De ce apar coșuri pe cap?
De ce apar coșuri pe cap? Coșurile de pe cap sunt adesea o manifestare a acneei. Deși este mai frecvent ca acestea să apară în alte zone ale corpului, precum fața sau spatele, nu este un motiv de îngrijorare faptul că apar în alte zone ale pielii. Scalpul nu face excepție.
Deși, din punct de vedere estetic, acneea de pe față provoacă mai multe daune, din punct de vedere medical, coșurile de pe cap pot fi mai problematice. De obicei, apar ca o pustulă care este foarte enervantă. Duc uneori la căderea părului.
Coșurile de pe cap provoacă durere, usturime sau mâncărime. Cel mai bine este să mergeți la dermatolog pentru a evalua problema. Totuși, acest tip de acnee poate fi gestionat și tratat cu remedii la domiciliu.
Cauzele coșurilor de pe cap
Coșurile capului au adesea aceleași cauze ca orice alt tip de acnee. Există patru factori principali:
- Modificări hormonale. Acestea pot fi cauzate de transformările care apar în perioada pubertății, sarcinii sau menstruației sau de o afecțiune medicală.
- Ereditatea și genetica. Este foarte frecvent ca aceste tipuri de coșuri sa apară atunci când sunt prezente și la alte persoane din familie.
- Probleme de adaptare la climă. Este foarte frecvent ca schimbările de vreme, mai ales atunci când sunt extreme, să ducă la apariția coșurilor pe cap.
- Reacții alergice. Acestea apar după consumul anumitor medicamente sau alimente sau ca răspuns la unele tipuri de substanțe chimice.
O altă cauză comună este reprezentată de practicile greșite de igienă, cum ar fi spălarea insuficientă sau excesivă a părului. Pot apărea și din cauza folosirii accesoriilor nepotrivite. Bolile de tip imunitar se manifestă uneori prin aceste erupții cutanate.
Citiți și: De ce îmi apar coșuri pe fese?
Tipuri de coșuri pe cap
Nu toate coșurile capului sunt la fel și, prin urmare, nu trebuie tratate la fel. Acestea sunt principalele tipuri:
- Coșuri roșii. Necesita consult medical. De obicei, este vorba despre despre un răspuns alergic la utilizarea anumitor șampoane sau substanțe chimice pe scalp.
- Coșuri cu puroi. Sunt un semn că există o infecție din cauza prezenței paraziților, ciupercilor sau virușilor pe scalp. În mod normal, apar mâncărimi. Foliculii de păr sunt blocați din cauza prezenței excesului de sebum.
- Coșuri sebacee. Conțin sebum. Arată ca un nodul gălbui și uneori sunt dureroase. Dacă nu sunt tratate corespunzător, pot duce la infecții. Aproape întotdeauna sunt cauzate de o igienă deficitară.
- Coșuri uscate. La atingere, sunt asemănătoare cu o crustă. Sunt cauzate de dermatita seboreică și sunt tratate prin hidratare.
- Coșuri cu lichid. Sunt rezultatul unor boli precum dermatita sau varicela. Ele pot fi și manifestarea unei reacții alergice.
Alte date de interes
De multe ori, coșurile de pe cap apar pentru ca exista mătreață care provoacă mâncărimi. Scărpinatul constant provoacă formarea de coșuri. Alteori, este prezentă pecingine, o ciupercă infecțioasă foarte agresivă care provoacă pete și în cele din urmă duce la căderea părului.
Uneori, coșurile de pe cap au o secreție gălbuie cu un miros neplăcut. Acestea apar la persoanele care sunt alergice la gluten. Alteori, coșurile sângerează ca urmare a zgârieturilor.
Deși coșurile de pe cap nu sunt o problema serioasă, aceasta este o afecțiune care se poate complica. Cel mai bine este să consultați un medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Martínez, J. Á. P. (2003). El acné. Revista de la Facultad de Medicina UNAM, 46(4), 138-142.
- Graham, G. F., & Tuchayi, S. M. (2016). Acne. In Dermatological Cryosurgery and Cryotherapy. https://doi.org/10.1007/978-1-4471-6765-5_62
- Páez, RN, Andreoli, ML, Guardati, MV e Iribas, JL. (2019). FOLICULITIS DECALVANTE Y DESECANTE. PRESENTACIÓN DE CUATRO CASOS CLÍNICOS. Revista Argentina de Dermatología , 100 (1), 26-42. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1851-300X2019000100026&lng=es&tlng=es.
- Pérez, J. M. P., & De Hoyos López, M. C. (2012). Acné. Pediatria Integral.