Cum să alungi gândacii de bucătărie fără chimicale! - Doza de Sănătate
 

Cum să alungi gândacii de bucătărie fără chimicale!

Gândacii de bucătărie nu suportă miresmele ierburilor aromatice. Ca să-i alungi din casa ta, pune niște foi de dafin pisate sau puțină mentă în zonele unde aceștia obișnuiesc să se adune.
Cum să alungi gândacii de bucătărie fără chimicale!

Ultima actualizare: 05 ianuarie, 2023

Gândacii de bucătărie sunt musafiri nepoftiți deosebit de dezgustători. Odată ce ți-au pătruns în casă, nu-ți va fi deloc ușor să scapi de ei. Aceste insecte, pe lângă faptul că ne provoacă greață, sunt purtătoare de numeroase boli. Astfel, dacă nu iei măsuri împotriva lor, micii invadatori îți pot infesta alimentele. Citește acest articol pentru a afla cum să alungi gândacii de bucătărie fără să folosești substanțe chimice.

Cea mai deranjantă caracteristică a gândacilor de bucătărie este faptul că se pot ascunde în aproape orice colț al casei. În plus, aceștia tind să fie activi numai noaptea, adică exact atunci când suntem prea obosiți pentru a-i vâna.

Acestea fiind spuse, ești pregătit să alungi gândacii de bucătărie din casa ta? În zilele noastre, magazinele ne pun la dispoziție o gamă variată de insecticide care pot omorî acești dăunători în doar câteva secunde. Însă, în general, aceste produse sunt toxice și pot afecta atât sănătatea noastră, cât și cea a animalelor noastre de companie.

Astfel, în cele ce urmează, îți arătăm cum să alungi gândacii de bucătărie în mod natural. Trucurile de mai jos sunt foarte simple și eficiente. În plus, pentru a le pune în aplicare, nu vei avea nevoie decât de câteva ingrediente naturale foarte ieftine.

Care sunt locurile unde gândacii de bucătărie se ascund?

Cum să alungi gândacii de bucătărie din toată casa

Înainte de a afla cum să alungi gândacii de bucătărie, va trebui să descoperi care sunt locurile unde aceștia obișnuiesc să își facă culcușul în timpul zilei. Iată ascunzișurile favorite ale acestor dăunători:

  • Crăpăturile și fisurile prezente în dulapurile sau mobilierul din bucătărie sau baie.
  • Mobilierul din lemn.
  • Gândacii de bucătărie pot pătrunde în casă prin intermediul deschizăturilor mici din uși și ferestre.
  • Îi poți găsi în scurgerile de pe  podea, robinetele din baie, bucătărie sau spălătorie, prizele de gaze, țevile pentru încălzire și climatizare, tablourile electrice, panourile pentru tavan și nu numai.
  • Le place să se ascundă sub frigider, aragaz, robotul de bucătărie, cuptorul cu microunde etc., dar și în spatele acestor aparate electrocasnice.
  • Cutiile de carton, containerele, teancurile de hârtii și mâncarea animalelor de companie.
  • Sub pardoseala din lemn.
  • Oriunde se află moloz, materiale de construcție aruncate sau gunoi.

Cum putem omorî gândacii de bucătărie?

Insecticidele naturale sunt o opțiune foarte bună dacă vrei să elimini gândacii de bucătărie din casa ta. Însă nu uita că, înainte de a încerca orice „tratament” împotriva acestor dăunători, va trebui să te asiguri că în casa ta domnește curățenia și ordinea. În caz contrar, niciun fel de remediu nu va da roade!

  • Pentru început, sigilează spațiile din jurul mașinilor de spălat vase, chiuvetelor, cabinelor de duș sau căzilor de baie. Astfel te vei asigura că bucătăria și baia ta sunt lipsite de umezeală.
  • Curăță bine și des spațiile de sub mobilier (scaune, paturi etc.), dar și cele acoperite de saltele, perne, covoare etc. Mai mult, acordă o atenție specială spațiilor dintre mobilier și pereți.
  • Golește și curăță foarte bine toate sertarele și rafturile din casă (în special locurile unde ții cărți sau haine).
  • Nu lăsa farfurii murdare sau resturi de mâncare în chiuvetă, deoarece acestea tind să atragă gândacii de bucătărie. În plus, ai grijă să sigilezi mereu recipientele în care ții alimente, în special dacă este vorba de mâncarea animalului tău de companie.

Cum să alungi gândacii de bucătărie cu remedii naturale

Cum să alungi gândacii de bucătărie cu bicarbonat de sodiu
  • Foile de dafin: un truc simplu pentru a alunga gândacii de bucătărie este să pui câteva foi de dafin pisate în zonele unde bănuiești că aceștia și-au făcut culcușul. Gândacii de bucătărie nu suportă această plantă și, de obicei, o iau la goană imediat ce îi simt mireasma.
  • Remediu pe bază de ceapă și acid boric. Acest truc este foarte popular, întrucât este ieftin și eficient. Vei avea nevoie de o ceapă de mărime medie tocată fin, jumătate de cană de făină simplă, puțină apă sau bere, un vârf de cuțit de zahăr și 3-4 linguri de acid boric (sub formă de praf). Amestecă toate aceste ingrediente într-un castron. Cu ajutorul unei linguri, aplică pasta obținută pe locurile unde bănuiești că se ascund gândacii de bucătărie. Ai grijă ca animalul tău de companie să nu intre în contact pastă de ceapă și acid boric, deoarece i-ar putea face rău.
  • Remediu pe bază de bicarbonat de sodiu și zahăr. Cum să alungi gândacii de bucătărie cu aceste două produse? E foarte simplu. Amestecă o cană de bicarbonat de sodiu cu o cană de zahăr și presară pudra obținută prin toată casa. Gândacii de bucătărie sunt atrași de zahăr, motiv pentru care vor mânca întregul amestec. Bulele de gaze ce se vor forma în interiorul corpului lor din cauza bicarbonatului de sodiu îi vor omorî.

Alte soluții naturale împotriva gândacilor de bucătărie

  • Boraxul: acest ingredient natural este deseori folosit pentru fabricarea săpunului de rufe. Pur și simplu trebuie să presari borax prin toată casa. Acordă o atenție deosebită locurilor unde bănuiești că se adună gândacii. Boraxul poate deteriora carcasele insectelor. Fără protecția acestora, gândacii de bucătărie se vor deshidrata și vor muri.
  • Iarba mâței: această plantă are un efect asemănător foilor de dafin. Presară puțină iarba mâței prin casă. Mireasma acesteia va alunga gândacii de bucătărie imediat.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.