Cum să-ți albești pernele și salteaua - Doza de Sănătate
 

Cum să-ți albești pernele și salteaua

Te-ai întrebat vreodată de ce salteaua și pernele se îngălbenesc odată cu trecerea timpului? Află din acest articol care sunt motivele! Descoperă apoi cum să procedezi pentru a le menține albe și frumoase și a preveni instalarea acarienilor de praf. 
Cum să-ți albești pernele și salteaua

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Fiecare lucru din casă trebuie curățat și îngrijit. Salteaua și pernele nu fac excepție de la regulă. Aceste obiecte se decolorează sau se pătează în timp. În plus, ele devin un mediu propice pentru înmulțirea acarienilor și emană un miros neplăcut.

Vrei să afli cum să îndepărtezi petele și să lași un urmă un alb strălucitor? Află din articolul de azi cum să procedezi pentru a-ți albi pernele și salteaua de pat.

De ce se îngălbenesc pernele și salteaua?

Pernele se îngălbenesc în timp

Poate te-ai întrebat de multe ori de ce pernele se pătează în timp. Chiar dacă pare greu de crezut, una dintre pricipalele cauze este transpirația

Uneori, în timp ce dormim, transpirăm. În funcție de materialul din care este confecționată perna, transpirația se poate îmbiba în el mai mult sau mai puțin. Când se usucă, aceasta lasă pete galbene pe pernă.

De multe ori nici nu contează ce față de pernă folosești. Transpirația trece prin acest material și ajunge la pernă. Astfel, aceasta se îngălbenește și devine mediul ideal pentru înmulțirea acarienilor. Transpirația creează umiditate, favorizând apariția micilor arahnide.

În caz că nu știai, acarienii pot cauza atât probleme respiratorii, cât și reacții alergice la nivelul pielii. Tocmai de aceea este important să cureți bine pernele. Verifică și tu cum arată aceste obiecte din dormitorul tău pentru a preveni neplăcerile care pot apărea în viitor.

Atenție la expunerea la soare

Un alt motiv pentru care pernele se pot decolora este expunerea la soare pentru perioade îndelungate de timp. Razele solare pot decolora învelișul pernei. 

„Vinovații” sunt agenții de înălbire folosiți pentru albirea pernelor. Când sunt expuși la lumina soarelui, aceștia se descompun, iar culoarea pernei se schimbă.

Ai grijă să nu îți expui pernele la soare în exces!

Cum să albești pernele

Pernele trebuie spălate de trei ori pe an

Trebuie să îți speli pernele de trei ori pe an. Este suficient pentru a te asigura că se mențin în condiție optimă.

În primul rând, trebuie să verifici dacă perna nu are pete galbene și este în mare parte încă albă. Dacă este deja compromisă, nu vei obține rezultatele dorite.

Următorul pas constă în a prepara un înălbitor natural.

Ingrediente

 • 3 litri de apă
 • ¼ cană (62 ml) de zeamă de lămâie
 • 1 cană (250 ml) de apă oxigenată

Mod de preparare

 • Amestecă toate ingredientele.
 • Pune deoparte amestecul pentru a-l folosi la albirea pernelor.

Să vedem acum cum se realizează procesul de albire.

Ingrediente

 • Apă fierbinte sau clocotită
 • 1 cană (200 g) de detergent de rufe (cel mai bun este cel biodegradabil)
 • 1 cană (200 g) de detergent de vase biodegradabil
 • 1 cană (250 ml) de înălbitor de rufe natural (vezi rețeta de mai sus)
 • 1/2 cană (125 g) de borax

Mod de preparare

 • În primul rând, verifică etichetele pentru a afla dacă perna poate fi spălată la mașină. 
 • Scoate apoi fața sau fețele de pernă.
 • Setează mașina de spălat pentru apă fierbinte sau haine albe. Poți adăuga două cratițe de apă clocotită, dacă dorești. Dacă se poate, programează mașina pentru două cicluri de clătire. 
 • Adaugă ingredientele în mașina de spălat.
 • Pornește apoi ciclul de spălare. Așteaptă mai întâi ca mașina să amestece ingredientele pentru ca detergentul să se dizolve.
 • Pune pernele în mașina de spălat și las-o să continue ciclul de spălare. În acest fel, înălbitorul poate acționa asupra materialelor care învelesc perna.

Te-ar putea interesa și:

8 trucuri pentru albirea hainelor

Cum să cureți salteaua

Salteaua și pernele trebuie curățate în mod regulat

Același lucru care se întâmplă cu pernele este valabil și pentru salteaua de pat. Tocmai de aceea, este necesar să o protejezi cu cearceafuri care trebuie spălate în mod regulat.

În plus, este important să aerisești salteaua în fiecare săptămână. Din când în când, trebuie să o și speli pentru a o păstra în condiție optimă.

 • Pentru a curăța salteaua în mod corect, trebuie să dai cu aspiratorul pe ambele fețe ale sale pentru a îndepărta praful.
 • Dacă are pete, le poți curăța cu un amestec de apă și bicarbonat de sodiu. După ce ai pus această pastă pe pată, freacă cu oțet și apă oxigenată diluate în apă simplă.
 • Lasă salteaua să se usuce.
 • Dacă are un miros urât care nu dispare, poți să pulverizezi puțin odorizant de cameră. Totuși, aceasta este o alegere personală care ține de preferințele tale și ale familiei tale.

Sursa imaginii reprezentative: © WikiHow.com.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.