizată după un alt tratament nereușit sau după o intervenție chirurgicală pentru cancer.
Ce face medicamentul Letrozol?
Estrogenii sunt hormoni sexuali steroizi sintetizați în ovare și glandele suprarenale. Acești hormoni sunt responsabili de dezvoltarea caracteristicilor sexuale la femei și sunt împărțiți în estronă, estradiol și estriol. Unele tipuri de cancer de sân pot folosi estrogenii pentru a se răspândi.
Toți acești hormoni sunt obținuți din androgeni liberi la femeile aflate în postmenopauză. Producția de estrogen rezultă din aromatizarea androgenilor de către enzima aromatază din glanda suprarenală. În general, activarea acestor hormoni are loc în țesutul adipos, ficat și creier.
Letrozolul este utilizat în tratamentul cancerului de sân. Oprește sau întârzie proliferarea celulelor canceroase cu receptori de estrogen în sân, deoarece blochează sinteza estrogenilor. Medicul poate indica utilizarea acestei terapii hormonale în următoarele cazuri:
- Cancer mamar în stadiu incipient la femeile aflate în postmenopauză
- Tumoră mamară în stadii incipiente, tratată anterior cu tamoxifen timp de 5 ani fără succes
- Cancer de sân avansat sau metastatic dependent de estrogen
- Recidiva și progresia cancerului de sân după terapia cu antiestrogen
În plus, Letrozolul este adesea utilizat ca tratament adjuvant în neoplasmele HER-2 negative, care nu pot fi tratate prin chimioterapie sau intervenții chirurgicale. Din păcate, Letrozolul nu și-a demonstrat eficacitatea în tratarea altor forme de cancer de sân.
Citiți mai mult: Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab
Recomandări de utilizare
Letrozol este disponibil sub formă de tablete de 2,5 miligrame, conform mai multor studii. De obicei, se administrează o dată pe zi cu sau fără alimente. Ar trebui să fie înghițit întreg, fără mestecare.
Doza necesară variază în funcție de diferiți factori și este adaptată nevoilor fiecărei persoane. În acest sens, medicul trebuie să ia în considerare nu numai tipul de cancer mamar, ci și starea de sănătate și prezența altor patologii.
Durata tratamentului poate fi de luni sau ani, în funcție de instrucțiunile specialistului. Suspendarea medicamentului trebuie făcută numai atunci când specialistul recomandă acest lucru.
Medicii nu recomandă schimbarea dietei obișnuite atunci când începeți să luați acest medicament. În plus, medicamentul trebuie păstrat la temperatura camerei pentru a asigura stabilitatea acestuia.
Riscurile Letrozolului și efectele secundare
În majoritatea cazurilor, administrarea de Letrozol este sigură. Cu toate acestea, trebuie efectuată sub strictă supraveghere medicală.
Efectele adverse ale acestui medicament sunt rare și tind să fie ușoare sau moderate. Sunt reversibile și dispar la câteva zile după oprirea medicamentului. Cercetările arată că bufeurile, oboseala și greața sunt unele dintre cele mai frecvente simptome adverse ale utilizării inhibitorilor de aromatază. În mod similar, pacientele pot prezenta următoarele manifestări:
- Durere de oase și articulații
- Transpirații noaptea
- Pierderea poftei de mâncare
- Constipație și diaree
- Pierderea părului
- Arsuri la stomac și dureri gastrice
- Tulburări ale somnului
În cazuri rare, acest medicament este capabil să provoace efecte secundare mai severe:
- Respiratie dificilă
- Vedere încețoșată
- Pierderea sensibilității la nivelul extremităților
- Deficiență de coordonare și dificultăți de vorbire
- Durere toracică apăsătoare
- Umflarea și roșeața feței și a gâtului
Trebuie solicitată asistență medicală imediată pentru oricare dintre aceste simptome. Sunt semne de avertizare ce arată că ceva nu funcționează corect.
Contraindicațiile Letrozolului
Utilizarea Letrozolului trebuie susținută de o examinare clinică anterioară care să permită evaluarea stării generale de sănătate. Acest lucru permite evitarea riscurilor pe termen scurt și lung.
Hipersensibilitatea sau alergia la Letrozol este principala contraindicație. Simptomele unei reacții alergice la medicament includ urticarie, dificultăți de respirație și pierderea cunoștinței.
În mod similar, femeile nu ar trebui să ia acest medicament dacă încă au cicluri menstruale regulate. Letrozolul este contraindicat la femeile care nu au ajuns încă la menopauză.
Această terapie hormonală pentru cancerul de sân este contraindicată în timpul sarcinii și al alăptării. Compusul modifică dezvoltarea și creșterea copilului.
Un instrument excelent în lupta împotriva cancerului de sân
Letrozol este un medicament inhibitor al enzimei aromatază, care acționează prin reducerea nivelului de estrogen din corpul uman. Este utilizat ca terapie adjuvantă în tratamentul cancerului de sân cu receptor hormonal pozitiv la femeile aflate în postmenopauză. În plus, este una dintre opțiunile de primă linie în abordarea acestui tip de cancer de sân cu metastaze.
În general, are foarte puține efecte adverse și puține contraindicații. Cu toate acestea, medicul specialist este singurul calificat să indice și să supravegheze terapia hormonală cu Letrozol. Acest articol servește doar ca sursă informativă și în niciun caz nu ar trebui să înlocuiască opinia unui profesionist din domeniul sănătății.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Contreras A. Adyuvancia con inhibidores de la aromatasa. Rev. venez. oncol. 2006 Mar ; 18( 1 ): 58-62.
- Pachón-Rincón J, Posada-Villa N. Panorama actual de los inhibidores de la aromatasa en la inducción de la ovulación. Rev Colomb Obstet Ginecol. 2007 June ; 58( 2 ): 136-141.
- Esteban E, Fernández Y, Muñiz I, Villanueva N, et al Tratamiento anti-hormonal adyuvante en mujeres post-menopáusicas con diagnóstico de carcinoma de mama. Oncología (Barcelona). 2016 ; 29(4): 26-35.
- Uribe J, Martínez C, Márquez M, Menolascino F, et al. Uso de inhibidores de la aromatasa en el tratamiento primario del cáncer de mama. Rev. venez. oncol. 2006 Mar ; 18( 1 ): 9-13.
- Mamounas EP, Bandos H, Lembersky BC, Jeong JH, et al. Use of letrozole after aromatase inhibitor-based therapy in postmenopausal breast cancer (NRG Oncology/NSABP B-42): a randomised, double-blind, placebo-controlled, phase 3 trial. Lancet Oncol. 2019 Jan;20(1):88-99.
- Ruhstaller T, Giobbie-Hurder A, Colleoni M, Jensen MB, et al. Adjuvant Letrozole and Tamoxifen Alone or Sequentially for Postmenopausal Women With Hormone Receptor-Positive Breast Cancer: Long-Term Follow-Up of the BIG 1-98 Trial. J Clin Oncol. 2019 Jan 10;37(2):105-114.