Cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap - Doza de Sănătate
 

Cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

Când te doare capul, este important să nu neglijezi acest simptom. Astfel, vei împiedica disconfortul să evolueze într-o migrenă care ți-ar putea altera calitatea vieții.
Cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Vrei să descoperi câteva cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap?

În zilele noastre, acest tip de disconfort reprezintă unul dintre principalii factori care ne determină să ne facem programare la medic. Durerile de cap pot surveni des și cu o intensitate ridicată, drept pentru care cei afectați sunt alarmați și anxioși.

Majoritatea durerilor de cap pot fi asociate:

  • Stresului
  • Răcelilor
  • Deshidratării
  • Simptomelor colaterale ale unor probleme de sănătate precum contracturile cervicale

În funcție de regiunile în care sunt localizate, durerile de cap pot fi moderate, acute sau intense. Unii pacienți le descriu drept senzații opresive la nivelul anumitor părți ale capului, ce provoacă un disconfort aproape insuportabil.

Este bine de știut faptul că majoritatea durerilor de cap nu semnalează o problemă cu adevărat gravă, care să necesite îngrijire medicală imediată.

Reține următoarele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap pentru a te menține sănătos!

Principalele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

1. Cefaleea de tensiune

Pacient descoperind cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

Cefaleea de tensiune este una dintre cele mai răspândite dureri de cap. Aceasta se numără printre motivele recurente pentru care pacienții se supun consulturilor neurologice.

Inițial, cefaleea de tensiune debutează cu o senzație de apăsare la nivelul tâmplelor sau în jurul ochilor, care provoacă tensiune în regiunea cervicală și în față. Totodată, scalpul devine hipersensibil.

Cefaleele de tensiune tind să se declanșeze spre finalul zilei, în urma oboselii și stresului acumulate la locul de muncă. Așadar, cauzele lor principale sunt: somnul insuficient, insomnia, schimbările hormonale, situațiile stresante și chiar episoadele de depresie.

2. Nevralgia occipitală

Nevralgia occipitală este caracterizată prin apariția unei senzații de ciupituri la baza craniului.

Pacienții care suferă de acest tip de durere de cap raportează disconfort în partea superioară a gâtului care, în anumite cazuri, poate migra spre maxilar.

3. Nevralgia migrenoasă

Medic vorbind despre cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

Dacă un pacient suferă de nevralgie migrenoasă, durerea se declanșează pe o parte a capului și se întinde treptat până ce afectează și celalaltă parte.

Nevralgiile migrenoase tind să survină în urma eliberării subite de histamină sau de serotonină în corp din cauza consumului excesiv de băuturi alcoolice, abuzului de  medicamente sau suprasolicitării fizice.

4. Durerea de cap vasculară

Durerile de cap vasculare trebuie monitorizate foarte atent pentru a evita complicațiile în viitor.

În majoritatea cazurilor, nu avem de ce să ne facem griji.Dar trebuie să ținem cont și de celelalte simptome care însoțesc acest tip de durere de cap, ce este caracteristică accidentelor vasculare cerebrale. Ia măsuri dacă:

  • Durerea se intensifică și simți nevoia să te apleci, să tușești sau să te întinzi.
  • Întâmpini dificultăți în a te mișca sau a vorbi.
  • Durerea persistă mai mult de trei zile.
  • Experimentezi convulsii sau leșini.
  • Experimentezi febră, greață sau vomă.

Consultă un specialist dacă observi oricare dintre simptomele tocmai enumerate, mai ales dacă ai un istoric de probleme vasculare. Nu uita, prevenția este esențială!

5. Durerea cervicală

Bărbat descoperind cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap

O cauză a durerilor de cap frecvent trecută cu vederea în timpul consulturilor medicale este reprezentată de durerea cervicală. Această problemă are la bază mici accidentări sau posturi corporale greșite.

Durerea cervicală este caracterizată prin deteriorarea vertebrelor gâtului și slăbirea stabilității acestora. De asemenea, pacientul poate experimenta spasme în gât, care provoacă pulsații în anumite regiuni ale capului.

Schimbarea rutinei zilnice pentru a preveni durerile de cap

Acum că știi care sunt principalele cauze ale diferitelor tipuri de dureri de cap, este momentul să-ți modifici obiceiurile. De pildă, urmează o dietă sănătoasă, care include fructe și legume. Totodată, menține un program fix pentru mese pentru a reduce frecvența acestui disconfort.

Un alt aspect important este să-ți menții corpul bine hidratat. Bea doi litri de apă pe zi. În plus, evită să consumi produse cu alcool sau cofeină.

Fă mișcare frecvent. Astfel, îți vei reduce nivelul de stres și vei evita problemele asociate hipertensiunii, precum durerile de cap.

Evită nopțile albe. Dacă te odihnești adecvat și obții toate orele de somn de care ai nevoie, performanțele tale zilnice vor fi optimizate. Mai mult, vei evita disconfortul asociat durerilor de cap.

În cazul în care experimentezi dureri de cap recurente sau dureri în jurul ochilor, al maxilarului sau în partea inferioară a craniului, cere opinia unui medic. Doar un specialist îți poate spune dacă suferi sau nu de o boală gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.