Ce este embolismul cerebral și cum ne afectează? - Doza de Sănătate
 

Ce este embolismul cerebral și cum ne afectează?

Embolismul cerebral presupune călătoria unui dop de undeva din corp către creier, întrerupând fluxul de sânge către anumiți neuroni. Este o situație de urgență care poate avea consecințe grave.
Ce este embolismul cerebral și cum ne afectează?

Ultima actualizare: 23 august, 2020

Embolia cerebrală este un tip de infarct cerebral. Cu alte cuvinte, este un accident vascular cerebral care întrerupe fluxul de sânge către o parte a creierului. Din păcate, este o patologie foarte comună și o situație de urgență. În acest articol, vom discuta pe larg despre ce este embolismul cerebral și cum ne poate afecta sănătatea și calitatea vieții.

Ce este embolismul cerebral?

Așa cum am menționat deja, o embolie cerebrală este un tip de infarct cerebral sau accident vascular cerebral. Aceasta înseamnă că, din cauza întreruperii fluxului de sânge într-un vas al creierului, zona cerebrală irigată de acesta nu mai obține sângele de care are nevoie.

Atunci când un țesut încetează să mai primească sânge, nu obține nici oxigen sau alți nutrienți, deoarece sângele este responsabil de transportul acestor substanțe. Celulele care fac parte din țesutul afectat nu mai pot să-și îndeplinească funcțiile și, în final, ajung să moară.

Diferitele tipuri de accidente vasculare cerebrale sunt diferențiate în funcție de cauză. Astfel, o embolie cerebrală este produsă, așa cum indică numele său, de un embol care ajunge la un vas de sânge din creier.

Embolul poate consta în diferite substanțe, cum ar fi un cheag de celule și particule de sânge. Embolul călătorește prin vase până ajunge la unul în care, din cauza dimensiunii sale, se blochează, împiedicând circulația normală a sângelui.

Cheaguri de sânge
Embolul poate fi un cheag de sânge care călătorește către creier prin vase.

Cauze și tipuri de embolie cerebrală

Am menționat deja faptul că un embol poate fi format din diferite substanțe. Așadar, principalele tipuri de emboli și cauzele acestora sunt:

  • Cheaguri. Un cheag de sânge care capătă o consistență mai densă decât sângele normal. Principala sa cauză este fibrilația atrială, care provoacă un flux de sânge turbulent către inimă, ce duce apoi la formarea cheagurilor. Imobilizarea îndelungată, în special a picioarelor, după o operație sau accident, poate duce și la această afecțiune.
  • Aer. O bulă de aer care împiedică trecerea sângelui. Se formează atunci când aerul reușește să intre într-un vas de sânge (de exemplu, atunci când un asistent medical introduce un ac pentru a trage sânge).
  • Grăsime. Atunci când în sânge se acumulează multe grăsimi sub formă de colesterol.

În scopuri de clarificare, trebuie să remarcăm faptul că diferența dintre un tromb și un embol este faptul că trombul blochează vasul de sânge în același loc în care se formează, fără a se detașa de pereți. În schimb, embolul călătorește prin sistemul circulator până blochează un vas de sânge. Prin urmare, trombul și embolul sunt identice în ceea ce privește originea și cauzele apariției.

Cum afectează embolismul cerebral creierul și care sunt simptomele sale?

Creierul este organul din corp cel mai sensibil la fluxul de sânge. Acest lucru se datorează faptului că este format din multe celule, numite neuroni, care necesită constant mult oxigen. Întreruperea fluxului de sânge într-o zonă determină atrofierea țesutului creierului și moartea acestuia în doar câteva minute.

Simptomele unei embolii cerebrale se manifestă brusc. Totuși, există cazuri în care se manifestă treptat, pe parcursul a câteva ore. Acest lucru este însă neobișnuit.

Simptomele depind de vasul de sânge afectat și de zona creierului în care acesta transportă sângele. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale emboliei cerebrale sunt:

  • Durere de cap
  • Slăbiciune sau pierderea sensibilității extremităților sau unei jumătăți de corp
  • Probleme bruște de vorbire sau înțelegere
  • Mers necoordonat
  • Amețeli sau vertij
  • Pierderea vederii în cazul unuia sau al ambilor ochi

Diagnostic și tratament

Scanare care arată ce este embolismul cerebral
Simptomele emboliei cerebrale se manifestă imediat, iar procedurile imagistice pot confirma rapid patologia.

Embolia cerebrală este o situație de urgență. Cu cât o zonă a creierului stă mai mult fără a fi irigată, cu atât mai mult țesut va muri, iar consecințele vor fi grave și ireversibile. Astfel, această afecțiune necesită o recunoaștere rapidă a simptomelor și apelarea serviciilor de urgență.

Odată ce serviciile de urgență au fost apelate, personalul de pe ambulanță este responsabil de evaluarea stării pacientului. Dacă este necesar, medicii vor solicita anumite teste, cum ar fi computerul tomograf, pentru a confirma că este vorba despre un accident vascular cerebral și pentru a-l clasifica în mod corespunzător.

Odată ce medicul stabilește tipul de ischemie cerebrală, viteza cu care tratamentul este administrat este crucială. O embolie cerebrală poate fi tratată cu medicamente care dizolvă embolul sau printr-o intervenție chirurgicală care îl elimină. Abordarea va depinde de tipul de embolie și de localizarea sa. Astfel, specialiștii decid tratamentul care se potrivește cel mai bine fiecărui caz.

Embolia cerebrală este o urgență medicală

Acum ai aflat ce este embolismul cerebral. Acesta reprezintă o patologie comună și o situație de urgență. Astfel, este esențial să recunoaștem simptomele și semnele de avertizare pentru a apela rapid serviciile de urgență. Personalul de pe ambulanță va decide pașii cei mai potriviți care trebuie urmați.

Trebuie să menționăm faptul că persoana afectată nu va putea întotdeauna să își recupereze funcțiile pe care le-a pierdut după ce a suferit un AVC. Această afecțiune necesită recuperare, a cărei durată va depinde în funcție de fiecare caz.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cabrerizo-García JL, Zalba-Etayo B, Martín-Villen L. Embolismo gaseoso arterial cerebral y coronario. Vol. 138, Revista Medica de Chile. Sociedad Medica de Santiago; 2010. p. 1461–2.
  • Actualidades en prevención secundaria de infarto cerebral por fibrilación auricular [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=35550
  • Revista Medicina – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jIHzwkqXDhIC&oi=fnd&pg=PA202&dq=embolia+cerebral&ots=d-dWbKWHhR&sig=i10vOCBY-DMUarKdv6H7ScHtxM8#v=onepage&q=embolia cerebral&f=false

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.