Alergia la fructe de mare: simptome și tratamente - Doza de Sănătate
 

Alergia la fructe de mare: simptome și tratamente

Dacă tu sau copilul tău are alergie la fructe de mare, trebuie să ții cont de câteva lucruri pentru a minimiza riscul de reacții neplăcute. În acest articol, îți vom oferi câteva sfaturi utile.
Alergia la fructe de mare: simptome și tratamente
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Alergia la fructe de mare reprezintă unul dintre cele mai frecvente tipuri de alergii. Moluștele și crustaceele pot determina cu ușurință sistemul imunitar să reacționeze în exces pentru a combate alergenul, rezultând reacții ușoare până la severe. Reacțiile alergice severe pot fi extrem de periculoase, de aceea este important să înțelegi simptomele pentru a evita complicațiile majore pentru sănătate.

Atunci când o substanță intră în organism, sistemul imunitar decide dacă trebuie să o combată sau să o lase să treacă. În cazul alergiilor la fructele de mare, sistemul imunitar identifică proteinele acestora ca fiind dăunătoare și reacționează pentru a proteja organismul. Uneori, aceste reacții pot evolua într-un mod atât de grav, încât pot pune viața în pericol.

Ce este alergia la fructele de mare?

Așa cum menționează un studiu apărut în Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, alergiile la fructele de mare sunt cauzate de proteinele specifice găsite în anumite vietăți marine. Cele mai frecvente fructe de mare generatoare de alergii sunt crustaceele și moluștele.

Odată ce corpul detectează un alergen, acesta declanșează o reacție de apărare care poate duce la simptome ușoare, cum ar fi urticaria sau umflăturile, sau la simptome mai grave, cum ar fi anafilaxia.

Un istoric familial de alergii la fructele de mare este unul dintre cei mai importanți factori de risc. În plus, acest tip de alergie este mai frecvent la adulți decât la copii, deși poate apărea în orice stadiu al vieții. Mai mult, sensibilitatea la fructele de mare este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Diverse tipuri de fructe de mare
Anafilaxia este cea mai severă etapă a alergiilor la fructele de mare și poate pune viața în pericol.

Alergia la fructe de mare: simptome

După cum am menționat anterior, simptomele alergice pot fi ușoare sau severe. În general, primele semne ale unei reacții alergice apar la aproximativ o oră după consumul de fructe de mare. Simptomele tipice sunt umflarea și mâncărimea buzelor și/sau a limbii.

În cazuri mai severe, este posibil să ai dificultăți de respirație sau să prezinți probleme intestinale, cum ar fi diareea, durerile de stomac și vărsăturile. Acest tip de reacție necesită, de obicei, medicamente și administrarea unui probiotic care poate controla diareea persistentă.

Pot apărea și alte simptome, cum ar fi amețelile, leșinul sau pierderea cunoștinței. Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste semne, solicită imediat asistență medicală pentru a monitoriza progresul reacției și a primi medicamente dacă acest lucru este necesar.

Anafilaxia sau șocul anafilactic

Alergiile la fructe de mare pot duce la anafilaxie, un efect secundar care pune în pericol viața și necesită asistență medicală imediată. De fapt, injecțiile cu adrenalină sunt prima și cea mai importantă opțiune de tratament, după cum a confirmat un studiu publicat în Jornal de Pediatria.

Simptomele anafilaxiei includ dificultăți de respirație din cauza umflării gâtului, scăderea tensiunii arteriale, confuzie, amețeală, leșin sau pierderea cunoștinței.

Care sunt posibilele complicații?

Există anumite afecțiuni preexistente care pot crește dramatic susceptibilitatea unei persoane la șoc anafilactic. De exemplu, dacă o persoană are astm, antecedente familiale de anafilaxie cauzate de alergii alimentare sau antecedente personale de reacții alergice la fructe de mare, există o mare probabilitate ca hipersensibilitatea să se complice.

Din această cauză, este extrem de important să examinezi cu atenție etichetele tuturor alimentelor pe care le cumperi. În acest fel, te poți asigura că nu există contaminări încrucișate sau urme de alimente care ar putea declanșa o reacție alergică.

Dacă ai alergii severe la fructe de mare, trebuie să stai departe de orice loc în care fructele de mare sunt procesate și fierte. Mirosurile sau fumurile scoase de fructele de mare gătite pot declanșa reacții adverse.

Alergia la fructe de mare: tratamente

În prezent, nu există nici un remediu pentru alergiile la fructe de mare. Această alergie alimentară este un proces care, odată ce apare, va dura cel mai probabil tot restul vieții.

În consecință, singurul lucru pe care îl poți face cu adevărat este să încerci să eviți ingerarea fructelor de mare și inspirarea fumului rezultat din gătirea acestora. Desigur, acest lucru se aplică numai dacă ai deja o alergie confirmată la fructele de mare.

