De ce apar coșuri pe frunte și cum se pot trata?
 

De ce apar coșuri pe frunte și cum se pot trata?

Persoanele care au coșuri pe frunte și care nu suferă de acnee au o igienă facială inadecvată sau folosesc produse cosmetice care nu sunt indicate pentru tipul lor de ten.
De ce apar coșuri pe frunte și cum se pot trata?
Maria del Carmen Hernandez

Verificat și aprobat de medicul dermatolog Maria del Carmen Hernandez.

Ultima actualizare: 17 noiembrie, 2022

Acneea vulgară se manifestă adesea prin coșuri pe frunte. La nivel global, până la 9,4% din populație suferă de acnee vulgară. Incidența crește în funcție de vârstă. De exemplu, până la 90% dintre adolescenți dezvoltă coșuri pe frunte și alte părți ale feței.

Există multe neînțelegeri cu privire la acneea vulgară. În principiu, mulți cred că este cauzată doar de consumul de alimente foarte grase. Totuși, este o afecțiune inflamatorie foarte complexă, care poate fi moderată sau severă.

Ce este acneea și de ce generează coșuri pe frunte?

Femeie cu coșuri pe frunte
Aceasta este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii.

Experții se referă la acneea vulgară ca la o tulburare inflamatorie a unităților pilosebacee. Unitățile pilosebacee cuprind atât foliculul de păr, cât și glanda sebacee. Inflamația acestor unități are ca rezultat, printre altele, hiperkeratinizarea foliculară și hipertrofia glandei sebacee.

Deși acneea vulgară afectează populația generală, este mult mai frecventă în timpul pubertății și pe parcursul adolescenței. După cum indică dovezile, acest lucru apare din cauza producției crescute de androgeni. De asemenea, în această etapă există o sensibilitate mai mare a receptorilor de androgeni.

Pe lângă față, acneea poate afecta și următoarele zone:

  • Gât
  • Piept
  • Umeri
  • Partea superioară a spatelui.

Pe măsură ce organismul începe să se maturizeze, hormonii stimulează glandele sebacee, care produc mai mult sebum (ulei). Ei pot face ca glandele să fie hiperactive (producând sebum în exces).

Porii se înfundă, iar bacteriile, în special Propionibacterium acnes, rămân prinse în interior și se reproduc. În consecință, pielea se inflamează și se înroșește. Așa apar coșuri pe frunte.

Studiile recente au descoperit ca factorii genetici și imunologici joacă un rol principal în apariția coșurilor pe față. Contrar credinței populare, nu există un consens în rândul specialiștilor cu privire la influența dietei asupra acneei vulgare. Deși se crede că alimente precum produsele lactate, grăsimile și ciocolata pot încuraja dezvoltarea acneei, nu există dovezi concludente în acest sens.

Cum se tratează acneea vulgară?

Acneea vulgară este o afecțiune inflamatorie care poate fi dificil de tratat. În general, experții folosesc două tipuri de tratament: terapie topică și terapie sistemică. Alegerea depinde de severitatea, caracteristicile și cauzele manifestării acneei.

Medicamentele pentru acnee sunt folosite pentru a reduce producția de ulei, pentru a accelera regenerarea celulelor pielii, pentru a lupta împotriva infecțiilor bacteriene sau pentru a reduce inflamația. În plus, previn formarea cicatricilor.

Medicamentele prescrise pentru tratarea coșurilor de pe frunte, precum și a celor care apar în alte părți ale corpului din cauza acneei sunt următoarele:

  • Retinoizi (acid retinoic, adapalen, tretinoin și altele)
  • Antibiotice (minociclina și doxiciclina)
  • Acid salicilic, acid azelaic și acid tricloroacetic
  • Isotretinoin

Pot fi folosite și contraceptive orale, spironolactonă (în principal la bărbați) și terapii complete, precum dermapenul sau laserul CO2 fracționat. Deoarece majoritatea episoadelor sunt ușoare, terapia topică este adesea suficientă pentru a scăpa de coșurile de pe frunte.

În general, prognosticul acneei este pozitiv atunci când se acționează la timp. Acest lucru este de mare importanță, deoarece reduce posibilitatea apariției cicatricilor. Igiena pielii este parte a tratamentului, iar obiceiurile. Pentru a evita complicațiile, coșurile nu trebuie stoarse.

Coșuri pe frunte: obstrucția superficială a pielii

Persoană care își curăță fața
Igiena facială este strâns legată de aspectul acestor coșuri.

Persoanele care au acnee sporadică pe frunte au o igienă facială inadecvată sau folosesc produse de înfrumusețare nepotrivite tipului lor de piele pentru o anumită perioadă de timp.

Porii pielii sunt foarte sensibili. Atunci când murdăria intră în pori, aceasta poate provoca înfundarea lor. Curățarea zilnică servește la îndepărtarea în profunzime a grăsimii din pori. Iată câteva recomandări de bază care vă vor ajuta să preveniți coșurile de pe frunte:

  • Utilizați produse de curățare delicate în loc de exfoliant și săpun solid. Evitați cu orice preț produsele puternice sau foarte parfumate.
  • Dacă apelați la produse cosmetice, asigurați-vă că acestea sunt non-comedogenice. Dacă un anumit produs generează coșuri sau puncte negre, aruncați-l.
  • Nu frecați tenul pentru a-l usca.
  • Cumpărați creme de protecție solară fără ulei.

Puteți apela și la remedii naturale pentru acneea vulgară, cum ar fi aloe vera, mierea, oțetul de mere și altele. Acestea elimină acneea ușoară. După cum v-am sfătuit deja, episoadele moderate sau intense trebuie tratate de medic.

Prevenția este o opțiune excelentă

Coșurile pe frunte pot apărea din diverse motive. Unele cauze nu pot fi controlate, dar altele pot fi evitate. Creați-vă o rutină de igienă facială cu produsele potrivite.

Spălarea imediat după practicarea sportului, evitarea purtării accesoriilor care strâng fruntea (șepci sau eșarfe), evitarea expunerii prelungite la soare și spălarea frecventă a mâinilor sunt metode eficiente de prevenție. Dacă problema persistă sau se înrăutățește, consultați un medic dermatolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.