Durerea ovariană la menopauză: informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Durerea ovariană la menopauză: informații esențiale

Durerea ovariană la menopauză nu este mereu un simptom fiziologic normal. De fapt, aceasta ar putea semnala prezența unei tumori.
Durerea ovariană la menopauză: informații esențiale
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 19 octombrie, 2022

Femeile experimentează dureri ovariene deseori pe parcursul vieții, în general în timpul ovulației sau al menstruației. Deși multe dintre noi avem impresia că acest simptom dispare la menopauză, durerea ovariană poate să reapară în acest stadiu de viață.

Durerea ovariană se resimte în partea inferioară a abdomenului și poate fi intensă, constantă sau pulsatilă. Când apare în timpul ciclului menstrual, este consecința inflamării ovarelor din cauza ovulației. Așadar, nu este normal să experimentezi dureri ovariene la menopauză, deoarece în acest stadiu al vieții ovarele nu mai sunt active.

În articolul de azi, îți explicăm de ce durerea ovariană poate să apară la menopauză.

Care sunt posibilele cauze ale durerii ovariene?

Deseori, femeile cred în mod prematur că au intrat la menopauză. Acest lucru se întâmplă atunci când încep să nu mai aibă menstruații, deși în realitate este vorba de perimenopauză. Această etapă de tranziție este caracterizată prin menstruații neregulate, ovarele continuând să fie active.

Femeie experimentând un bufeu la menopauză

Ovulația este principala cauză a durerii ovariene la perimenopauză. Survine deoarece ovarele continuă să funcționeze și să se inflameze la fel ca în stadiul fertil. Sarcinile ectopice (extrauterine) constituie o altă cauză posibilă.

Și boala inflamatorie pelvină poate cauza dureri ovariene. De obicei, această problemă este o complicație a bolilor venerice, drept pentru care pacientele pot experimenta și alte tipuri de disconfort pe lângă durere (secreții urât mirositoare, dureri la urinare).

Însă cea mai frecventă cauză a durerii ovariene la menopauză este reprezentată de tumori, care pot fi benigne sau maligne. Dacă o femeie nu a mai avut menstruații de mai mult de un an și începe dintr-o dată să experimenteze dureri ovariene, cel mai probabil are o tumoare.

Printre cauzele posibile ale durerilor ovariene se numără și:

  • Endometrioza: O patologie care se face resimțită în perioadele de fertilitate, dar care poate persista chiar și în timpul menopauzei.
  • Disconfortul gastrointestinal: Multe probleme de sănătate se aseamănă durerii ovariene, inclusiv gazele intestinale sau sindromul colonului iritabil.
  • Chisturile ovariene: Sunt mici spații umplute cu lichid. Reprezintă o problemă frecventă și deseori asimptomatică, dar pot cauza și disconfort.

Simptome ale tumorilor ovariene

Așa cum am menționat anterior, durerea ovariană poat semnala prezența unei tumori în această regiune. Există multe alte simptome care te avertizează că este vorba despre o tumoare. De pildă, pacientele își pot pierde pofta de mâncare și se pot simți sătule consumând foarte puține alimente. În plus, este posibil să experimenteze simptome urinare, cum ar fi nevoia constantă de a urina.

Însă simptomele menționate anterior pot fi cauzate și de alte boli. Acestea fiind spuse, ele vor fi mai persistente sau mai frecvente atunci când la baza lor stă o tumoare ovariană. Indiferent de circumstanțe, este indicat să consulți un medic.

Totodată, ai putea să te simți mai obosită sau să experimentezi dureri de spate sau disconfort în timpul sexului. Tumorile ovariene pot afecta și stomacul, cauzând balonare și constipație. Sângerarea este un semnal de alarmă, în special dacă nu ai mai avut nicio menstruație pentru mai mult de un an.

Durerea ovariană la menopauză și cancerul

Femeie experimentând o durere cervicală

Ca să afli dacă ai dezvoltat sau nu o tumoare ovariană, este important să consulți un medic. Va trebui să-i oferi acestuia întregul tău istoric medical, inclusiv cel familial. În general, specialistul va încerca să te diagnosticheze inițial prin intermediul unei examinări pelviene și abdominale.

Medicul poate încerca o serie de teste complementare pentru diagnosticarea tumorile ovariene. Mai întâi, se va opta pentru o ecografie pentru a se determina dacă ovarele prezintă un exces de țesut. În cazul în care există țesuturi anormale, specialistul va dori să verifice dacă acestea sunt pline de lichid sau alcătuiesc o masă solidă.

Tomografia computerizată este folosită mai des decât rezonanța magnetică nucleară pentru a identifica tumorile ovariene. Prima metodă imagistică poate determina cu mai multă ușurință dacă pacienta prezintă sau nu o tumoare. Medicul poate face și o biopsie.

Concluzii

În concluzie, durerea ovariană la menopauză nu este normală și poate semnala prezența unei tumori. Prezintă simptomatologia ta unui medic și adresează-i acestuia orice întrebare. Specialistul te va supune testelor relevante pentru a exclude cancerul ovarian. Cu cât primești un diagnostic corect mai repede, cu atât mai bine!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.