7 trucuri pentru a combate acarienii
Acarienii sunt organisme microscopice care trăiesc pe țesături și suprafețe similare. Ei se acumulează în mare parte în dormitor (saltelele de pat și pernele constituind mediile lor favorite) și pot provoca reacții alergice și boli. Ca să te ajutăm să eviți aceste neplăceri, în articolul de azi îți propunem 7 trucuri pentru a combate acarienii.
Ce sunt acarienii?
Acarienii reprezintă o subclasă a arahnidelor, iar lungimea lor este de doar câțiva milimetri. Aceștia au reușit să colonizeze medii de viață diverse, atât pe uscat, cât în largul mării. Pot trăi chiar și în medii extreme, precum deșerturile, munții înalți sau izvoarele termale.
Mulți acarieni se hrănesc cu mușchi, frunze, ferigi, tulpini și flori, pe când alții infestează recoltele și intră în categoria de dăunători.
Unii provoacă alergii la oameni, pe când alții atacă diverse specii de animale. Reacțiile alergice au la bază excrementele acarienilor și specimenele moarte, pe care nu le putem vedea cu ochiul liber, dar care se pot acumula în locuință.
Acarienii de praf pot fi prezenți în orice mediu și îi putem inhala fără să ne dăm seama. Drept consecință, experimentăm alergii persistente sau astm.
Acești acarieni se găsesc în număr mare pe saltelele de pat, pături, așternuturi, perne și canapele. Acarienii de praf pot trăi până la 3 luni de zile, timp în care vor depune aproximativ 100 de ouă.
Perioadele favorite ale acarienilor pentru a se reproduce sunt toamna și primăvara. Printre reacțiile alergice pe care le provoacă se numără:
- Secrețiile nazale
- Strănutul (în special dimineața)
- Congestia nazală
- Lăcrimarea și mâncărimile ochilor
- Roșeața
- Respirația șuierătoare
Câteva trucuri pentru a combate acarienii din locuința ta
Din cauza mărimii lor minuscule și a faptului că trăiesc pe obiecte pe care le folosim frecvent, precum paturile și canapelele, deseori nu realizăm că acarienii ne-au invadat încăperea până nu apar primele simptome incomode.
Așadar, curățenia este esențială pentru a preveni reacțiile alergice și astmul, două probleme pe care acarienii le pot provoca. Iată câteva trucuri pentru a combate acarienii:
1. Schimbă așternuturile în mod regulat
Acarienii se hrănesc în mare parte cu praf și celulele cutanate moarte. Când dormim, aceste microorganisme consumă pielea moartă care cade de pe corpul nostru. Astfel, este important să schimbăm cearceafurile și păturile o dată la 1-2 săptămâni.
2. Spală rufele la temperaturi ridicate
Toată lenjeria de pat trebuie spălată cu apă cât mai caldă (55 °C este o temperatură ideală). Poți seta mașina de spălat să încălzească apa la temperatura dorită.
Nu ezita să folosești un detergent puternic, de calitate ridicată. Te sfătuim să spui da produselor care conțin ulei de eucalipt, ulei de arbore de ceai sau ulei de cedru.
- Optează pentru un înălbitor adecvat.
- Nu spăla așternuturile împreună cu alte articole, pentru a preveni migrarea acarienilor.
- După spălare, clătește mașina de spălat cu apă fierbinte pentru a elimina acarienii definitiv.
- În ceea ce privește uscarea rufelor, întinde-le și lasă-le să stea la soare toată ziua.
3. Aspiră săptămânal
Aspiratorul nu te ajută să cureți doar covoarele. Poți folosi acest dispozitiv și pentru a elimina praful acumulat pe canapea, perdele, scaune (în funcție de tapițerie), pat și nu numai. Cu alte cuvinte, poți aspira toate obiectele susceptibile acumulării de celule moarte.
- Pentru ca aspiratorul să dea randament, acesta ar trebui să aibă un sac cu 2 straturi și microfiltru, astfel încât să capteze particulele de praf și acarienii.
- Reține însă că aspirarea suprafețelor nu garantează faptul că acarienii și alergenii vor fi eliminați complet.
- Nivelul prafului și al particulelor cu care acarienii se hrănesc va fi redus considerabil. Nu uita să îți îngrijești adecvat aspiratorul. În caz contrar, acesta nu va funcționa corect.
4. Curățarea cu aburi, pe lista de trucuri pentru a combate acarienii
Acest truc este foarte important dacă podelele din locuința ta sunt acoperite de covoare. Curățarea cu aburi dizolvă praful și ucide microbii și acarienii aflați atât pe suprafețe, cât și în adâncul țesăturilor.
După curățare, folosește un uscător sau dezumidificator. Umiditatea creează un mediu ideal acumulării bacteriilor, transformând suprafețele într-un magnet pentru acarieni.
Totodată, este indicat să nu folosești perii de șters praful și cârpe uscate. Aceste accesorii împrăștie alergeni în aer. Optează mai bine pentru cârpe umede sau mopuri pentru a curăța suprafețe uscate.
5. Spală hainele puse deoparte
Cei mai mulți dintre noi depozităm păturile și hainele călduroase de îndată ce sosește vara și le folosim din nou abia când se lasă frigul.
- Înainte de folosi articolele care au fost depozitate, spală-le.
- În perioada în care au stau în cutii sau sub pat, acarienii s-au înmulțit pe ele.
6. Folosește huse de plastic
Husele antipraf și antialergice disponibile în magazine sunt confecționate din țesături dense care resping acarienii. Pernele ar trebui să conțină umpluturi sintetice, iar saltele ideale sunt cele care conțin spumă vâscoelastică.
7. Spune adio animalelor din pluș și covoarelor
Pentru a preveni problemele de sănătate provocate de acarieni, este indicat să reduci numărul obiectelor pe care aceștia le pot infesta, precum jucăriile din pluș și covoarele.
Te sfătuim să nu dormi pe canapea, pentru a preveni acumularea acarienilor pe această suprafață. De asemenea, nu îți aglomera locuința cu obiecte care atrag praful.
Minimalismul este unul dintre cele mai bune trucuri pentru a combate acarienii. Nu uita să îți și aerisești locuința o dată pe săptămână.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Colloff, M. J. (2009). Dust mites. Dust Mites. https://doi.org/10.1007/978-90-481-2224-0
- Gregory, L. G., & Lloyd, C. M. (2011). Orchestrating house dust mite-associated allergy in the lung. Trends in Immunology. https://doi.org/10.1016/j.it.2011.06.006
- Larson, D., & Jacob, S. E. (2012). Tea tree oil. Dermatitis. https://doi.org/10.1097/DER.0b013e31823e202d