Simptomele și tratamentul premenopauzei - Doza de Sănătate
 

Simptomele și tratamentul premenopauzei

Perimenopauza nu trebuie să fie o etapă problematică în viața unei femei. Aceasta se referă la perioada de tranziție dintre fertilitate și sfârșitul definitiv al ciclului menstrual. În acest articol, vom discuta despre simptomele și tratamentul perimenopauzei.
Simptomele și tratamentul premenopauzei

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Perimenopauză (sau premenopauză) este un cuvânt care înseamnă „în jurul menopauzei”. Are legătură cu perioada de tranziție care duce la menopauză, ce marchează sfârșitul vieții reproductive a femeii. Este cunoscută și sub numele de tranziție către menopauză. Însă, deoarece vârsta la care o femeie va intra în această fază variază foarte mult, este important să cunoaștem simptomele și tratamentul premenopauzei.

Așa cum tocmai am menționat, stadiul perimenopauzei are loc la diferite vârste. În timp ce unele femei încep să experimenteze primele simptome în jurul vârstei de 30 de ani, altele le experimentează abia la 40 de ani. De fapt, la unele femei, primele semne ale perimenopauzei nu apar decât la vârsta de 50 de ani.

Uneori, oamenii confundă premenopauza cu menopauza în sine. Însă acestea sunt două concepte total diferite. Premenopauza, din punct de vedere tehnic, se referă la stadiul de dinaintea menopauzei.

Înțelegerea simptomelor și a tratamentului premenopauzei este fundamentală. În acest fel, femeile vor putea recunoaște această etapă și vor ști cum să-și gestioneze simptomele.

Ce este premenopauza?

Înainte de a discuta despre simptomele și tratamentul premenopauzei, ar trebui să definim clar ce este aceasta. În general, termenul premenopauză se referă la faza reproductivă cea mai apropiată de menopauză. Aceasta începe atunci când nivelurile hormonale ale femeii încep să scadă și se termină atunci când menstruația unei femei dispare mai mult de 12 luni consecutive.

În această etapă, nivelurile de estrogen și progesteron devine instabile, scăzând și crescând constant. Acest lucru produce o serie de simptome atât fizice, cât și psihice. Această instabilitate continuă până când menstruația dispare definitiv. Cu toate acestea, ciclul menstrual al unei femei nu este considerat finalizat până când nu trece un an întreg fără menstruație.

Anumiți factori pot precipita apariția perimenopauzei. Experții estimează faptul că femeile care fumează ajung la perimenopauză cu unul sau doi ani mai devreme de vârsta medie. În același timp, istoricul familial, anumite tratamente pentru cancer și histerectomia pot determina femeile să experimenteze premenopauza mai devreme decât în mod normal.

Femeie care simte bufeuri la premenopauză
Bufeurile sunt un semn al perimenopauzei și anunță o scădere a nivelului de estrogen

Simptomele perimenopauzei

Principalul simptom al perimenopauzei este o neregularitate a ciclului menstrual. Durata menstruației poate fi mai scurtă sau mai lungă sau aceasta poate dispărea pur și simplu pentru o lună sau mai mult. În același mod, unele menstruații pot fi mai abundente, iar altele pot fi mai ușoare.

Alte simptome ale acestei etape sunt următoarele:

  • Bufeuri: creșteri bruște ale temperaturii, care debutează în piept și se deplasează până la cap
  • Transpirații nocturne
  • Tulburări de somn
  • Membrane mucoase uscate: în special uscăciune vaginală
  • Dispareunie: durere în timpul relațiilor sexuale
  • Modificări ale dispoziției
  • Probleme urinare sau infecții
  • O creștere a grăsimii corporale, în special în jurul taliei
  • Dezinteres sexual
  • Osteoporoză: pierderea masei osoase

Oamenii de știință nu sunt siguri ce cauzează bufeurile, dar există anumiți factori care le cresc frecvența (de exemplu, apă fierbinte, alimente fierbinți sau picante, alcool și cofeină).

Schimbările de dispoziție sunt rezultatul instabilității hormonale. Cu toate acestea, ele au de-a face și cu conștientizarea faptului că se apropie bătrânețea și sfârșitul fertilității. De asemenea, schimbările de dispoziție pot fi mai severe din cauza stresului.

Medic ce discută despre tratamentul premenopauzei

Tratamentul premenopauzei

Premenopauza nu necesită tratament dacă simptomele sunt tolerabile. Dacă simptomele sunt deranjante, atunci este normal ca femeile să recurgă la unul sau mai multe dintre următoarele tratamente:

  • Terapia de substituție hormonală: Practic, acest tratament al perimenopauzei constă în administrarea de estrogen la nivel sistemic. Un profesionist ar trebui să ghideze întotdeauna această terapie și să evalueze riscurile și beneficiile asociate.
  • Estrogen vaginal: În acest caz, femeile folosesc local estrogen sub formă de cremă, inel sau tabletă. Scopul acestui tratament este de a reda sănătatea vaginală. Estrogenul ajută la ameliorarea disconfortului în timpul relațiilor sexuale, precum și la dispariția simptomelor urinare moderate.
  • Gabapentină: Deși scopul principal al acestui medicament este tratarea convulsiilor, s-a dovedit, de asemenea, că ajută la reducerea bufeurilor.
  • Antidepresive: Aceste produse farmaceutice ajută la ameliorarea bufeurilor, precum și la stabilizarea stării de spirit a femeii.

Alte sfaturi pentru perioada perimenopauzei

Multe femei pot face față simptomelor perimenopauzei adoptând măsuri care nu implică tratamente farmaceutice. Un stil de viață sănătos ajută considerabil atunci când vine vorba de reducerea disconfortului și stabilizarea stării de spirit.

Practic, aceasta înseamnă să mănânci sănătos și să faci mișcare în mod regulat. De asemenea, este o idee bună să meditezi din când în când. Unele exerciții de respirație sunt foarte eficiente în controlul bufeurilor, fără a mai fi nevoie să recurgi la medicamente.

Acupunctura, precum și consumul anumitor infuzii de plante, și-au demonstrat, de asemenea, eficacitatea în aceste cazuri. Mai mult, există produse naturale care pot fi utile și în tratamentul premenopauzei. Oricare ar fi cazul, femeile ar trebui să se consulte cu un medic înainte de a utiliza oricare dintre aceste proceduri sau tratamente alternative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarado-García, A., Hernández-Quijano, T., Hernández-Valencia, M., Negrín-Pérez, M. C., Ríos-Castillo, B., Valencia-Pérez, G. U., … & Sánchez-Aguirre, F. (2015). Guía de práctica clínica Diagnóstico y tratamiento de la perimenopausia y la posmenopausia. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 53(2), 214-225.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.