Cum să elimini alergenii din locuința ta - Doza de Sănătate
 

Cum să elimini alergenii din locuința ta

Deoarece majoritatea bacteriilor tind să se înmulțească în bucătărie, este esențial să dezinfectăm toate suprafețele din această încăpere în fiecare zi.
Cum să elimini alergenii din locuința ta

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși nu conștientizezi acest fapt, în fiecare zi hrănești milioane de acarieni care se ascund în diferite colțuri ale casei tale. Aceștia pot duce la declanșarea mai multor reacții alergice care ne pun în pericol sănătatea. Află cum să elimini alergenii din locuința ta pentru a preveni aceste efecte.

Din cauza contactului cu factorii alergeni din casă, numeroase familii suferă de probleme precum rinită, dermatită sau astm alergic.

Servirea meselor în pat sau pe mobilier, dezordinea și ștergerea sporadică a prafului sunt modalități prin care, fără să vrem, hrănim acești potențiali alergeni, care au abilitatea să se răspândească în diferite medii.

Așadar, este esențial să menții curățenie în toată casa și să elimini alergenii pentru a te putea proteja împotriva bolilor. Citește în continuare și vei afla ce trebuie să faci în acest scop.

Cum să elimini alergenii din dormitor

Cum să elimini alergenii din dormitor

Paturile reprezintă unul dintre culcușurile favorite ale acarienilor, oferindu-le acestora un mediu propice pentru a supraviețui și a se înmulți.

Transpirația, căldura și particulele de piele creează un spațiu perfect dezvoltării celor mai comune tipuri de alergeni.

Pentru a-ți proteja sănătatea, te sfătuim să folosești numai cearceafuri din bumbac 100%. Spală-le săptămânal cu apă fierbinte (60° C).

Pernele, pilotele și cuverturile trebuie spălate la fiecare șase luni, dar este recomandat să le scuturi zilnic și să le întinzi într-un spațiu bine aerisit.

Nu-ți lăsa animalele de companie să intre în dormitor. Acestea sunt purtătoare de alergeni (precum acarienii) și tind să năpârlească, ceea ce reprezintă un pericol pentru persoanele care suferă de alergii.

Îți recomandăm să citești și:

7 trucuri pentru a combate acarienii

Cum să elimini alergenii din bucătărie

Cum să elimini alergenii din bucătărie

Această începere necesită o atenție deosebită deoarece, pe lângă acarieni, bucătăria atrage numeroși alți alergeni. Bucătăriile sunt zone unde se acumulează umezeală, căldură și resturi alimentare, creându-se un mediu propice dezvoltării mai multor dăunători.

Pentru a preveni acumularea de căldură și umezeală, este indicat să acoperi oalele în care gătești cu capace, astfel încât să reduci cantitatea de abur care se împrăștie în bucătărie. Aerisește bine încăperea, astfel încât să reduci condensul care se formează.

După ce ai spălat vasele, usucă-le bine înainte de a le pune deoparte. De asemenea, alimentele trebuie depozitate în recipiente închise etanș, de preferință din sticlă.

Pentru a ucide bacteriile și a preveni invaziile de gândaci de bucătărie sau de furnici, blaturile, pardoseala, pereții și orice alte suprafețe din bucătărie trebuie dezinfectate în fiecare zi.

Cum să elimini alergenii din baie

Cum să cureți toaleta cu produse naturale

Atât dușul, cât și vasul de toaletă acumulează umezeală. În doar câteva zile aceste suprafețe se murdăresc și se creează astfel un mediu propice dezvoltării mai multor alergeni.

Pentru a preveni răspândirea umezelii în restul casei, asigură-te că ușa băii stă închisă și acoperă pardoseala acestei încăperi cu o mochetă.

Spală mochetele din baie în mod regulat, deoarece acestea absorb umezeală și, evident, creează un mediu propice pentru alergeni.

După ce te speli, șterge bine toate suprafețele din baie. Vei preveni astfel dezvoltarea mucegaiului și apariția gândacilor.

Îți recomandăm să eviți detergenții din comerț și să-ți cureți baia cu ingrediente naturale, cum ar fi oțetul sau zeama de lămâie.

Cum să elimini alergenii din sufragerie

Cum să elimini alergenii din sufragerie

Dacă nu este curățată de praf și impurități în mod regulat, această încăpere poate găzdui populații numeroase de alergeni, inclusiv acarieni și alte microorganisme.

Când vine vorba de curățarea sufrageriei, trebuie să avem în vedere următoarele aspecte:

  • Tipul de pardoseală
  • Pernele sau suprafețele moi
  • Perdelele
  • Animalele de companie
  • Elementele decorative

Pardoseala trebuie curățată zilnic, aceasta fiind suprafața pe care se acumulează cele mai mari cantități de murdărie. Pernele trebuie acoperite cu fețe de bumbac sau huse speciale, care pot fi spălate foarte ușor. O opțiune ideală este mobilierul din piele, deoarece poate fi curățat foarte ușor.

Toate elementele decorative din sufragerie trebuie șterse de praf de cel puțin trei ori pe săptămână, pentru a elimina alergeni precum praful și polenul.

Animalele de companie nu trebuie lăsate să se urce pe mobilier. Pe cât posibil, limitează-le accesul în sufragerie. Dacă ești predispus la alergii, este indicat să consulți un medic înainte de a-ți lua un animal de companie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá, 24(4), 201-203. https://www.redalyc.org/pdf/912/91204113.pdf
  • AA. VV. (2015). Guía de limpieza del hogar, The Blokehead.
  • Tabero, Pepa. (2016). Manual de la casa limpia y ordenada, La Esfera.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.