Efectele adverse ale anticoncepționalelor - Doza de Sănătate
 

Efectele adverse ale anticoncepționalelor

Contraceptivele hormonale pot avea efecte secundare severe la unele femei. Află mai jos care sunt 9 dintre cele mai frecvente efecte secundare ale anticoncepționalelor!
Efectele adverse ale anticoncepționalelor

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Atunci când oamenii se gândesc la contraceptivele hormonale, se gândesc la acestea ca la o modalitate de a preveni sarcina. Totuși, acestea sunt medicamente. Datorită progreselor științifice, oamenii de știință au dezvoltat diferite tipuri de contraceptive, astfel încât femeile să poată alege varianta care li se potrivește cel mai bine. Cu toate acestea, efectele adverse ale anticoncepționalelor nu sunt deloc de neglijat.

Majoritatea contraceptivelor eliberează hormoni în sânge. Din această cauză, multe femei experimentează efecte secundare, care pot varia de la o persoană la alta. În acest articol, îți vom prezenta 9 dintre cele mai frecvente efecte secundare ale anticoncepționalelor și îți vom spune de ce apar.

De ce apar efectele adverse ale anticoncepționalelor?

În prezent, contraceptivele hormonale sunt cea mai eficientă metodă de prevenire a sarcinii. Acestea sunt cea mai frecventă formă de control al nașterilor la femei, împreună cu prezervativele. În această categorie se încadrează:

  • Medicamentele contraceptive
  • Inelul vaginal
  • Steriletul hormonal: steriletul de cupru este, de asemenea, o metodă eficientă de prevenire a sarcinii (însă acesta nu conține hormoni și, prin urmare, are efecte secundare diferite)
  • Plasture contraceptiv
  • Implant contraceptiv subdermic
  • Pilula de a doua zi

Administrarea de hormoni exogeni este motivul pentru care anticoncepționalele generează efecte secundare. În general, tot ceea ce ține de fertilitatea feminină, inclusiv ciclul menstrual, este reglementat de hormonii estrogen și progesteron.

Atunci când hormonii exogeni intră în organism, aceștia perturbă sinteza hormonală naturală. În acest fel, ciclul menstrual și ovulația încetează să urmeze cursul normal, ceea ce previne sarcina.

Problema este faptul că acești hormoni nu afectează doar sistemul de reproducere. De asemenea, modifică și alte părți ale corpului, cum ar fi sânii și țesutul adipos. Prin urmare, contraceptivele hormonale fac mai mult decât să interfereze cu fertilitatea; efectele lor pot fi resimțite și în alte zone ale corpului.

Medic care prezintă efectele secundare ale anticoncepționalelor
Implantul subdermic este o formă de contracepție care eliberează treptat hormoni.

1. Spotting

Spottingul sau sângerarea între menstruații este un efect secundar al administrării de anticoncepționale. Pot fi sângerări ușoare sau moderate. Conform studiilor, această reacție secundară este rezultatul neadaptării la pilule și este cel mai probabil să apară la scurt timp după ce ai început să iei pastilele.

Odată ce corpul se obișnuiește cu modificările hormonale, sângerarea ar trebui să se oprească. Dacă sângerarea devine abundentă sau durează mai mult de cinci zile, trebuie să discuți cu medicul pentru a elimina alte cauze posibile.

2. Amețeli, greață și vărsături

Multe femei susțin faptul că au amețeli, greață și vărsături la începutul administrării de anticoncepționale. Totuși, aceste simptome pot apărea și din motive care nu au legătură cu contracepția.

Este important să ne amintim că, în cazul contraceptivelor orale, vărsăturile pot interfera cu buna funcționare a tratamentului. Prin urmare, trebuie să știi ce să faci în cazul în care trebuie să iei o altă pastilă. Ca regulă generală, dacă prezinți vărsături în decurs de 12 ore de la administrarea pilulei, ar trebui să iei alta.

3. Sensibilitatea sânilor

După cum am menționat anterior, hormonii activi din contraceptive pot afecta țesutul mamar și pot face ca sânii să fie umflați sau sensibili. În plus, multe femei descriu o senzație de durere la atingere, așa cum se explică în Jurnalul mexican de ginecologie și obstetrică.

4. Cefalee și migrenă

Femeile raportează durerile de cap ca fiind efectele adverse principale ale anticoncepționalelor. Dacă suferi în mod regulat de migrene, medicul îți va sugera probabil evitarea contraceptivelor hormonale și îți va recomanda alternative, deoarece există dovezi care asociază aceste medicamente cu durerile de cap.

Motivul, explică Clinica Mayo, este faptul că nivelurile fluctuante de estrogen pot modifica anumite substanțe chimice cu rol în apariția acestui simptom. Prin urmare, este posibil să fii nevoită să iei medicamente pentru durerile de cap în anumite faze ale ciclului menstrual sau, dacă problema este foarte deranjantă, să găsești modalități pentru a evita complet contraceptivele hormonale.

5. Creștere în greutate

Creșterea în greutate este unul dintre cele mai controversate efecte secundare ale anticoncepționalelor, deși se pare că nu există o creștere efectivă a masei corporale. Cu alte cuvinte, aproape sigur nu te îngrași.

