Ucide acarienii de praf cu un spray natural! - Doza de Sănătate
 

Ucide acarienii de praf cu un spray natural!

Nu este deloc ușor să scapi de acarieni, dar nu trebuie să te dai bătut! Acarienii sunt responsabili de 50% dintre simptomele alergiilor la praf.
Ucide acarienii de praf cu un spray natural!

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Acarienii de praf sunt organisme foarte mici ce reprezintă principala cauză a alergiilor. Printre simptomele provocate de aceste alergii se numără tusea, secrețiile nazale abundente, strănutul, nasul înfundat, senzațiile de mâncărime în regiunea nasului și a ochilor și, în cele mai grave cazuri, atacurile de astm.

Acarienii de praf fac parte din clasa arahnidelor, fiind înrudiți cu păienjenii și scorpionii. Îi poți găsi practic în orice colț al casei tale. Probabil că ești înconjurat de mii de astfel de viețuitoare minuscule chiar în acest moment.

Suntem constant expuși unei lumi vaste de microorganisme. Acarienii de praf reprezintă doar o mică parte. Aceste arahnide minuscule nu sunt neapărat periculoase și, fiindcă nu le poți vedea cu ochiul liber, este puțin probabil să te deranjeze prea tare.

Specia de acarieni care invadează casele și provoacă dezvoltarea alergiilor și a problemelor respiratorii este reprezentată de acarienii de praf. Pentru a ucide acești dăunători, mai întâi trebuie să afli câteva lucruri despre ei.

Acarienii de praf ascunși în locuință

Unde trăiesc acarienii de praf?

Acarienii de praf sunt organisme practic invizibile (un acarian măsoară aproximativ 0,3 mm), ce se hrănesc cu celulele moarte produse de pielea noastră. Cauza alergiilor la praf sunt particulele fecale microscopice pe care acarienii le produc. Fiecare acarian de praf poate produce până la 20 de astfel de particule în fiecare zi.

Dacă luăm în considerare faptul că durata de viață a acestor viețuitoare este de 10 săptămâni, asta înseamnă că un singur acarian de praf va produce în jur de 2.000 de particule fecale în decursul vieții sale. Mai mult, pe o saltea de pat obișnuită trăiesc mii, poate chiar milioane de acarieni de praf!

Acarienii de praf de sex masculin nu trăiesc decât 10 zile, dar speranța de viață a femelelor este de până la 70 de zile, timp în care fiecare dintre acestea poate depune 60-100 ouă. În acest ritm, acarienii pot invada orice casă în numai câteva săptămâni.

Acarienii de praf evită lumina, motiv pentru care le place să se ascundă în fibrele țesăturilor și ale materialelor, cum ar fi cele folosite la fabricarea tapițeriilor, a saltelelor, a covoarelor și a jucăriilor. În ceea ce privește reproducerea, aceste arahnide microscopice preferă spațiile călduroase pline de umiditate, cum ar fi mansardele și subsolurile.

Impactul alergiilor la praf asupra sănătății

Studiile arată că acarienii de praf sunt responsabili pentru circa 50% din simptomele provocate de alergii. Inhalarea acestor organisme este principala cauză a anumitor boli respiratorii, cum ar fi rinita, o maladie ce afectează mucoasa nazală și ale cărei simptome sunt strănutul, mâncărimea, obstrucțiile, secrețiile nazale și uneori chiar pierderea mirosului. În plus, acarienii de praf pot declanșa și atacuri de astm.

Acarienii de praf pot provoca și conjunctivită alergică, o inflamație a ochiului însoțită de mâncărime, roșeață, lăcrimare și senzația că un obiect străin a pătruns în ochi.

De asemenea, dacă acești dăunători au un contact prelungit cu pielea ta, te poți alege cu o iritație numită dermatită atopică. Cel mai frecvent simptom al acesteia este formarea unor porțiuni de piele inflamate.

Remedii naturiste de durată pentru a învinge acarienii de praf

Curățenie pentru a elimina acarienii de praf

Pentru a evita toate problemele provocate de alergiile la praf, trebuie să eviți contactul cu acarienii. Cheia este să-ți menții casa curată și, în acest sens, există numeroase trucuri naturiste pe care le poți încerca. Nu este nevoie să apelezi la un specialist!

Un spray natural care ucide acarienii

Deși magazinele ne pun la dispoziție o gamă variată de insecticide, avem posibilitatea să ne preparăm propriul insecticid împotriva acarienilor chiar la noi acasă. Cu ajutorul acestui produs natural, vei alunga acarienii de praf din toate colțurile casei tale.

Iată care sunt ingredientele necesare:

  • O sticlă cu pulverizator
  • Jumătate de cană de spirt medicinal
  • Jumătate de cană de apă distilată
  • 30 de picături de ulei esențial (de lămâie, eucalipt, levănțică, chiparos, scorțișoară, etc.)

Pune toate ingredientele în sticla cu pulverizator, amestecă-le bine și ești gata să alungi acarienii de praf din casa ta. Aplică amestecul obținut pe așternuturi de pat, perne, pături, perdele și în orice colț în care se acumulează praf.

Nu te sfătuim să încerci acest remediu dacă în casă locuiesc copii mai mici trei ani sau femei gravide. În plus, după ce folosești sprayul, lasă soluția să se evaporeze complet înainte de a folosi obiectele respective.

