Cele mai bune trucuri pentru a dezinfecta baia - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune trucuri pentru a dezinfecta baia

Atunci când facem curat în baie, nu dezinfectăm mereu această încăpere așa cum trebuie. Citește în continuare pentru a descoperi câteva trucuri care îți vor fi de mare ajutor.
Cele mai bune trucuri pentru a dezinfecta baia

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Baia este una dintre cele mai utilizate încăperi din locuință. Totodată, aceasta se numără și printre spațiile cele mai contaminate. Pentru a remedia problema, avem la dispoziție diverse trucuri pentru a dezinfecta baia.

Principalii agenți infecțioși din baie sunt bacteriile și mucegaiul. Umezeala este vinovat numărul unu pentru apariția lor. Din acest motiv, este important ca băile să fie bine aerisite și uscate.

Pe lista de cauze frecvente ale contaminării se numără și reziduurile de urină și de materii fecale care se acumulează la nivelul vasului de toaletă. Așadar, obișnuiește-te să golești complet rezervorul atunci când tragi apa.

Baia trebuie dezinfectată complet cel puțin o dată pe săptămână. În plus, trebuie să cureți câte puțin în fiecare zi. Astfel, vei reduce riscul de infecții.

Pași inițiali pentru a dezinfecta baia

Trucuri pentru a dezinfecta baia și a ucide microbii

Ca să începi să-ți dezinfectezi baia, ai nevoie mai întâi de o pereche de mănuși. Acest accesoriu te ajută să eviți contactul direct cu bacteriile. În plus, mănușile protejează mâinile împotriva produselor de curățat, care pot fi abrazive.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este importanța curățării unor regiuni specifice. Produsele de îndepărtare a petelor, dezinfectanții și înălbitorii constituie ingrediente de bază pentru a face curățenie.

Ai grijă să nu cureți fiecare suprafață din baie cu aceleași obiecte. Folosește o perie sau o cârpă diferită pentru fiecare baie din locuința ta.

Vasul de toaletă și cada sau cabina de duș reprezintă obiectele din baie care acumulează cel mai mare număr de microbi. Trebuie să ai mare grijă și când dezinfectezi podelele și pereții. Nu uita, scurgerile tind să acumuleze reziduuri de săpun, șampon și păr.

Înainte de a curăța dușul sau cada, îndepărtează toate aceste reziduuri. Ca să elimini mucegaiul de pe pereți, folosește un burete înmuiat în înălbitor sau un alt produs pentru îndepărtarea petelor.

Pentru cele mai bune rezultate posibile, vasul de toaletă trebuie curățat cu înălbitor. Este important să cureți bine marginile acestui obiect deoarece murdăria tinde să se acumuleze. Capacul de WC poate fi curățat folosind dezinfectant sau înălbitor, cu ajutorul unei cârpe.

În ceea ce privește chiuveta, trebuie să începi prin a îndepărta reziduurile de pastă de dinți și păr. De asemenea, este posibil să existe depuneri de calcar din cauza apei. Un burete înmuiat în înălbitor poate dezinfecta acest obiect. Apoi, clătește cu multă apă.

Nu în ultimul rând, curăță podeaua și pereții băii în general. O cârpă înmuiată într-o soluție preparată cu apă caldă, săpun și înălbitor îți va fi de mare ajutor în acest scop. Este important să elimini reziduurile produselor de curățat după ce le aplici.

Greșeli frecvente când vine vorba de dezinfectarea băii

Trucuri pentru a dezinfecta baia fără chimicale
  • Ventilația insuficientă sau inexistentă: Unele persoane obișnuiesc să țină ferestrele și ușile închise atunci când pun în aplicare trucuri pentru a dezinfecta baia. Ferestrele deschise și dezumidificatoarele previn dezvoltarea mucegaiului din cauza umezelii.
  • Uiți să cureți perdelele de duș: Deoarece intră în contact direct cu apa, perdelele de duș pot acumula mucegai. Curăță-le cu o cârpă înmuiată în apă sărată sau în înălbitor diluat.
  • Nu schimbi prosoapele: Din cauza umidității, prosoapele acumulează bacterii. Cel mai bine este să le schimbi o dată pe săptămână. Fă la fel cu preșurile din fața cabinei de duș și chiuvetei.
  • Nu cureți accesoriile: Cana în care obișnuiești să-ți pui periuța de dinți acumulează mult mucegai. Această ciupercă se poate atașa de perii periuței. Ca să-ți protejezi sănătatea, te sfătuim să cureți toate accesoriile din baie cu apă și săpun.
  • Uiți de oglindă: Oțetul și apa sunt utile pentru a curăța oglinda din baie. Poți folosi și un produs special în acest scop.

Trucuri pentru a dezinfecta baia

Soluții și trucuri pentru a dezinfecta baia
  • Un truc eficient pentru a îndepărta orice reziduuri acumulate în duș este să folosești o soluție cu oțet și apă. Dacă există rugină, prepară o soluție cu apă fierbinte, lămâie și sare.
  • Ca să îndepărtezi petele de pe scurgere, folosește bicarbonat de sodiu cu apă. Pentru cele mai bune rezultate posibile, apa ar trebui să fie fierbinte.
  • În cazul în care ai de-a face cu pete foarte dificile, spirtul este cea mai eficientă variantă. Combină acest lichid cu un volum de apă de șase ori mai mare. Aplică mixtura obținută pe pete și las-o să acționeze câteva minute. Apoi, clătește cu apă.

Pune în aplicare aceste trucuri pentru a dezinfecta baia și a-ți proteja sănătatea!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Guerra, D. (2005). Uso de antisépticos y desinfectantes. Revista Del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.