Contraceptivele hormonale și tromboza venoasă - Doza de Sănătate
 

Contraceptivele hormonale și tromboza venoasă

Contraceptivele hormonale sunt folosite în întreaga lume. Cu toate acestea, au multe efecte secundare negative. De fapt, există o relație între estrogeni și tromboza venoasă. Continuă să citești pentru a afla mai multe informații utile!
Contraceptivele hormonale și tromboza venoasă

Ultima actualizare: 28 octombrie, 2020

Utilizarea contraceptivelor hormonale este din ce în ce mai răspândită ca metodă de prevenire a sarcinii. În cea mai mare parte, acestea sunt sigure; însă, unele date relevă faptul că femeile care le folosesc prezintă anumite riscuri. În acest articol, vom discuta despre legătura dintre contraceptivele hormonale și tromboza venoasă.

Contraceptivele hormonale ajută la prevenirea sarcinii prin administrarea de preparate hormonale. Ingestia acestor hormoni previne ovulația în ciclul menstrual al femeii. În plus, hormonii îngroașă mucusul vaginal, ceea ce face foarte dificilă trecerea spermei. Anticoncepționalele sunt eficiente atunci când sunt utilizate corespunzător.

Ce sunt contraceptivele hormonale?

În primul rând, există tipuri diferite de contraceptive hormonale, printre care:

  • Capsule contraceptive
  • Sterilet hormonal. Acesta este un dispozitiv introdus în colul uterin, care eliberează hormoni și poate rămâne acolo ani de zile.
  • Plasture. Acesta este un material adeziv care se lipește de piele și eliberează hormoni.
  • Inel vaginal. Acest dispozitiv este plasat în interiorul vaginului în timpul fiecărui ciclu menstrual și eliberează hormoni.
  • Implant hormonal. Acesta este o capsulă plasată sub piele, care poate rămâne acolo ani de zile. Eliberează hormoni la fiecare ciclu.

Deoarece acestea nu sunt metode contraceptive de barieră, trebuie să ne amintim că nu ne protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală, ci doar împotriva sarcinii. Femeile cu o viață sexuală activă cu persoane pe care tocmai le-au întâlnit, ar trebui să folosească prezervative pentru protecție totală.

Cuplu care folsosește un prezervativ
Spre deosebire de prezervative, contraceptivele hormonale nu te protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Ce este tromboza venoasă?

Tromboza venoasă reprezintă formarea unui cheag de sânge în venele profunde ale corpului și apare adesea la nivelul picioarelor. Un cheag poate circula prin fluxul sanguin până când stagnează într-un vas de dimensiuni mai mici și interferează cu circulația normală a sângelui.

Dacă acest cheag se deplasează către plămâni, rezultatul va fi o embolie pulmonară. Aceasta este o situație foarte gravă și are o rată ridicată de deces.

Există mulți factori de risc pentru apariția trombozei venoase. Unii dintre cele mai proeminenți sunt obezitatea și lipsa de mișcare. Așadar, după o operație în care trebuie să stai la pat sau în cazul călătoriilor foarte lungi, trebuie să iei măsurile de precauție necesare pentru a preveni tromboza venoasă. În plus, alți factori de risc sunt fumatul și sarcina.

Contraceptivele hormonale și tromboza venoasă

Relația dintre contraceptivele hormonale și tromboza venoasă
Formarea trombozei venoase este un eveniment grav pe care trebuie să îl tratezi imediat pentru a evita complicațiile.

Estrogenii, o componentă cheie a contraceptivelor hormonale, par să provoace coagularea sângelui. Acesta este motivul pentru care, după administrarea unor niveluri ridicate ale acestor hormoni, riscul de coagulare și de formare a trombilor crește.

Estimările indică faptul că riscul de a suferi o tromboză după administrarea de contraceptive apare la 1 din 100.000 de femei. Poate părea un risc scăzut, dar trebuie să reții faptul că victimele sunt, de obicei, femei tinere și anterior sănătoase. De asemenea, există milioane de utilizatoare de contraceptive în întreaga lume. Ține cont de acest lucru atunci când alegi acest tip de contracepție.

Totuși, nu toate contraceptivele hormonale sunt produse la fel. Contraceptivele de generație nouă conțin o doză mai mică de estrogen. Astfel, riscurile pentru sănătate scad semnificativ.

Contracepția hormonală este totuși sigură

Contraceptivele hormonale rămân o metodă foarte sigură pentru prevenirea sarcinii. Utilizarea lor pe scară largă și progresele în dezvoltarea farmacologică înseamnă mai puține riscuri odată cu trecerea timpului. Cu toate acestea, nu uita că există întotdeauna efecte secundare.

Prin urmare, profesioniștii recomandă consultarea medicului înainte de a utiliza orice tip de contraceptiv. Numai acesta poate evalua cazul, poate determina eventualii factori de risc și poate consilia pacientele pentru a alege tipul potrivit de contracepție.

Îți mulțumim pentru lectură!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jordi Fontcuberta C. Trombosis en la mujer Aspectos prácticos.
  • Brito MB, Nobre F, Vieira CS. Hormonal contraception and cardiovascular system. Vol. 96, Arquivos Brasileiros de Cardiologia. Arquivos Brasileiros de Cardiologia; 2011. p. e81–9.
  • Contracepción hormonal y sistema cardiovascular [Internet]. [cited 2020 May 10]. Available from: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0066-782X2011000400021&script=sci_arttext&tlng=es
  •  Amado JA, Flórez J. I. CONCEPTOS FUNDAMENTALES 1. Diferenciación gonadal y sexual 50 Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.