Care sunt testele pentru cancerul de sân?
Sunt importante testele de screening pentru cancerul de sân? În primul rând, este important să subliniem faptul că Observatorul Global al Cancerului (GCO) a înregistrat în 2018 peste 2 milioane de cazuri noi de cancer de sân în întreaga lume.
În același an, GCO a înregistrat peste 600.000 de decese cauzate de cancerul mamar. De asemenea, conform datelor disponibile, cancerul de sân se află pe locul al doilea în ceea ce privește cazurile noi de cancer și pe locul al șaselea în ceea ce privește cauzele de deces.
Vestea bună este că există multe teste de screening disponibile. Acestea joacă un rol fundamental în prognosticul acestei boli. De obicei, scopul lor este de a detecta tumorile într-un stadiu incipient, cu cel mai mic risc posibil pentru sănătatea persoanei în cauză.
Care sunt testele pentru cancerul de sân?
Informațiile publicate de Institutul Național al Cancerului indică faptul că testele de screening pentru cancerul de sân sunt dedicate mai ales femeilor cu antecedente familiale ale bolii sau alți factori de risc semnificativi. Continuă să citești pentru a afla care sunt cele mai frecvente.
Mamografia
Acesta este un tip de imagistică de diagnostic care utilizează raze X pentru a detecta modificările cauzate de cancer în țesutul mamar. În plus, femeile sunt supuse acestui test ca măsură de detectare timpurie a leziunilor care sunt tipice pentru cancerul malign.
Majoritatea medicilor recomandă ca toate femeile să fie supuse primei mamografii între 30 și 35 de ani și apoi să continue cu o mamografie anuală după 45 de ani. Cu toate acestea, majoritatea femeilor consideră că procesul de mamografie este destul de incomod.
Totuși, trebuie să menționăm faptul că o mamografie durează doar câteva minute, iar disconfortul este momentan. Acesta este un preț mic pentru depistarea precoce a unei boli precum cancerul.
Citește mai mult:
Sonomamografia
Acesta este un tip de imagine de diagnostic care utilizează unde sonore pentru a vedea modificările din țesutul mamar. Sonomamografia este foarte utilă pentru observarea unor mase palpabile pe care medicul nu le poate vedea la mamografie.
Astfel, această metodă de diagnostic este folosită pe scară largă pentru a ghida medicii în timpul biopsiilor. Medicii folosesc biopsiile pentru a obține celule din leziune și pentru a afla dacă există cancer. Sonomamografia este complet nedureroasă și durează doar câteva minute.
Biopsia mamară
În primul rând, trebuie să menționăm faptul că termenul de biopsie mamară cuprinde o serie de proceduri destinate îndepărtării de țesut din sânul afectat. Medicii supun țesutul eliminat altor teste care pot detecta cancerul.
Când vorbim despre biopsia mamară, vorbim despre biopsie cu ac sau intervenții chirurgicale. În timpul biopsiilor cu ac, medicul folosește un ac gol pentru a îndepărta fragmente de țesut din zona suspectă. În cazul intervenției chirurgicale, medicul elimină o secțiune sau toate țesuturile suspecte dintr-un sân afectat.
Citește mai mult:
Rezonanța magnetică
RMN-ul utilizează magneți puternici și unde radio pentru a produce imagini foarte detaliate ale țesutului mamar. Poate face fotografii din mai multe unghiuri și poate oferi imagini ale țesuturilor moi, care ar fi dificil de obținut prin alte tipuri de studii imagistice.
RMN-ul este o metodă complementară de diagnostic și este folosit pentru a studia țesutul în detaliu în cazurile care necesită acest lucru. Costul unei asemenea proceduri este ridicat și există un risc crescut de rezultat fals pozitiv în urma obținerii unor imagini mai puțin clare. RMN-ul este complet nedureros și nu emite radiații în organism.
Lucruri de reținut despre testele de screening pentru cancerul de sân
În concluzie, există mai multe teste care pot detecta cancerul de sân în timp util. Mamografia este cea mai utilizată astăzi și, așa cum am spus mai sus, constă în utilizarea razelor X pentru detectarea modificărilor țesutului mamar. Așadar, trebuie să te supui unei mamografii în fiecare an după vârsta de 45 de ani.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bray, F., Ferlay, J., Soerjomataram, I., Siegel, R. L., Torre, L. A., & Jemal, A. (2018). Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 68(6), 394–424. https://doi.org/10.3322/caac.21492
- National Cancer Institute. (2017). Breast Cancer Screening (PDQ®): Patient Version.
- NIH. (2010). Breast Cancer Screening ( PDQ ® ) Health Professional Version. Retrieved from http://www.cancer.gov/types/breast/hp/breast-screening-pdq#link/_7_toc