De ce îmi apar coșuri pe fese?
 

De ce îmi apar coșuri pe fese?

Pentru a evita apariția coșurilor pe fese, este esențial să mențineți o bună igienă și să folosiți produse neutre care să nu favorizeze iritația.
De ce îmi apar coșuri pe fese?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dureroasele coșuri de pe fese sunt una dintre cele mai frecvente probleme ale pielii. Și pentru că arată foarte neplăcut și provoacă disconfort, oamenii fac tot posibilul să găsească o soluție rapidă și eficientă.

Cu toate acestea, graba poate duce la manipularea excesivă a coșurilor sau la aplicarea unor substanțe nefavorabile sau chiar contraproductive. De aici importanța de a merge la un dermatolog pentru o evaluare a zonei, un diagnostic și un tratament adecvat.

De ce apar coșuri pe fese?

Coșuri pe fese

 

Apariția coșurilor nu este doar o chestiune ce ține de adolescență. De fapt, la vârsta adultă, excitarea foliculilor poate produce papule în locuri precum fesele.

Deoarece fesele sunt o zonă a corpului bogată în unități foliculo-sebacee, atunci când diverși factori se adună, porii se pot infecta. Prin urmare, pot apărea focare sub formă de papule și pustule.

Trebuie să mergeți la dermatolog, deoarece acesta este profesionistul care poate determina originea coșurilor de pe fese, examinând caracteristici precum forma, culoarea și nivelul de iritație, printre altele.

Și, deși mulți cred că este vorba despre acnee, există și alte probleme dermatologice care pot produce acest simptom incomod. Unele dintre cele mai comune sunt:

O altă cauză a coșurilor pe fese este o afecțiune cunoscută sub numele de foliculită. Este o inflamație care apare din cauza infecției cu bacterii, drojdii sau ciuperci. Aceste microorganisme irită foliculii sau generează un blocaj care poate fi observat sub formă de bob la suprafața pielii.

Deși poate apărea oriunde pe corp, fesele sunt zona cea mai afectată. Conform informațiilor publicate în Jurnalul American de Dermatologie Clinică, cazurile acute prezintă vezicule, pustule sau papulopustule de 1 mm lățime.

Pe de altă parte, atunci când este un proces cronic, vorbim despre hipercheratoză sau formațiuni de dop keratotic. În aceste din urmă cazuri, există adesea cicatrici care sunt greu de eliminat. Prin urmare, este important să căutați îngrijire profesională.

Factori de risc

  • Transpiraţie
  • Dermatită prost tratată
  • Igienă personală precară
  • Manipularea excesivă a zonei
  • Utilizarea aparatelor de ras în stare proastă
  • Lenjerie prea strâmtă
  • Alimentație proastă și consum în exces de grăsimi saturate

În funcție de cauza coșurilor de pe fese, tratamentul diferă. De exemplu, foliculita poate fi tratată cu antibiotice.

Importanța igienei

În multe cazuri, coșuri de pe fese tind să apară pentru că pielea nu respiră. Și, deși nu este întotdeauna posibil să se evite transpirația, este posibil să se mențină o bună igienă pentru a preveni infectarea porilor pielii.

La duș, produsele non-grase, antiseptice cu puțin (sau deloc) parfum sunt cele mai bune pentru a preveni și a menține zona curată și dezinfectată.

Femeie care face duș

 

Lenjerie intimă adecvată

Lenjeria de corp stopează interacțiunile dintre bacterii și fluide. Materialele din fibre organice, cum ar fi bumbacul, sunt recomandate în detrimentul articolelor de îmbrăcăminte din fibre sintetice.

Cum se tratează enervantele coșuri de pe fese?

Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facem este să evităm tentația de a le stoarce. Procedând astfel, coșurile se pot umfla și mai mult și pot deveni mai dureroase.

Pe de altă parte, stoarcerea acestora poate face ca scurgerile purulente emanate din folicul să răspândească sau să agraveze infecția. Păstrați o igienă bună și, dacă medicul dermatolog recomandă, folosiți anumite produse antiseptice (crema sau alt format) pentru a usca coșurile.

Tratamentul constă în tratarea foliculului infectat cu antibiotice și menținerea curată a zonei, astfel încât inflamația să dispară.

Nu încercați să îndepărtați coșurile din niciun motiv. Procedând astfel, puroiul se va răspândi în zonă și va agrava infecția. Așa că aveți răbdare și păstrați zona curată.

Gânduri finale

Coșurile de pe fese sunt rezultatul mai multor factori. Investigați particularitățile pe care le poate produce focarul și urmați instrucțiunile medicului. Estetica are o valoare secundară în comparație cu sănătatea.

Deși coșurile de pe fese sunt neplăcute și incomode, cel mai bine este să nu vă grăbiți să le îndepărtați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Denk L. Folliculitis. Pediatric Clinical Advisor. 2007;:208-209.
  • Hay R, Bendeck SE, Chen S, et al. Skin Diseases. In: Jamison DT, Breman JG, Measham AR, et al., editors. Disease Control Priorities in Developing Countries. 2nd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2006. Chapter 37. 
  • Otberg N, Kang H, Alzolibani A, Shapiro J. Folliculitis decalvans. Dermatologic Therapy. 2008;21(4):238-244.
  • Scott D. Skin Diseases. Rebhun’s Diseases of Dairy Cattle. 2018; 357-388.
  • Ureta C, Cordero A, Figueroa E, Tircio D. Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias. 2021; 7(6): 1276-1294.
  • De Lucas Laguna R. No todo es dermatitis atópica. Revista Pediatría de Atención Primaria. 2009; 11(15): 15-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.