Atrofia vaginală postmenopauză - Doza de Sănătate
 

Atrofia vaginală postmenopauză

Scopul tratamentelor pentru atrofia vaginală postmenopauză este restabilirea fiziologiei acestei părți a corpului și ameliorarea simptomelor. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Atrofia vaginală postmenopauză
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atrofia vaginală postmenopauză apare ca un set de simptome și semne care sunt asociate cu scăderea estrogenului și a altor hormoni steroizi sexuali. Este o afecțiune cronică și foarte frecventă în timpul menopauzei.

De multe ori, boala rămâne nediagnosticată, ceea ce înseamnă că poate avea un impact major asupra sănătății sexuale a pacientului, precum și asupra calității vieții sale. Experții asociază nivelurile scăzute de estrogeni și alți hormoni cu modificări ale labiilor majore și minore, ale introitului vaginal, ale vestibulului vulval, ale clitorisului, ale vaginului, ale uretrei și ale vezicii urinare.

Estrogenul este necesar pentru menținerea structurii și funcției vaginale. Experții asociază nivelurile scăzute ale acestui hormon cu modificări ale fiziologiei vaginului, care stau la baza simptomelor ce caracterizează atrofia vaginală.

Atrofia vaginală postmenopauză: simptome

Femeie care suferă de atrofia vaginală postmenopauză

Menopauza este un proces natural și fiziologic care reprezintă sfârșitul vieții reproductive feminine. Acest proces este asociat cu o serie de modificări în corpul femeii, unele temporare și altele definitive.

Atrofia vaginală postmenopauză este o afecțiune cu o imagine clinică moderată până la acută, caracterizată prin următoarele semne și simptome:

  • Uscăciune vaginală
  • Arsuri vaginale
  • Mâncărime genitală
  • Senzație de arsură la urinare și senzație constantă de urinare
  • Durere în timpul sexului
  • Sângerări minore după sex
  • Îngustare și scurtare vaginală

Deși uscăciunea vaginală este mai frecventă la menopauză, această problemă poate afecta femeile în orice stadiu al vieții din cauza utilizării pilulelor anticoncepționale, alăptării, sarcinii sau perioadei peri- și postmenopauză. De fapt, mai mult de jumătate dintre femeile care suferă de această tulburare au sub 50 de ani.

Factori de risc pentru atrofia vaginală postmenopauză

Anumiți factori contribuie la dezvoltarea atrofiei vaginale. Unii dintre ei sunt:

  • Fumatul. Tutunul afectează circulația sângelui, provocând deficit de oxigen în vagin și alte țesuturi. De asemenea, tutunul reduce efectele estrogenului natural al organismului.
  • Lipsa unei nașteri naturale. Cercetătorii au dedus faptul că femeile care nu au născut niciodată natural au mai multe șanse să sufere de această afecțiune decât cele care au trecut printr-o naștere vaginală.
  • Lipsa activității sexuale. Activitatea sexuală cu sau fără partener sporește circulația sângelui și promovează elasticitatea țesuturilor vaginale. Prin urmare, această afecțiune apare mai des în cazul lipsei acestui tip de activitate.

Atrofia vaginală postmenopauză: tratament

Femeie cu probleme în zona intimă

Scopul tratamentelor pentru atrofia vaginală postmenopauză este restabilirea fiziologiei acestei părți a corpului și ameliorarea simptomelor. Atunci când simptomele sunt ușoare, tratamentele includ utilizarea de hidratante vaginale non-hormonale și lubrifianți în timpul actului sexual pentru a ameliora uscăciunea vaginală, arsurile sau usturimea.

În plus, cremele hidratante stimulează generarea de colagen în vagin. Cu toate acestea, ele nu îmbunătățesc starea epiteliului vaginal.

În cazurile moderate sau severe, experții recomandă tratamentul cu estrogeni. Dacă pacienta suferă doar de atrofie vaginală, tratamentul presupune administrarea de estrogen la nivel local. Dacă apar simptome vasomotorii ce afectează calitatea vieții femeii, tratamentul recomandat este terapia hormonală sistemică.

Deși este foarte dificil să previi atrofia vaginală postmenopauză, poți ameliora simptomele. Începe prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin eliminarea factorilor de risc, precum tutunul.

Alte tratamente

Pe lângă măsurile menționate mai sus, și alte metode pot ameliora această problemă de sănătate. De exemplu, există tratamentul cu laser. Acesta este o tehnică minim invazivă care folosește căldura pentru a stimula producția de colagen în celulele zonei vaginale. Laserul înlocuiește cele mai uscate straturi ale pielii cu celule noi și reorganizează și echilibrează componentele mucoasei vaginale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ernesto Pérez Md Ginecólogo Obstetra, L. A., & Rojas Md, I. C. (2011). Menopausia: panorama actual de manejo M. rev. fac. med.
  • D. W. Sturdee, & Panay, N. (2010). Recomendaciones para el manejo de la atrofia vaginal postmenopáusica. International Menopause Society.
  • Palacios, S., Jesús Cancelo, M., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2012.06.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.