Cum să elimini mirosul de pe țevile de scurgere
Mirosul de pe țevile de scurgere din bucătărie și baie reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme casnice ale zilelor noastre. Acest inconvenient poate surveni indiferent cât de des utilizezi chiuvetele.
Țevile de scurgere pot fi afectate de mucegai și mirosuri neplăcute, în special atunci când vremea este foarte călduroasă sau ploioasă. Sprayurile dezodorizante sunt utile pentru a masca aceste mirosuri neplăcute, dar ele nu reprezintă o soluție pe termen lung deoarece nu tratează cauza.
Magazinele de specialitate ne pun la dispoziție diverse produse chimice pe care le putem turna pentru a elimina mirosul de pe țevile de scurgere. Aceste substanțe desfundă țevile. Însă dezavantajul chimicalelor este faptul că pot fi foarte agresive și nocive atât pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător.
Din fericire, există numeroase remedii naturale la fel de utile, pe care le putem prepara la noi acasă folosind ingrediente necostisitoare. În articolul de azi te invităm să descoperi un truc simplu pentru a îndepărta mirosul de pe țevile de scurgere din bucătărie și baie. Nu ezita să îl încerci!
De ce mirosul de pe țevile de scurgere neplăcut?
În cele ce urmează îți prezentăm detaliat cum poți să prepari un agent natural de curățare care te va ajuta să elimini mirosul neplăcut de pe țevile de scurgere din bucătărie și baie.
Însă mai întâi vrem să-ți explicăm motivele pentru care această problemă apare, astfel încât să o eviți pe viitor. De cele mai multe ori, aceste mirosuri neplăcute sunt consecința anumitor obiceiuri zilnice de care mulți dintre noi ne facem vinovați.
Detergenții și săpunurile
Detergenții și săpunurile lasă reziduuri chimice în chiuvetă, iar aceste substanțe tind să se acumuleze în țevile de scurgere. În cele din urmă, reziduurile se vor descompune și vor produce un miros neplăcut.
Această problemă nu poate fi evitată ușor. Poți totuși să reduci șansele apariției mirosurilor neplăcute dacă optezi pentru detergenți și săpunuri de calitate superioară.
Acumularea de apă
Există anumite secțiuni ale țevilor de scurgere în care apa poate stagna, creând un mediu propice proliferării bacteriilor și mucegaiului. Deși este aproape imposibil să previi acest lucru, este indicat să cureți țevile de scurgere în mod regulat, pentru a preveni răspândirea bacteriilor.
Etanșarea țevilor de scurgere
Țevile de scurgere conectate la chiuvete și vase de toaletă se pod degrada în timp din cauza umezelii și a mucegaiului. Drept rezultat, acestea vor începe să emane un miros neplăcut, agravat de dezvoltarea ulterioară a bacteriilor.
Pe lângă faptul că se strică mai repede, țevile de scurgere vechi reprezintă un mediu ideal pentru proliferarea drojdiilor și a bacteriilor. Apa și reziduurile descompuse formează un strat care poate înfunda în totalitate țevile.
Resturile alimentare
Resturile alimentare care pătrund accidental în scurgere sunt principala cauză pentru care apare mirosul de pe țevile de scurgere. Este esențial să instalezi un sifon în chiuvetă pentru a capta resturile alimentare ce se desprind de vase atunci când le speli.
Truc pentru a elimina mirosul neplăcut de pe țevile de scurgere
Acum că ai aflat care sunt principalele cauze ale mirosului neplăcut emanat de chiuvetele tale, te sfătuim să încerci următorul truc pentru a remedia problema în mod natural.
Nu trebuie decât să combini bicarbonat de sodiu cu oțet alb. Aceste două ingrediente ecologice vor ucide ciupercile, vor elimina depozitele de grăsime și vor îndepărta orice alte substanțe care produc mirosuri neplăcute.
Ingrediente
- ½ cană (100 g) de bicarbonat de sodiu
- 1 cană (200 ml) de oțet alb
- ½ l de apă fierbinte
Instrucțiuni
- Mai întâi, încălzește apa până când atinge punctul de fierbere.
- De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă oțetul alb și amestecă bine.
- Între timp, toarnă bicarbonatul de sodiu pe țeava de scurgere pe care vrei să o cureți.
- Toarnă mixtura de apă fierbinte și oțet alb pe scurgere, astfel încât să se combine cu bicarbonatul de sodiu.
- Vei observa imediat o reacție efervescentă. (Nu-ți face griji, este perfect normal să se întâmple asta.)
- Acoperă scurgerea timp de o oră pentru a preveni pătrunderea apei sau a oricărei alte substanțe.
- Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, lasă mixtura să acționeze pe timp de noapte.
Aplică acest truc cel puțin o dată pe săptămână pentru a preveni mirosul de pe țevile de scurgere.
După cum bine vezi, nu este nevoie să cheltuiești sume mari bani pentru a menține țevile de scurgere curate și lipsite de mirosuri neplăcute. În plus, trucul prezentat mai sus îți permite să eviți utilizarea produselor chimice agresive ce sunt nocive pentru mediul înconjurător.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rauber-Lüthy, C., & Kupferschmidt, H. (2010). Household chemicals: management of intoxication and antidotes. EXS. https://doi.org/10.1007/978-3-7643-8338-1_10
- Household Chemical Products and Their Health Risk. (2018). The Cleveland Clinic.
Available in https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11397-household-chemical-products-and-their-health-risk - Aaron Leong. (21 October 2013). Can Vinegar and Baking Soda Replace Household Cleaning Items?. Chemistry.
- Bates, Jessica. “Why Is Vinegar a Good Cleaning Solution? | EHow.” EHow. Demand Media, 28 Oct. 2009. Web. 20 Oct. 2013.
- Heron, S.F. “How Does Vinegar Work as a Cleaner? | EHow.” EHow. Demand Media, 12 Nov. 2008. Web. 20 Oct. 2013.
- Sutherland, Diane. Baking Soda: Hundreds of Everyday Uses. London: Star Fire, 2010. Print.