Tratamentul migrenei
Tratamentul personalizat al migrenei este foarte important, deoarece caracteristicile acesteia variază în funcție de pacient.
Prevalența mare a migrenei i-a făcut pe specialiști să o studieze mai îndeaproape. Astfel, primul pas a fost stabilirea diferenței dintre un atac de migrenă și alte tipuri de dureri de cap. În acest sens, migrena a fost definită ca durere pulsatilă care se agravează odată cu activitatea fizică. Există grade diferite ale acesteia, precum și numeroase simptome.
Cu toate acestea, putem vorbi despre migrene cronice și episodice. Cele cronice se manifestă mai mult de 15 zile pe lună, timp de peste trei luni. Cele episodice apar de circa 3 ori pe lună.
Originea migrenei
Deși cauzele fundamentale nu sunt cunoscute, cunoaștem bazele fiziopatologice. Este o tulburare neurovasculară asociată cu hiperexcitabilitatea corticală.
Datorită testelor imagistice și studiilor electrofizice, a fost detectată o polarizare neuronală care face ca pacientul să aibă o migrenă cu aură. Crizele de migrenă cu aură sunt episoade de cefalee combinate cu diverse simptome (vizuale, senzoriale, motorii, etc.). Un exemplu ar fi acele persoane care, înainte, în timpul sau după ce au suferit episodul de migrenă, observă sclipiri de lumină în câmpul vizual.
De asemenea, apare o alterare tranzitorie a oxigenului din creier, ceea ce ar putea explica parțial această boală. Toate acestea determină o depresie corticală diseminată care activează canalele durerii.
În plus, durerile pot apărea și ca urmare a unui aport excesiv de analgezice. Acestea pot stimula sensibilitatea la durere.
Tratamentul migrenei
Spre deosebire de alte patologii, tratamentele migrenei sunt individualizate. Fiecare pacient simte durerea într-un mod diferit, așa că dozele de medicamente trebuie să fie specifice fiecărui individ.
Cu toate acestea, există diferențe clare între un tip de migrenă și altul: cea cronică este foarte invalidantă. De fapt, OMS o plasează pe locul 19 printre bolile de acest tip.
În migrena cronică, tratamentul vizează prevenția. În cea episodică, tratamentul este simptomatic. În acest din urmă caz, este indicat ca medicamentul să fie luat cât mai repede posibil.
Aveți grijă la: 9 alimente care pot provoca migrene
Tratamentul migrenei cronice
După cum am spus, prevenirea este esențială în acest caz. Prin urmare, primul lucru care se recomandă este adaptarea obiceiurilor de viață la cerințele bolii. Prin urmare, este imperativ să renunțați la cofeină, să faceți exerciții fizice moderate și să mâncați și să dormiți conform unui program.
De asemenea, acest lucru ar trebui combinat cu un tratament medical care va depinde de originea migrenei:
- Pentru controlul excitabilității corticale: beta-blocante, antiepileptice și triptani.
- Pentru a echilibra eliberarea neurotransmițătorilor: cea mai eficienta variantă conform studiilor este aplicarea toxinei botulinice de tip A (injecție botulinica), întrucât are putere analgezica și relaxantă.
- Dacă durerea apare ca urmare a abuzului de medicamente:
- Detoxifiere
- Profilaxie
- Suport psihologic
- Antrenament pentru a obține relaxarea musculară
Tratamentul migrenei episodice
Aceste cazuri sunt mai ușor de abordat. Trebuie doar să ne ocupăm de simptome. Prin urmare, se recomandă utilizarea antiinflamatoarelor sau a acidului acetilsalicilic imediat ce apar primele simptome.
Dacă migrena include greață sau vărsături, este indicat să luați un remediu naturist. De asemenea, cel mai bine este să evitați iluminarea și zgomotele puternice, deoarece acestea o agravează. Ținând cont de acest lucru, este important să stați într-un mediu care încurajează odihna și relaxarea.
Găsirea unui tratament pentru migrenă
Este esențială în cazul formelor cronice, dar și în cazul celor episodice, întrucât consumul excesiv de medicamente poate duce la o exacerbare a durerii.
Pacienții cu această boală își pierd 1% din viață suferind dureri, așadar obținerea unui diagnostic și tratament adecvat devine o chestiune de importanță vitală.
Citiți și: Cauze și tratament pentru migrene la femei
De asemenea, pentru a evita tulburările mintale, sprijinul și înțelegerea pacientului face parte din tratamentul migrenei. În caz contrar, mulți suferinzi ajung să se simtă singuri și vinovați.
În ciuda dificultăților întâmpinate de cei care suferă de această patologie, se estimează că 60% din cazuri nu au fost diagnosticate.
Imaginea principală oferită de © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Silberstein, S. D. (2015). Preventive migraine treatment. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. https://doi.org/10.1212/CON.0000000000000199
- Gilmore, B., & Michael, M. (2011). Treatment of acute migraine headache. American Family Physician. https://doi.org/10.1136/bmj.281.6241.687-c
- Becker, W. J. (2015). Acute migraine treatment in adults. Headache. https://doi.org/10.1111/head.12550
- May, A., & Schulte, L. H. (2016). Chronic migraine: Risk factors, mechanisms and treatment. Nature Reviews Neurology. https://doi.org/10.1038/nrneurol.2016.93
- Diener, H. C., Dodick, D. W., Goadsby, P. J., Lipton, R. B., Olesen, J., & Silberstein, S. D. (2012). Chronic migraine – Classification, characteristics and treatment. Nature Reviews Neurology. https://doi.org/10.1038/nrneurol.2012.13