Dacă mergi la restaurant, verifică dacă meniul are un tabel sau o listă cu alergenii. Folosind această listă, vei putea vedea ce feluri de mâncare conțin fructe de mare și care nu.

Citește cu atenție etichetele alimentelor pentru a vedea dacă acestea au fost ambalate sau procesate într-o fabrică ce prelucrează și fructe de mare. Este foarte probabil ca mâncarea să conțină urme de fructe de mare, care pot fi periculoase.

Alergia la fructe de mare la copii

După cum am menționat deja, este mai frecvent să dezvolți o alergie la fructe de mare la vârsta adultă decât în copilărie. Dacă observi orice reacție negativă la copil după ce a consumat fructe de mare, îți recomandăm să ai la tine o injecție cu epinefrină sub formă de stilou pentru situațiile de urgență. Acest lucru ar putea ajuta la salvarea vieții copilului prin prevenirea șocului anafilactic.

Părinții și profesorii trebuie să fie foarte atenți cu alimentația copiilor. Dacă cei mici prezintă pentru prima dată simptome de hipersensibilitate, cum ar fi umflarea, mâncărimea sau inflamația gurii, cel mai bine este să-l duci la camera de primiri urgențe.

Cum să previi reacțiile alergice la fructe de mare

Dacă tu sau copilul tău are alergie la crustacee, urmează aceste sfaturi utile pentru a preveni expunerea.

Citește etichetele alimentelor

Asigură-te că toate produsele alimentare pe care le cumperi nu conțin alergeni, citind etichetele alimentelor. În acest fel, vei evita problemele.

Ai grijă când mănânci în afara casei

În zilele noastre, meniurile restaurantelor au o secțiune ce evidențiază potențialii alergeni din felurile de mâncare. Totuși, o idee bună este să anunți ospătarul despre alergia pe care o ai, astfel încât acesta să poată lua măsurile de precauție adecvate pentru a evita contaminarea încrucișată a alimentelor.

Alergia la fructele de mare poate fi gravă
Când mănânci în oraș, este important să verifici tabelul cu alergeni din meniurile restaurantelor.

Contaminare încrucișată

Persoanele cu alergii alimentare pot avea o reacție anormală atunci când consumă alimente preparate într-un vas contaminat. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ingerezi fructe de mare pentru a avea o reacție alergică sau chiar anafilaxie. Este suficient să consumi alimente care au atins aceeași suprafață cu fructele de mare, motiv pentru care igiena este extrem de importantă.

Alergiile la fructe de mare sunt o problemă alimentară serioasă

După cum ai aflat, alergiile la fructe de mare pot pune viața în pericol dacă persoană afectată nu ia măsuri de precauție. Din acest motiv, este important să citești întotdeauna etichetele alimentelor și să soliciți asistență medicală imediată dacă crezi că ai o reacție alergică.

Dacă temerile tale sunt confirmate, nu uita să ai întotdeauna la îndemână o injecție cu epinefrină. Acest lucru este important și pentru părinții și profesorii copiilor cu alergii la fructe de mare, care trebuie să ia măsuri speciale de precauție pentru a se asigura că cel mic stă departe de posibilii alergeni.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hosjak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Sarinho E., Moura MG., Severe forms of food allergy. J Pediatr, 2017. 1: 53-59.
  • Wong L., Tham EH., Lee BW., An update on shellfish allergy. Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2019. 19 (3): 236-242.
  • Velazco-Benítez, C. “Epidemiología de la alergia alimentaria en la edad pediátrica.” Rev Gastrohnup 14.2 (2012): 62-5.
  • García Falcón, Manuel Enrique. “Papel de los probióticos en el tratamiento de alergias e intolerancias alimentarias.”
  • Borrego, J. Torres, JF Martínez Cuevas, and J. Tejero García. “Reactividad cruzada entre pescados y mariscos.” Allergologia et immunopathologia 31.3 (2003): 146-151.
  • Fernández Morales, Isidora, and María Ignacia Von Jentschykmakuc. “Abordaje nutricional en alergias alimentarias más prevalentes.” (2016).
  • Binaghi, María Julieta, et al. “Declaración de alérgenos y detección de trazas de leche, soja y huevo en alimentos de consumo frecuente por niños.” Actual. nutr (2017): 72-83.
  • Plaza-Martin, Ana María. “Alergia alimentaria en la edad pediátrica, conceptos actuales.” Anales de pediatría. Vol. 85. No. 1. Elsevier Doyma, 2016.
  • Blasco, Jaime Lozano, Sergio José Quevedo Teruel, and Mónica Piquer Gibert. “Alergia a frutos secos. Alergia a legumbres y frutas. Alergia a pescados y mariscos.”

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.