În schimb, cel mai probabil reții lichide. Acest lucru este valabil mai ales la începutul tratamentului contraceptiv hormonal, motiv pentru care este considerat un efect advers inițial. În timp, echilibrul intern al electroliților se stabilizează, iar corpul tău nu ar trebui să mai rețină lichide.

6. Schimbările de dispoziție

După cum este menționat în descrierile medicamentelor contraceptive orale, unele femei pot avea modificări ale dispoziției. Cu alte cuvinte, se pot simți instabile din punct de vedere emoțional și ar putea avea un risc mai mare de depresie sau alte tulburări de dispoziție.

Cercetătorii studiază relația dintre anticoncepționale și depresie. Studiile pe care le-am utilizat ca resurse bibliografice susțin faptul că efectul este minim și că apare după 10 sau mai mulți ani de administrarea a pilulelor.

7. Amenoree

Amenoreea se referă la lipsa menstruației. Acest lucru, la fel ca spottingul, este un efect secundar comun al anticoncepționalelor și este legat de dezechilibrul hormonal.

Adevărul este faptul că mulți factori pot influența menstruația, nu doar pastilele anticoncepționale. Stresul, dieta și exercițiile fizice, de asemenea, sunt factori determinanți. Cu toate acestea, este important să-ți faci un test de sarcină dacă menstruația nu apare la timp, doar pentru a te simți în siguranță.

8. Pierderea libidoului

O varietate de afecțiuni pot modifica dorința sexuală. Este posibil ca anticoncepționalele hormonale să provoace o scădere a libidoului, deși, desigur, nu sunt singurul factor.

Potrivit unui articol publicat în Obstetrică și Ginecologie, scăderea dorinței sexuale se observă mai des în cazul plasturelui anticoncepțional și al implantului subdermic decât în cazul altor metode hormonale de contracepție. Cu toate acestea, este extrem de dificil să separi alte variabile care ar putea duce și la scăderea dorinței sexuale.

Femeie care ia pastile contraceptive
Efectele secundare ale contraceptivelor hormonale variază de la femeie la femeie. Este posibil ca unele femei să nu experimenteze deloc efecte secundare.

9. Secreția vaginală

Un alt efect advers comun al contraceptivelor hormonale este modificarea secreției vaginale. Acest lichid răspunde la modificările hormonale interne și la evoluția florei vaginale.

Această schimbare este rareori un semn de boală. De fapt, femeile ar trebui să se aștepte la modificarea secrețiilor vaginale atunci când adoptă o nouă metodă de contracepție și pe toată durata utilizării acesteia. Este de așteptat ca schimbarea să se mențină pe întreaga durată a utilizării pastilelor sau a produselor injectabile.

Anticoncepționalele sunt sigure în ciuda efectelor secundare

Contraceptivele hormonale sunt un mod sigur și eficient de prevenire a sarcinii. Însă acest lucru nu înseamnă că nu au efecte secundare nedorite.

Prin urmare, trebuie să discuți întotdeauna cu medicul ginecolog dacă ai întrebări cu privire la contraceptivul folosit. Profesioniștii din domeniul medical te vor ajuta să alegi metoda potrivită de contracepție în cazul tău particular. Fiecare femeie are dreptul de a alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru stilul ei de viață, cu cel mai mic risc de complicații.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dolores de cabeza y hormonas: ¿Cuál es la relación? – Mayo Clinic. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/chronic-daily-headaches/in-depth/headaches/art-20046729
  • PROSPECTO LEVONORGESTREL/ETINILESTRADIOL DURBAN 0,1 MG/0,02 MG COMPRIMIDOS RECUBIERTOS EFG. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from https://cima.aemps.es/cima/dochtml/p/82942/P_82942.html
  • Barrera Coello, Laura, et al. “Causas de desapego a los métodos anticonceptivos.” Ginecología y obstetricia de México, 2019, vol. 87, num. Suppl 1, p. S128-S135 (2019).
  • Consideraciones sobre planificación familiar: métodos anticonceptivos. (n.d.). Retrieved September 30, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000400010
  • Caba, Alejandro A. Paradas, et al. “Preferencia de uso del método anticonceptivo hormonal combinado de autoadministración, previa y posterior a la consejería estructurada (Estudio PIENSA).” Revista de la Federación Centroamericana de Obstetricia y Ginecología 2014.19 (2018).
  • Carbajal-Ugarte, José Antonio, et al. “Eficacia y efectos adversos de anticonceptivos hormonales. Estudio comparativo.” Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social 46.1 (2008): 83-87.
  • Pauta Barros, Paula Cristina, and Diana Nohely Suárez Condo. Efectos adversos y posibles causales de abandono del método anticonceptivo hormonal combinado Mesigyna en pacientes de la Clínica Humanitaria Fundación Pablo Jaramillo en la ciudad de Cuenca, en el periodo Abril–Agosto del 2017. BS thesis. Universidad del Azuay, 2018.
  • Palacios, Santiago, and Mariella Lilue. “Función sexual femenina y anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 88 (2020).
  • Ferllini Montealegre, Stephanie María, María Fernanda Miranda Muñoz, and Allan David Picado Álvarez. “Depresión: relación con la terapia anticonceptiva hormonal.” Revista Médica Sinergia 5.01 (2020): 233.
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacologia humana (2003): 887-911.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.