Remedii pentru înțepăturile de viespe - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru înțepăturile de viespe

Înțepăturile de viespe pot provoca umflături și durere. Deși trebuie să fii atent la posibilele reacții alergice, simptomele obișnuite pot fi remediate acasă. Descoperă cum în acest articol!
Remedii pentru înțepăturile de viespe

Ultima actualizare: 06 octombrie, 2020

Durerea cauzată de înțepăturile de viespe se ameliorează de la sine după câteva ore. Cu toate acestea, unii oameni au nevoie de un remediu pentru a o atenua, deoarece poate fi foarte incomodă. Din fericire, atât timp cât nu există semne ale unei reacții alergice, poți folosi remedii pentru înțepăturile de viespe preparate acasă.

Dacă ai o reacție alergică la o înțepătură de viespe, trebuie să soliciți imediat asistență medicală, deoarece există riscul de șoc anafilactic. Acesta reprezintă o reacție gravă care poate provoca erupții cutanate, dificultăți de respirație, amețeli și alte complicații care pot duce la deces.

Din fericire, acest tip de reacție nu este foarte frecvent. De cele mai multe ori, disconfortul poate fi tratat în mod natural cu remedii casnice și îngrijiri de bază. Mai jos, îți vom prezenta câteva remedii utile pentru înțepăturile de viespe.

Remedii pentru înțepăturile de viespe

Dacă te confrunți cu durerea cauzată de o înțepătură de viespe, este important să înveți cum să reacționezi. Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să verifici dacă acul a rămas în piele. Dacă acesta este cazul, trebuie să-l scoți cu atenție, răzuind ușor pielea cu marginea unui card.

Apoi, trebuie să cureți zona cu apă caldă și săpun neutru. Dacă ai un antiseptic în casă, este momentul potrivit să îl utilizezi. Dar ce poți face pentru durere și inflamație? După câteva minute, este posibil să te confrunți și cu arsuri.

Pentru a atenua aceste simptome, poți folosi câteva remedii cu ingrediente naturale. Însă trebuie să reții faptul că acestea oferă o ameliorare temporară și nu sunt întotdeauna eficiente. Majoritatea se bazează pe credințe populare și nu există dovezi științifice ale eficacității lor împotriva acestor simptome.

Comprese reci

Comprese reci ca remedii pentru înțepăturile de viespe
Temperatura scăzută poate reduce durerea înțepăturii și inflamația din zonă.

O compresă rece este o opțiune excelentă pentru a reduce durerea cauzată de înțepăturile de viespe. De fapt, ar trebui să o utilizezi pe zona afectată imediat după dezinfectare. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea Rochester, temperatura scăzută reduce durerea prin amorțirea zonei afectate a corpului. În plus, aceasta ajută și la reducerea umflăturii.

Cum să le folosești

  • Ai la dispoziție două opțiuni pentru a aplica acest remediu. Udă un prosop cu apă rece și pune-l într-o pungă cu fermoar. Apoi, pune-l în congelator timp de 15 minute. După aceea, pune-l pe zona afectată.
  • O altă opțiune, care este mai rapidă decât prima, este să înfășori cuburi de gheață într-un prosop. Folosește-le imediat pentru a masa ușor zona înțepăturii.

Uleiuri esențiale

Până în prezent, nu există dovezi care să asocieze uleiurile esențiale cu ameliorarea durerii cauzate de înțepăturile de viespe. Cu toate acestea, mulți oameni le folosesc ca remediu calmant și antiseptic.

Potrivit unui studiu publicat în Medicina complementară și alternativă bazată pe dovezi, uleiurile esențiale au proprietăți antimicrobiene care reduc riscul de apariție a unei infecții.

Cum să le folosești

  • Pentru început, poți alege diferite sortimente, cum ar fi arbore de ceai, lavandă sau rozmarin, care sunt cunoscute pentru proprietățile lor antiseptice și antibacteriene.
  • După ce ai făcut alegerea, amestecă una sau două picături cu o jumătate de linguriță de ulei normal, cum ar fi uleiul de măsline sau de nucă de cocos.
  • Apoi, freacă amestecul pe zona afectată de două sau trei ori pe zi.

Gel de aloe vera

Remedii ăentru înțepăturile de viespe cu aloe vera
Poți freca gelul de aloe vera pe zona afectată timp de 2 sau 3 minute.

Pe lângă faptul că este un ingredient sigur pentru piele, gelul de aloe vera este un tratament excelent pentru a reduce inflamația și durerea cauzată de înțepăturile de viespe.

Un studiu publicat în revista medicală Pharmacognosy Reviews indică faptul că extractele de aloe vera au proprietăți antiinflamatoare și antibacteriene. Din acest motiv, sunt utile pentru ameliorarea simptomelor produse de înțepăturile de viespe.

Cum să îl folosești

  • Mai întâi, extrage gelul proaspăt de aloe vera din plantă. Apoi, masează-l pe zona afectată timp de două sau trei minute.
  • Repetă procedeul de două sau trei ori pe zi.

Ce altceva poate ajuta la ameliorarea durerii cauzate de înțepăturile de viespe?

Pe lângă remediile pe care le-am menționat, poți utiliza și alte tratamente pentru a reduce durerea cauzată de o înțepătură de viespe. Conform informațiilor furnizate de Clinica Mayo, poți utiliza cremă pe bază de hidrocortizon sau poți lua un antihistaminic. Ambele opțiuni vor reduce roșeața și mâncărimea.

Loțiunea cu calamină și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene eliberate fără prescripție medicală (AINS) sunt, de asemenea, opțiuni excelente. Urmează instrucțiunile medicului sau farmacistului dacă optezi pentru AINS. În orice caz, dacă simptomele nu se ameliorează sau dacă devin mai severe, cel mai bun lucru este să soliciți ajutor medical.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.