Acasă » Sănătate » Boli » Cauze și tratament pentru migrene la femei
Cauze și tratament pentru migrene la femei
· 23 aprilie 2016
Din cauza ciclului nostru hormonal, un tratament împotriva migrenelor care a funcționat ieri ar putea fi inutil azi. Mai mult, migrenele pot crește în intensitate după menopauză.
Migrenele sunt dureri de cap foarte intense ce afectează aproximativ 13% din populație. Femeile sunt în mod special predispuse acestei probleme de sănătate. Care este cauza apariției lor și ce tratament pentru migrene poți folosi?
Studiile clinice (precum cel realizat acum câțiva ani de către Departamentul de Gastroenterologie și Nutriție al Spitalului Chiron din Barcelona) sugerează că, deși sunt oarecum determinate de moștenirea genetică, migrenele sunt asociate și cu prezența în organism a unei anumite enzime.
În acest articol, îți vom prezenta o idee simplă de tratament pentru migrene. Atunci când aceste dureri îți dau de furcă, te sfătuim să încerci fără ezitare sfaturile simple pe care urmează să ți le prezentăm.
De ce sunt femeile vulnerabile migrenelor?
Conform Dr. Ramon Tormo, neurolog la Spitalul Chiron, trei din patru persoane afectate de migrene sunt femei. Poate că și tu ai experimentat migrene în trecut și a trebuit să lipsești frecvent de la serviciu pentru a-ți consulta medicul, însă nu ai reușit încă să găsești un tratament adecvat.
De ce suntem noi, femeile, atât de vulnerabile migrenelor? Există vreun tratament pentru migrene ce ne poate îmbunătăți calitatea vieții? Până în prezent, medicii au ajuns la următoarele concluzii:
1. Lipsa unei anumite enzime produce migrene la femei
Iată o întrebare care ar trebui să te pună pe gânduri: migrenele sunt o problemă frecventă în familia ta? Conform studiului efectuat de către Dr. Tormo, migrenele sunt asociate cu un nivel scăzut al enzimei numite oxidază diamină.
Această deficiență este ereditară, fiind transferată pe cale genetică de la părinte la copil și este una dintre principalele cauze ale cumplitelor migrene. Iată cum:
Oxidaza diamină are rolul de a distruge histaminele, molecule aflate în componența multor alimente pe care le consumăm zilnic, inclusiv produse lactate, carne și citrice. Atunci când histaminele se descompun în organism, acestea sunt eliminate prin intermediul urinei.
Ce se întâmplă atunci când nivelul de histamine din sânge devine prea ridicat? În cele din urmă acestea se acumulează în plasmă, cauzând inflamații ce încetinesc digestia și alterează compoziția chimică a creierului. Drept consecință, fluxul sanguin este accelerat și țesuturile cerebrale se inflamează.
2. Legătura dintre migrene și schimbările hormonale ale femeilor
Există încă un motiv interesant pentru care lipsa de oxidază diamină afectează mai des femeile decât bărbații: schimbările hormonale care au loc în viața unei femei din cauza ovulației, menstruației și menopauzei. Iată ce impact poate avea ciclul menstrual în ceea ce privește migrenele:
Hormonii feminini și menstruația produc o scădere a nivelului de oxidază diamină în sânge. Acesta este motivul pentru care uneori experimentăm migrene în timpul menstruației. În cazul în care există și o componentă genetică a deficienței, problema se poate agrava considerabil.
În timpul sarcinii, placenta produce oxidază diamină pentru a proteja fetusul. Este posibil ca femeile gravide să nu experimenteze nicio migrenă în cele nouă luni ale sarcinii.
Deoarece experimentezi diverse schimbări hormonale pe tot parcursul vieții, un tratament pentru migrene care a funcționat azi îți poate fi inutil mâine. Totul depinde de ciclul tău menstrual. Dacă ești mai în vârstă și ai ajuns la menopauză, există posibilitatea ca migrenele pe care le resimți să fie mai intense decât înainte.
Există un tratament pentru migrene?
Migrenele au fost asociate cu o intoleranță la histamine, inclusiv cele prezente în componența laptelui și a citricelor. Însă, așa cum am arătat anterior, migrenele nu apar de la sine, ci sunt legate de nivelul de oxidază diamină din sânge. Acest lucru înseamnă că, echilibrând nivelul acestei enzime, putem preveni declanșarea migrenelor.
Doar un neurolog îți poate prescrie un tratament pentru migrene adecvat. Deși în jur de 90% dintre migrene au ca origine o deficiență de oxidază diamină, nu se cunosc cauzele celorlalte 10%.
p>Problemele de sănătate au diferite niveluri de severitate. Nu încape îndoială că printre acestea găsim și bolile cardiovasculare. Uneori însă, dacă suntem atente la semnele pe care ni le transmite corpul nostru, putem evita anumite boli și dureri bruște, de…
p>Complicațiile cauzate de hiperglicemie pot reduce circulația sanguină la nivelul extremităților inferioare. Prin urmare, nervii și arterele din picioare se pot deteriora. Problemele se pot dezvolta treptat, mai ales dacă nu îți reglezi glicemia. Prin urmare, este foarte important să știi…
p>Ochiul are un rol esențial, deoarece este organul vederii. Afecțiunile oculare sunt mai frecvente decât credem și de multe ori nu ies în evidență. Din acest motiv, este foarte important să acorzi atenție sănătății ochiului și să tratezi afecțiunile legate…
p>Bolile de inimă, inclusiv infarctul, ne pot afecta pe toți, însă bărbații și femeile au simptome diferite. Femeile consideră adesea că semnele care prevestesc un infarct apar, de fapt, din cauza unor afecțiuni ușoare. Din acest motiv, acestea iau rareori decizia…
p>Ce este virusul papiloma uman? Aces virus provoacă cea mai răspândită infecție cu transmitere sexuală din zilele noastre. Virusul aparține familiei Papillomaviridae, iar principala sa cale de transmitere este cea sexuală. În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV rămâne inofensivă și…
p>Boala Lyme este o afecțiune bacteriană transmisă prin căpușe cu picioare negre. Tipul de căpușe care transmite boala este cunoscut și sub denumirea de căpușe de căprioară, dar boala poate fi transmisă și de alte tipuri de căpușe din genul…