Populația de acarieni de praf din casa ta se va reduce considerabil timp de aproximativ două luni. Însă, pentru a te asigura că acarienii nu-ți invadează casa din nou, aplică acest spray o dată la fiecare două sau trei luni.

Remediu pe bază de uleiuri esențiale

O altă soluție pentru a scăpa de acarienii de praf este să pulverizezi un ulei esențial (de levănțică, mentă, pin, etc.) prin casă, astfel încât aerul din încăperi să fie mereu proaspăt. În plus, mirosurile acestor uleiuri sunt foarte plăcute.

Pentru a ucide acarienii de praf care ți-au infestat dormitorul, încearcă o combinație de anason, cuișoare, fenicul, cimbru și levănțică. Aerul din dormitorul tău va mirosi minunat, iar încăperea va fi mai curată și plină de prospețime.

Nu uita că uleiurile esențiale sunt alcătuite din compuși ce pot provoca iritații anumitor persoane. Aplică-le cu moderație și asigură-te că nicio persoană care locuiește în casa ta nu este alergică la aceste substanțe.

Acarienii de praf în dormitor

Trucuri pentru a ține acarienii la distanță

Pentru a preveni apariția acarienilor, este esențial să-ți menții casa perfect curată. În acest sens, va trebui să faci anumite schimbăr. Iată câteva sfaturi:

  • Menține un nivel scăzut de umiditate în casa ta, sub 50%. Dacă ai un dezumidificator în dormitor, șansele de a dezvolta o alergie la praf vor scădea considerabil. În plus, poți să-ți achiziționezi un higrometru pentru a măsura nivelul de umiditate din casă.
  • Menține încăperile ventilate. Deschide ferestrele și pornește ventilatorul pentru a preveni acumularea de particule de praf. Te sfătuim să-ți aerisești casa timp de 15 minute în fiecare zi.
  • Lasă lumina soarelui să pătrundă în toate încăperile din casa ta.
  • Spală-ți cearceafurile și perdelele cu apă fierbinte, astfel încât să ucizi toți acarienii ce și-au făcut culcușul în interiorul lor.
  • Este esențial să-ți menții saltelele de pat curate. Curăță-ți bine saltelele și nu ezita să aplici sprayurile naturale pe care ți le-am prezentat mai sus.
  • Pe timpul verii, scoate afară toate țesăturile și mobila pe care le ai în casă și lasă-le să stea puțin în soare. Acarienii de praf nu pot supraviețui la temperaturi foarte ridicate (dar nu pot suporta nici temperaturile foarte scăzute specifice iernii).
  • Scapă de covoarele și celelalte materiale în care acarienilor le place să se adăpostească. Covoarele se numără printre culcușurile favorite ale acarienilor de praf, deoarece pot reține umezeala. Pe cât posibil, înlocuiește covoarele cu gresie, parchet sau orice alt tip de suprafață solidă. O altă idee bună pentru a ține acarienii la distanță este să-ți achiziționezi un mobilier mobil, pe care să îl poți curăța foarte ușor.

Concluzii

Nu este deloc greu să alungi acarienii de praf din casa ta, dar trebuie să dai dovadă de puțină consecvență pentru a obține rezultatele dorite. Ai grijă să cureți bine spațiile și țesăturile în care acarienilor le place să se ascundă.

În plus, este esențial să faci curat în casă primăvara și toamna. Acarienii se înmulțesc cel mai mult în aceste două anotimpuri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aggarwal P, Senthilkumaran S. Dust Mite Allergy. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan.
  • Álvarez Castelló Mirta, García Gómez Iris M., Castro Almarales Raúl, Ronquillo Díaz Mercedes. Rinitis alérgica y rinosinusitis: Una revisión necesaria. Rev Cubana Med Gen Integr. 2004; 20(1), 0-0.
  • CARRASCO, E., GUZMÁN, C., RODRÍGUEZ, C., SEPÚLVEDA, R., VICHERAT, L., & VILLANUEVA CH, F. A. N. O. R. Guías para el diagnóstico y manejo del asma: Recomendaciones de la Sociedad Chilena de Enfermedades Respiratorias. Revisión 2004. Revista chilena de enfermedades respiratorias. 2004; 20(3): 144-146.
  • Gallardo, J. M., Gómez, J. C., Gil, F. C., García, R. A., Armengol, M. S., & Biedma, M. M. Utilidad de los dispositivos deshumidificadores en la reducción de la concentración de ácaros. Archivos de Bronconeumología. 1994; 30(6): 287-290.
  • Li L, Qian J, Zhou Y, Cui Y. Domestic mite-induced allergy: Causes, diagnosis, and future prospects. Int J Immunopathol Pharmacol. 2018 Jan-Dec;32:2058738418804095.
  • Neira, M., Heinsohn, P., Báez, A., & Fuentealba, J. Efecto de aceites esenciales de lavanda y laurel sobre el ácaro Varroa destructor Anderson & Truemann (Acari: Varroidae). Agricultura técnica. 2004; 64(3): 238-244.
  • Raulf M, Bergmann KC, Kull S, Sander I, Hilger C, Brüning T, Jappe U, Müsken H, Sperl A, Vrtala S, Zahradnik E, Klimek L. Mites and other indoor allergens – from exposure to sensitization and treatment. Allergo J Int. 2015;24(3):68-80.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.