Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab - Doza de Sănătate
 

Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab

Trastuzumab este un progres extrem de important în ceea ce privește opțiunile terapeutice disponibile pentru cancerul de sân metastazic. Utilizarea acestuia este benefică mai ales la pacienții HER2 pozitivi.
Cancerul de sân HER2: tratamentul cu Trastuzumab
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tratamentul cu Trastuzumab este folosit la pacienții cu cancer de sân HER2 pozitiv. O oncogenă este o genă care are o capacitate mare de mutație sau transformare, care induce formarea de cancer în țesuturi.

Cancerul de sân HER2 pozitiv se referă la un tip de neoplasm care are receptori supraexprimați pentru această proteină. Proteinele HER2 sunt receptori ai celulelor mamare produse de gena HER2, care sunt necesare în situații normale. Aceste proteine permit divizarea și repararea celulelor mamare.

Cancerele de sân HER2 pozitive reprezintă 20-30% din tumorile mamare la om. Experții au asociat acest tip de cancer cu un prognostic slab, inclusiv cu supraviețuirea redusă fără recurență.

Mecanism de acțiune: ce efect are tratamentul cu Trastuzumab asupra corpului?

Radiografie necesară în tratamentul cu Trastuzumab

Acest medicament este un anticorp monoclonal umanizat. Cu alte cuvinte, este un medicament format dintr-un anticorp produs de un singur tip de celule ale sistemului imunitar: limfocitele B. Spunem că este umanizat, deoarece este o combinație a unui anticorp uman cu o mică proporție de anticorp monoclonal de la un șoarece sau șobolan. Porțiunea animală a anticorpului se leagă de antigenul țintă. În același timp, porțiunea umană scade probabilitatea ca sistemul imunitar al organismului să o distrugă.

În acest sens, Trastuzumab acționează asupra receptorului HER2 al celulelor mamare prin prevenirea proliferării celulelor care supraexprimă acest receptor. În cele din urmă, provoacă moartea acestor celule. În același timp, declanșează și un răspuns imun controlat împotriva celulelor care supraexprimă receptorul HER2.

Indicații terapeutice pentru tratamentul cu Trastuzumab

Trastuzumab, după cum știm deja, este indicat în tratamentul cancerului de sân metastazic, ale cărui tumori supraexprimă receptorii HER2. Există două modalități de administrare.

În primul rând, poate fi folosită monoterapia. Medicii aleg acest regim pentru pacienții care au primit deja cel puțin două sesiuni de chimioterapie pentru boala metastazică.

Chimioterapia anterioară trebuie să fi inclus cel puțin o antraciclină și un taxan, care sunt alte medicamente anticanceroase. Pentru a administra Trastuzumab ca monoterapie, terapia hormonală trebuie să fi eșuat. De asemenea, este posibil ca terapia hormonală să nu fie recomandată din cauza stării medicale a pacientului.

Administrarea de Trastuzumab poate fi făcută în paralel cu cea a unui taxan, cum ar fi paclitaxelul. Medicii optează pentru această opțiune atunci când pacienții nu au primit anterior chimioterapie.

Reacții adverse la Trastuzumab

Femeie care primește tratamentul cu Trastuzumab

La fel ca toate medicamentele de pe piață, Trastuzumabul nu este scutit de producerea unei serii de efecte adverse. Efectele adverse sunt toate acele evenimente nedorite și neintenționate la care ne putem aștepta atunci când urmăm un tratament medicamentos.

Cele mai raportate reacții adverse în timpul studiilor clinice au fost simptomele legate de perfuzie: de exemplu, febră și frisoane după prima doză. În plus, aproximativ 10% dintre pacienți au prezentat:

 • Dureri abdominale și toracice
 • Diaree, greață și vărsături
 • Durere la nivelul articulațiilor și al mușchilor
 • Iritații ale pielii

Există o altă serie de reacții adverse pe care le-au descris între 1 și 10% dintre pacienți. Unele dintre acestea sunt:

 • Sindromul gripal
 • Dureri de spate
 • Vasodilatație
 • Tahicardie
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Gură uscată
 • Anxietate
 • Modificarea gustului
 • Leucopenie

Concluzie

Trastuzumab a adus o contribuție extrem de importantă la opțiunile terapeutice disponibile pentru cancerul de sân metastazic. Acest medicament oferă un avantaj semnificativ în boala metastazică, în special la pacienții HER2 pozitivi care primesc tratament concomitent cu paclitaxel.

În ciuda acestor progrese, este esențial ca cercetările să continue. Studiile vizează evaluarea combinării de medicamente cu chimioterapia, precum și îmbunătățirea detectării proteinelor HER2. O detecție mai specifică ar aduce avantajul propunerii unui tratament mai eficient pentru pacienții care chiar au nevoie de el.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Romond, E. H., Perez, E. A., Bryant, J., Suman, V. J., Geyer, C. E., Davidson, N. E., … Wolmark, N. (2005). Trastuzumab plus adjuvant chemotherapy for operable HER2-positive breast cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa052122
 • Slamon, D. J., Leyland-Jones, B., Shak, S., Fuchs, H., Paton, V., Bajamonde, A., … Norton, L. (2001). Use of chemotherapy plus a monoclonal antibody against her2 for metastatic breast cancer that overexpresses HER2. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJM200103153441101
 • Findlay, V. J., & Scholar, E. (2007). Trastuzumab. In xPharm: The Comprehensive Pharmacology Reference. https://doi.org/10.1016/B978-008055232-3.63738-9

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.